Křídla motýlí 2018

  • 07. 09. 2018
Křídla motýlí 2018

Na malebné návsi v jihomoravských Dolních Dunajovicích se uskutečnil půlkulatý 5. ročník benefičního koncertu „Křídla motýlí“. Akci přijely podpořit česko-slovenští interpreti pop-rockového nebe.

V den koncertu se v dopoledních hodinách začala obloha po noční bouřce vyjasňovat a tak měli pořadatelé radost, že se koncert uskuteční bez deště. Ovšem chyba lávky. Kolem 14.00 hodiny, kdy začaly zvukové zkoušky se pomalu ale jistě obloha začala zatahovat až úplně zčernala a začalo zpočátku lehce pršet a pak se rozpršelo tak, že se dlážděná náves stala menším potokem.

Ovšem účinkujícím, kteří dorazili, to kupodivu vůbec nevzalo úsměv ze rtů, ba naopak. A tak se postupně na podiu začali střídat například místní Mužský pěvecký sbor Dolní Dunajovice, který dorazil samozřejmě tradičně v krojích, ale i s kalíšky se slivovicí přivázanými na krku, kubánský vítěz Superstar Alec Momac nebo blonďatý nováček v branži Milan Šatník, který s přehledem zazpíval například song od skupiny Queen.  Ze Slovenska přijel zpěvák s úsměvem hollywoodských hvězd Thomas Puskailer, který překvapil songem od zesnulého rakouského zpěváka Falca. Poté přišla na podium finalistka první řady Superstar Martina Balogová, která svým hlasem doslova přišpendlila diváky do lavic a jako kolegu si pozvala svého kamaráda Sámera Issu, se kterým si zazpívala duet. Sámer si pak k duetu přidal ještě své 2 songy, ovšem s malou přestávkou, protože díky velmi silné bouřce vypadl poprvé proud. Svým velkým hlasem překvapila i herečka a zpěvačka v jedné osobě Yvetta Blanarovičová a hned po ní přišel potěšit především divačky svalnatý zpěvák a malíř Martin Maxa s jeho nezbytnou kytarou. Jako překvapení pro diváky vystoupila opět Čestná stráž armády ČR s novým číslem, ovšem, ti nevystupovali na zastřešeném podiu, ale pod podiem v mega lijáku, ale dali to, jako by se nic nedělo.

Pak se opět přihlásila bouřka, která se nad Dunajovicemi stále točila a proud vypadl podruhé, v době, kdy moderátorka celého večera Markéta Mayerová spolu se Sámerem Issou předávali dárky vylosovaným divákům, kteří si odnesli povlečení od společnosti Matějovský a láhev vína od vinařství Filip Mlýnek. Při výpadku proudu si Markéta Mayerová zazpívala s diváky v krytém hledišti písničku „Není nutno“ a Martin France přispěl moravským songem „Vínečko bílé“.

Proud byl nahozen a na jevišti se objevila francouzsko-česká herečka a šansoniérka Chantal Poullain, která divákům zazpívala 2 šansony. Chantal následoval zpěvák a producent tohoto koncertu Martin France a jeho vystřídala zpěvačka Leona Machálková. Pak se předával šek za přítomnosti starosty obce Dolní Dunajovice Josefa Hasníka pro charitativní organizaci Debra, kdy se ze vstupného vybralo něco přes 34.000 Kč a Chantal Poullain, Leona Machálková, Alec Momac a Martin France tak rozpoutali lavinu, kdy přidali do dobrovolného příspěvku sami finanční částku a diváci začali přidávat též, až se celková částka vyšplhala na téměř 55.000 Kč.

Poté už dorazila hlavní hvězda večera Jitka Zelenková, které do třetice vypadl proud, a tak Jitka zazpívala bez proudu její velký hit „Rád, mám rád“, kdy celé obecenstvo zpívalo s ní. Proud se opět podařilo nahodit a pak už zpěvačka odzpívala, co měla v plánu, včetně společného závěrečného songu se všemi účinkujícími „Bez lásky láska není“.

Pak už se účinkující přesunuli do místního kulturního domu, kde je přivítala cimbálovka a pravé moravské víno.