Kostel Sacre Coeur rozezněl benefiční Koncert pro IMPULS

  • 24. 04. 2018
Kostel Sacre Coeur rozezněl benefiční Koncert pro IMPULS

Výtěžek poputuje lidem s roztroušenou sklerózou.

Na 13. ročníku benefičního Koncertu pro IMPULS zazněla Schumannova a Dvořákova klavírní kvinteta v podání předních českých hudebníků - violistky Kristiny Fialové, houslistů Evy a Radima Krestových, violoncellisty Petra Nouzovského a klavíristy Martina Kasíka. V pražském kostele Sacre Coeur tak svým umem podpořili pacienty s roztroušenou sklerózou. Celý výtěžek 395 980 Kč poputuje na zajištění psychoterapeutické péče pacientů.

Již devátým rokem pomáhá organizátor koncertu Nadační fond IMPULS pacientům s roztroušenou sklerózou v odborném RS centru ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí v Praze 2, kterým finančně přispívá na psychoterapii. „Psychoterapeutická péče není v České republice hrazena z veřejného zdravotního pojištění, přitom je pro pacienty s roztroušenou sklerózou nesmírně důležitá. Pacienti s touto diagnózou zažívají změny nálad, přecitlivělost, apatii, potýkají se depresemi a myšlenky na sebevraždu u nich nejsou výjimečné. Proto je podstatné, aby tito lidé měli přístup k odborné psychoterapeutické péči, která jim pomůže jejich časté problémy řešit,“ říká prof. MUDr. Eva Kubala Havrdová, CSc., vedoucí největšího českého RS centra při Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Výběr skladeb a interpretů pro koncert v pražském kostele Sacre Coeur byl celý v režii první dámy české violy Kristiny Fialové, která také byla jeho hlavní protagonistkou. „Letošní dramaturgie koncertu byla bez kompromisů. Měla jsem radost, že pozvání přijali ti nejlepší z nejlepších a mohli jsme společně odehrát dva klenoty komorní tvorby - klavírní kvinteta Roberta Schumanna a Antonína Dvořáka,” prozradila violistka.
 
O příjemnou atmosféru večera se postarala také moderátorka Martina Kociánová. Závěr nezapomenutelného večera zpestřila řízená degustace sommeliéra Víta Poppa, se kterým se návštěvníci vydali do mnoha koutů vinařského světa.

O Nadačním fondu IMPULS
Za 18 let své existence Nadační fond IMPULS rozdělil více než 30 miliónů korun ve prospěch nemocných
s roztroušenou sklerózou mozkomíšní (RS). Jeho záběr je ale širší. Vede jediný celostátní Registr pacientů
s roztroušenou sklerózou (ReMuS) v České republice, vzdělává a pořádá cvičební projekty jako Maraton MaRS, Potkalo se tělo s duší a další.

O roztroušené skleróze
Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Typické pro tuto nemoc je střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je obtížná. Podle registru ReMuS podstupuje v současné době v ČR přes 10 000 pacientů biologickou léčbu.

Na celém světě trpí touto nemocí 2,5 miliónů lidí, v Česku se odhaduje počet pacientů na 20 tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus, kouření a nedostatek vitaminu D.

Bližší informace o koncertu a Nadačním fondu IMPULS najdete na www.nfimpuls.cz.