Koncert pro IMPULS vynesl přes 400 000 korun na léčbu duše

  • 25. 04. 2017
Koncert pro IMPULS vynesl přes 400 000 korun na léčbu duše
Přední čeští interpreti Václav Hudeček, Kristina Fialová a Petr Nouzovský za doprovodu Barocco sempre giovane společně vystoupili 20. dubna 2017 pro Nadační fond IMPULS, a podpořili tak nemocné s roztroušenou sklerózou.

Praha, 24. 4. 2017 – Přední čeští interpreti Václav Hudeček, Kristina Fialová a Petr Nouzovský za doprovodu Barocco sempre giovane společně vystoupili 20. dubna 2017 pro Nadační fond IMPULS, a podpořili tak nemocné s roztroušenou sklerózou. Jejich koncertní vystoupení v pražském Kostele sv. Šimona a Judy přineslo 400 803 Kč. Ty budou věnovány na úhradu každodenní práce psychoterapeutky, která není hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Nadační fond přispívá na psychoterapii v odborném RS centru ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí v Praze 2 již osmým rokem. Tato péče totiž není hrazena z veřejného pojištění. „Naším cílem je podporovat psychoterapii dlouhodobě tak, aby desítky pacientů s roztroušenou sklerózou věděly, že každý den je jim k dispozici odborník, který je provede spletitou cestou depresí a pomůže jim najít cestu,“ uvedla předsedkyně správní rady Nadačního fondu IMPULS Kateřina Bémová a doplnila, že zcela zásadní pro pacienty s roztroušenou sklerózou je udržitelnost a trvalost psychoterapeutické práce.

Společný koncert iniciovala violistka Kristina Fialová. „Mám velikou radost, že mé pozvání na dnešní koncert přijali umělci světového renomé a společně můžeme podpořit Nadační fond IMPULS tak, jak nejlépe umíme – hudbou,“ řekla interpretka během koncertu. Chrámem se rozezněly skladby Mozarta, Vivaldiho, Čajkovského a dalších významných světových skladatelů. Výběr děl byl ovlivněn zajímavým nástrojovým složením houslí, violy a violoncella, které originálním způsobem doprovázel komorní soubor mladých umělců. Večerem lehce a svižně provedl herec Jan Čenský, který svými milými slovy dokonale dotvořil dechberoucí atmosféru koncertního vystoupení.

Součástí koncertu byla prodejní výstava fotografií studentů Střední průmyslové školy sdělovací techniky v Panské, která společně s charitativním stánkem Nadačního fondu IMPULS přispěla k výtěžku večera.

O Nadačním fondu IMPULS

Za 17 let své existence Nadační fond IMPULS rozdělil více než 26 miliónů korun ve prospěch nemocných s roztroušenou sklerózou mozkomíšní (RS). Další finance putují na celorepublikové osvětové, vzdělávací a cvičební projekty pro pacienty s touto diagnózou, mezi které patří jediný registr pacientů s RS ReMuS, maraton MaRS, Potkalo se tělo s duší a další. Jedním ze zdrojů peněz je každoročně benefiční koncert, jehož hlavním mediálním partnerem je Rádio Impuls a generálním partnerem společnost Unimex Group, která letos přispěla částkou 350 tisíc korun. Více o nadačním fondu na www.nfimpuls.cz.

O benefičních Koncertech pro IMPULS

Projekt benefičních „Koncertů pro IMPULS“ začal v roce 2005. Každoroční hudební setkání se stalo symbolickým poděkováním podporovatelům Nadačního fondu IMPULS a zároveň úspěšnou dobročinnou akcí. Z vybraných peněz nadační fond v minulosti financoval například nákup vybavení, rehabilitační programy pro pacienty ve specializovaných RS centrech či odbornou psychoterapii.

O roztroušené skleróze

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro tuto nemoc je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je obtížná. V současné době v tuzemsku podstupuje biologickou léčbu přibližně 9 000 nemocných s roztroušenou sklerózou.

Na celém světě trpí touto nemocí 2,5 miliónů lidí, v Česku se odhaduje počet pacientů na 23 tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus, kouření a nedostatek vitaminu D.