KONFERENCE NEZISKOVEK: PARDUBICKÝ KRAJ JE LÍHNÍ SOCIÁLNÍCH INOVACÍ

  • 01. 04. 2016
KONFERENCE NEZISKOVEK: PARDUBICKÝ KRAJ JE LÍHNÍ SOCIÁLNÍCH INOVACÍ
Ústředním tématem 18. Krajské konference neziskových organizací byla spolupráce, kterou v kraji symbolizuje Burza filantropie.

Tisková zpráva

KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, z.s.

Kontakt: Bc. Jana Machová, ředitelka KONEP, 774 412 876, machova@konep.cz
konference neziskovek: Pardubický Kraj je líhní sociálních inovací

Pardubice – 31. března 2016

Ústředním tématem 18. Krajské konference neziskových organizací byla spolupráce, kterou v kraji symbolizuje Burza filantropie, její přínos vyzdvihla expertka na sociální inovace Anna Kadeřábková: „Burza filantropie je skvělou a díky nominaci na cenu SozialMarie už také mezinárodně uznávanou sociální inovací, která vedle přímé pomoci zúčastněným organizacím významně podporuje rozvoj regionálního inovačního ekosystému a tedy i inovačních kapacit jeho neziskovek a dalších inovačních aktérů z podnikové a veřejné sféry.“

Konference, pořádaná Koalicí nevládek Pardubicka, ukázala, že v kraji vzniklo společenství pečující o zdraví, volný čas i společenský život jeho obyvatel.

„Již 18 let rozvíjíme spolupráci mezi neziskovkami v rámci Koalice nevládek Pardubicka. Pro společnost však pracujeme všichni společně, neziskovky mají partnerství i s Pardubickým krajem a Krajskou hospodářskou komorou. Je to naprosto ojedinělý úkaz, který nemá v republice obdoby,“ zhodnotila situaci místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Miluše Horská, která je také místopředsedkyní Koalice nevládek Pardubicka.

„Pardubický kraj dlouhodobě podporuje činnost Koalice nevládek Pardubicka a díky vzájemné intenzivní spolupráci se daří společně realizovat projekty na podporu a rozvoj neziskového sektoru a dobrovolnictví. Vedle finanční podpory neziskovek, která v roce 2015 činila přes 221 milionů korun, spolupořádáme Burzu filantropie, která je u nás velmi úspěšná a proto o ni jeví zájem další kraje,“ potvrdil unikátní spolupráci Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor.

Druhá část konference patřila vzdělávacím workshopům. Přínos workshopu o sociálních inovacích shrnula Olga Pavlů z pardubického Rodinného centra Kašpárek: „Hovořili jsme o hledání nenáročných nápadů, které dokážou řešit různé společenské problémy tím, že neodstraní jen jejich důsledky ale především příčiny.“ Na více takových řešení se nyní můžeme těšit i v Pardubickém kraji.

Proběhl také mediální workshop, zaměřený na psaní tiskových zpráv. „Naučili jsme se, jak novinářům jejich práci co nejvíce zpříjemnit a poutavě představit téma naší činnosti. Především ale nyní vím, jakých chyb se vyvarovat,“ sdělil Jaroslav Hantl ze sportovního klubu handicapovaných TJ Léčebna Košumberk.

Další z workshopů byl věnován marketingu, jeho poselství vystihl Lukáš Hnát z organizace CEDR, o.p.s. „Klíčové je si vždy uvědomit cíl našeho snažení a určit si cestu jak se k němu dostat, důležité je nedělat věci bezhlavě,“ uzavřel Lukáš Hnát.