Kola pro Afriku - sběrné místo Valašské Meziříčí a jeho činnost

  • 27. 02. 2014
Kola pro Afriku - sběrné místo Valašské Meziříčí a jeho činnost
"Pocit mám samozřejmě dobrý, ale vždycky se může dělat víc", říká pan Jakub Drábek, který se o sběrné místo stará společně se svými kolegy.

Jelikož mně hodně zajímá projekt Kola pro Afriku, uskutečnila jsem rozhovor s dobrovolníkem sběrného místa ve Valašském Meziříčí. Je jím pan Jakub Drábek, který se o sběrné místo stará společně se svými kolegy. Sami se dočtěte, kdy vzniklo a jak funguje. Sběrných míst pro projekt Kola pro Afriku je v ČR už kolem 134, takže jsem ráda, že se to rozjelo v tak velkém měřítku a že je dostatek lidí, kteří se o tuto aktivitu dobrovolnicky starají. Nejen, že dělají dobrý skutek, ale vytváří dobré lidské hodnoty a vlastnosti pro život lidí, kteří to potřebují. A nyní již slíbený rozhovor.

1) Jak jste se dozvěděli o humanitární akci Kola pro Afriku?

Bylo to na začátku roku 2012, kdy jsem slyšel na Radiožurnálu rozhovor o této akci, kde o ní mluvil Roman Posolda.

2) Co Vás vedlo k tomu, abyste se zapojili do této akce?

Pomáhat ostatním mi přijde normální a organizačně to nebyl problém, mám firmu na výrobu nábytku ve Valašském Meziříčí, kde mám taky velký sklad a já nebo moji zaměstnanci jsou ve "sběrném místě" každý pracovní den, takže naprosto bez problému.

3) Jaké jsou reakce lidí, kteří se rozhodli kolo darovat? Můžete nám sdělit nějaký zajímavý příběh nebo zkušenost?

Lidé, kteří kola donesou, jsou různí, byl u nás starší pán, který nám dvě kola přivezl v kufru auta ukázat, jestli by se nám hodily, ale že je ještě musí odvézt do opravny aby bylo 100% v pořádku. Přijel pán na kole po vlastní ose, ale moc spěchal, že mu domů jede za chvíli vlak, že bydlí 12 km od nás, ale samozřejmě je hodně kol už od pohledu nepoužitelných, ale lidi si stejně najdou čas a donesou nám ty kola a to je to pěkné, že myslí na dobrou věc.

4) V čem vidíte přínos této aktivity a proč ji děláte?

Jak jsem už psal, lidi myslí na někoho jiného a snaží se pomáhat a to je super na každé takové akci. My s manželkou jsme v minulosti pomáhali "jen" finančními dary, ale této akci pomáháme přímo.

5) Kdy jste otevřeli sběrné místo a kolik kol se v současnosti vybralo?

Bylo to v dubnu 2012 a dnes skoro po dvou letech máme nasbíraných 300 kol.

6) Budete v této aktivitě pokračovat i nadále a proč?

Lidé kola pořád nosí a kluci, zakladatelé této akce, je mají pořád kam vozit, takže když tyto dvě věci budou aktivní, tak já kola budu sbírat.

7) Kolikrát u Vás byla nakládka kol a kdo nebo kolik lidí se do ní zapojilo nebo pomohlo?

Nakládka byla třikrát a vždycky je to hurá akce, protože řidiči mají málo času (díky i za ten), takže nakládáme s mými zaměstnanci a 80 kol máme naložených zhruba za 10 minut.

8) Jaký z této dobrovolnické činnosti máte pocit?

Pocit mám samozřejmě dobrý, ale vždycky se může dělat víc.

Dana Mičolová


www.lidemezilidmi.cz