Maminko, srovnejte si to dítě!

  • 02. 04. 2013
Maminko, srovnejte si to dítě!
OSN přijala 2. duben jako Světový den autismu. Co o autismu víme?

 

Maminko, srovnejte si to dítě!
Možná jste někdy byli svědkem takové scény, kdy se brečící dítě vztekalo. Možná jste v čekárně u lékaře měli chuť napomenout nějaké hlučící dítě a nechápali jste, proč ho maminka nechá dělat všechno, co chce. A možná jste někdy potkali dítě v tričku s nápisem „Nejsem nevychovaný, mám autismus“…
Co je autismus?
Vývojové duševní postižení projevující se abnormální sociální interakcí, stálými opakujícími se vzorci chování a narušenými komunikačními schopnostmi objevující se před třetím rokem věku. Co to v praxi znamená? Být o krok napřed před svým dítětem. Předvídat. Nenarušovat naučené rituály. Když dítěti oznámíte, že jdete na procházku, musíte mít už všechny věci, které s sebou potřebujete, připravené a sbalené, nesmíte nic zapomenout. Už se nesmíte pro nic vrátit. Tím byste dítě znejistěli, vyvedli z rovnováhy a to pak může reagovat velmi negativně.
Projevy tohoto postižení jsou různé. Sociální fóbie, vytváření imaginárních světů, potíže při interakci, sebezraňující chování… Většina autistů nedokáže zcela regulovat své jednání. Autisté typicky preferují neměnné rutiny a stálá prostředí a mohou reagovat negativně na jejich změny. Autismus zahrnuje širokou řadu poruch, od zjevné mentální retardace až po jedince se subtilními příznaky, kteří nejsou ostatním nijak nápadní.
Možná by tedy stálo za úvahu nenapomínat rodiče a uvědomit si, že příčinou neobvyklého chování dítěte může být i autismus.
OSN přijala 2. duben jako Světový den autismu. Jedním z projektů je mezinárodní kampaň s názvem ,,Light It Up Blue," která se ve světě stala již tradicí. Z 1. na 2. dubna osvěcují firmy a společnosti svoje budovy modrým světlem a tím dávají najevo, že jim problematika autismu není lhostejná. Modré světlo tak pomáhá zaměřit pozornost na autismus, poruchu, která ovlivňuje přibližně 67 000 000 lidí na celém světě a s touto diagnózou se rodí každé 100. dítě, což jsou obrovská čísla, která znepokojují představitele státu v řadě zemí.
Modrá je barvou komunikace a sebevyjádření, což je jedna z oblastí, ve které mají lidé s autismem největší potíže. Oblékněme se dnes do modré a rozšiřme řady těch, kteří vědí, že dítě nemusí být nevychované…