Konference INSPO představí nejjednodušší mobilní telefon pro nevidomé

  • 24. 02. 2020
Konference INSPO představí nejjednodušší mobilní telefon pro nevidomé

Praha, 24. února 2020 - Projekt BlindShell vzniklý na základě diplomové práce a podpořený Nadací Vodafone představili na konferenci INSPO 2014 Petr Svobodník z ČVUT a Michal Jelínek ze Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých. Šlo o uživatelské rozhraní, které zpřístupnilo zrakově postiženým uživatelům prostředí mobilního operačního systému Android. Rozvoje projektu se poté ujala společnost Matapo, která další vývojové stupně představila na několika následujících ročnících konference INSPO ve výstavní části. Letos zde předvede nový telefon BlindShell Classic Lite, bez nadsázky nejjednodušší mobilní telefon pro nevidomé.

Za oněch šest let se toho událo hodně. Vznikly postupně dvě základní verze mobilního telefonu, které společnost začala vyvážet i do zahraničí.

První byl dotykový telefon BlindShell Baroque, který spojuje moderní funkce chytrého telefonu s výhodami čteček a aplikací přizpůsobených potřebám zrakově znevýhodněných. Následoval BlindShell Classic, chytrý mobilní telefon s klasickou klávesnicí, který je plně ozvučený a ovladatelný hlasem. Je dostupný v 10 jazycích a prodává se ve 23 zemích, nejvíce v Německu a Francii, ale třeba i v Austrálii a na Novém Zélandě. Vloni na podzim se firmě podařilo s telefony BlindShell proniknout i na americký trh.

Úspěch zaznamenal BlindShell i v soutěži nejrychleji rostoucích technologických firem Deloitte CE Technology Fast 50, kde v kategorii Rising Star obsadil 15. místo s tempem růstu 550 procent za období 2014 až 2018.

Značka BlindShell nebude chybět ani 28. března v Kongresovém centru Praha na konferenci INSPO 2020. Co zde předvede tento již nejvýznamnější světový výrobce mobilních telefonů pro nevidomé uživatele?
 
„V posledních měsících jsme pracovali na vývoji nového telefonu, který by reflektoval speciální potřeby našich zákazníků. Podle průzkumů a statistik, kterým jsme se věnovali, volají nevidomí seniorního věku po jednoduchosti. Na konferenci INSPO tak představíme nový telefon BlindShell CLASSIC LITE, nejjednodušší mobilní telefon pro nevidomé,“ prozrazuje ředitel firmy Jan Šimík.

Účastníci se zrakovým postižením představují na konferenci INSPO tradičně početnou skupinu, vloni z převážné části obsadili jednu ze tří odpoledních sekcí, která bývá věnována přístupnosti. Také mezi více než čtyřmi stovkami dosud přihlášených účastníků jsou významně zastoupeni.

Již teď je zřejmé, že padnou celkové loňské rekordy – jak 521 účastníků, tak 38 vystavovatelů. Zaregistrovat se je možné na www.inspo.cz/registrace, program konference i přehled potvrzených vystavovatelů je uveden na www.inspo.cz/inspo-2020.


Generálním partnerem konference INSPO je již sedmým rokem Nadace Vodafone, která dlouhodobě podporuje využívání technologií pro lidi se speciálními potřebami. Partnery jubilejního 20. ročníku INSPO jsou Autocont, ČSOB, Microsoft, McDonald’s, Skupina ČEZ, Teiresiás a Vojenská zdravotní pojišťovna, mediálními partnery ČTK Protext, portál Helpnet a Inspirante.cz. Projekt je realizován za pomoci Nadačního fondu Českého rozhlasu ze sbírky Světluška. Konferenci pořádá BMI sdružení s pomocí spolku Křižovatka.cz.
Záštitu konferenci poskytli ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, Ministerstvo práce a sociálních věcí a primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.