Měníme věci kolem nás aneb budoucnost naší občanské společnosti

  • 04. 11. 2013
Měníme věci kolem nás aneb budoucnost naší občanské společnosti
Praha, 11. října 2013 - Stálá výstava věnovaná Václavu Havlovi, pouliční hudebně-taneční festival, prohlídka města s architektem, festival dobrovolnictví Dobrofest, fair-trade snídaně, motýlí den pro rodiny s dětmi, kavárnička seniorů, dobrovolníci čtou pacientům na spinální jednotce. To je jen výběr akcí vzniklých díky projektu Měníme věci kolem nás, které se uskutečnily v Brně, Česká Skalici, Liberci, Olomouci, Praze a Ústí nad Labem.

Tisková zpráva Spiralis, o.s.

Praha,  11. října 2013 - Stálá výstava věnovaná Václavu Havlovi, pouliční hudebně-taneční festival, prohlídka města s architektem, festival dobrovolnictví Dobrofest, fair-trade snídaně, motýlí den pro rodiny s dětmi, kavárnička seniorů, dobrovolníci čtou pacientům na spinální jednotce. To je jen výběr akcí vzniklých díky projektu Měníme věci kolem nás, které se uskutečnily v Brně, Česká Skalici, Liberci, Olomouci, Praze a Ústí nad Labem.

Několik stovek aktivních účastníků svědčí o tom, že společnost změny vítá. Za 365 dní, s podporou profesionálů ze 6 neziskových organizací, vzniklo 40 zábavně-vzdělávacích akcí pro veřejnost, do kterých se zapojilo 400 lidí a 160 organizací.

Lidé zapojení do projektu si prakticky vyzkoušeli, jak mohou využít potenciál vlastních sousedů, místních úřadů a firem k proměně lokality. Například v Brně, kde se v rámci projektu konal Ghettofest v takzvaném Bronxu, se zvýšilo občanské uvědomění a zřejmě i díky tomu se zde nedaří protiromským pochodům. V České Skalici se zase povedlo zapojit místní obyvatele a dobrovolníky do údržby architektonického skvostu Vily Čerych, kde se natáčel film Odcházení Václava Havla. Právě díky projektu a pomoci dobrovolníků zde byla otevřena stálá výstava fotografií vzniklých při natáčení.

Spolupráci šesti neziskových organizací (Centrum rozvoje Česká Skalice, Dobrovolnické centrum Ústí nad Labem, Náš kraj, OLiVy a Trialog) shrnuje Ing. Jolana Turnerová, ředitelka Spiralis, které celý projekt řídí: „Potvrdilo se nám, že lidé chtějí aktivně přispět k rozvoji své lokality. Jde to snáz a rychleji s pomocí zkušených osobností občanského života.“

 
Kontakt:

Mgr. Miriam Vránová, Spiralis, o.s, A: U Hadovky 564/3, 160 00 Praha 6, T: 730 517 835, 734 156 585, E: vranovam@spiralis-os.cz, W: www.spiralis-os.cz, F:www.facebook.com/ObcanskeSdruzeníSpiralis

 

Občanské sdružení Spiralis – vzdělávací a poradenská společnost – je od roku 1999 tvůrcem a partnerem společensky prospěšných aktivit. Za tímto účelem propojuje neziskové organizace, komerční společnosti, veřejnou správu a jednotlivce.

Projekt Měníme věci kolem nás, reg.č.: CZ.1.07/3.1.00/37.0236. je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Záštitu poskytla Informační kancelář OSN v Praze.

Další informace o projektu naleznete na www.pridamse.info a www.spiralis-os.cz.

Video o projektu můžete shlédnout zde: youtu.be/s8HfCiBCwBs