Magazín Inspirante: Pro všechny, kdo věří, že rozmanitost posouvá věci k lepšímu

  • 11. 06. 2018
Magazín Inspirante: Pro všechny, kdo věří, že rozmanitost posouvá věci k lepšímu

Jaké střevíčky obouvá mladá žena s dětskou mozkovou obrnou? Kolik uběhne student žurnalistiky s roztroušenou sklerózou? A jaké prádlo nosí stomičky? Neotřelý pohled na život lidí, kterým do života vstoupila nemoc nebo jiný handicap přináší nový online magazín neziskové organizace Revenium s názvem Inspirante. Na redakci, grafice a provozu se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním.

Magazín Inspirante.cz, projekt neziskové organizace Revenium, je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje.

„Chceme být střechou informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i čtenáře. A stejně tak si přejeme, aby se na tvorbě Inspirante čtenáři výrazně podíleli, ať už svými příběhy, nebo tipy pro redakci,“ uvádí Petra Horáková, která Inspirante vede.

Inspirante je tady, aby spolupracovalo se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které je téma rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležité.

Ve čtyřech sekcích zpráv přináší nejen příběhy a rozhovory, ale také poradenství a tipy pro lidi s nejrůznějšími znevýhodněními. Je však koncipován tak, aby do života lidí s postižením mohli snadno proniknout všichni, kdo o to budou stát.

V sekci Aktuality přináší informace z aktuálního dění v Česku i v zahraničí z oblastí vzdělávání, zdravotnictví a sociální. V Inspiraci profily, rozhovory a příběhy osobností, sociálních podniků, neziskových organizací, ale i firem, které rozmanitosti myslí vážně. V Rozmanitostech najdou čtenáři osobní zpovědi a sloupky autorů s nějakým druhem znevýhodnění.

V sekci Servis a poradny nabídne magazín sociální, vzdělávací právní i finanční témata, moderované blogy a diskuze a v budoucnu přehledné online i offline poradny, přehledné mapy odborných pracovišť a neziskových organizací.

„Spolupráci máme již nyní domluvenou například s úřadem ochránkyně lidských práv, úřadem práce, ale také některými pacientskými organizacemi a samozřejmě chceme nabídnout spolupráci správě sociálního zabezpečení a jednotlivým městům a obcím, které sociální problémy řeší a nabízejí pozitivní přístup a nápady,“ vysvětluje Horáková.

Mezi kmenové autory magazínu patří například Helena Tutterová se svými sloupky #perplexveměstě, Tereza Nagyová a její #nejsemtabu nebo Marek Blažíček a jeho #JsemIronman. Od června je editorkou magazínu Marie Zemanová, která má za sebou praxi v celostátních médiích, sama pak ve svých projektech upozorňuje na problematiku života lidí se zrakovým postižením. Magazín graficky navrhl a připravil Jakub Koucký, kterého si možná pamatujete z jeho cesty trabantem po Austrálii nebo jeho projektu Adrenalin bez bariér.

„Uděláte nám největší radost, když Inspirante budete číst, a když se díky tomu společnost přestane co nejdříve dělit na ty zdravé a ty s postižením, protože všichni dýcháme stejný vzduch a máme velmi podobná přání a sny, ať už ty kariérní, nebo životní,“ doplnila předsedkyně představenstva Revenia Hana Potměšilová.

Magazín Inspirante.cz je jedním z hlavních projektů neziskové organizace Revenium. Zapsaný spolek Revenium vznikl v roce 2017, je většinovým zaměstnavatelem zdravotně postižených v České republice. Pro Revenium je klíčové, aby nikdo kvůli svému (nejen) zdravotnímu znevýhodnění nemusel marnit svůj talent, ale naopak ho mohl rozvíjet, ať už v zaměstnání či podnikání. Jsme přesvědčeni, že každý člověk je přínosem pro společnost a nikoho nesmí limitovat v jeho snech fyzické, psychické, zdravotní, sociální či jiné znevýhodnění.