Knižní novinky

  • 16. 09. 2019
Knižní novinky

Přinášíme informaci o novinkách z nakladatelství Portál.

Plummer, Deborah M.
Hry pro zvládání hněvu
Cvičení a hry pro děti 5–12 let
Překlad: Kopicová, Miroslava
Praktická příručka pro učitele, vychovatele a rodiče, kteří chtějí porozumět dětskému hněvu, zvládat ho a konstruktivně s ním pracovat. Obsahuje 72 her zaměřených na úspěšné strategie zvládání hněvu ve skupině dětí ve škole, volném čase, ale i v rodině. Děti se učí vnímat hněv a emoce jako pomocníky v osobnostním růstu a při rozvíjení zdravých vztahů.
Deborah M. Plummer je vysokoškolská pedagožka (De Montfort University, Leicester) a terapeutka, autorka řady publikací pro práci s dětmi i s dospělými. V Portálu vyšly její knihy Skupinové hry pro rozvíjení sebeúcty (2013), Učíme děti zvládat úzkost, obavy a stres (2013) a Hry pro rozvoj všímavosti (2017).
brož., 144 str., 255 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Hry pro rozvoj všímavosti u dětí , Trénink empatie u dětí , Hry pro usměrňování agresivity

Černá, Jana
Mateřský koučink
Psychická příprava v těhotenství, během porodu a po něm
Mateřství je vše, jen ne učesaná reklama na plenkové kalhotky se spícím miminkem a odpočatou maminkou. Kniha se bez obalu zabývá nepříjemnými emocemi, které se pojí k těhotenství, šestinedělí a prvnímu adaptačnímu období v životě novopečené maminky a narozeného dítěte. Efektivními koučovacími technikami učí ženy zvládat své emoce, poznat sebe samu a získat odvahu prožít mateřství.
Mgr. Jana Černá je psycholožka a fyzioterapeutka. Pracuje na Gynekologicko-porodnické klinice Fakultní nemocnice Plzeň jako psycholog. V ambulantní péči se zabývá psychickými problémy žen v šestinedělí a adaptačními problémy ve vztahu matky a novorozeného dítěte během jejich prvního roku.
brož., 144 str., 249 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Připoutej se, nebo umře jednorožec! , Ale já chci tohle, mami , Umění komunikace s dětmi

Sellin, Rolf
Blíž tě nepustím
Jak v sobě najít střed a nastavit hranice
Pokud přebíráte úkoly, které vám nenáleží, a je pro vás těžké říkat „ne“, možná se potřebujete naučit lépe se o sebe postarat. Jde vlastně o schopnost se vycentrovat – abychom věděli, kdo jsme, co cítí naše tělo a co je v našem zájmu. Aby naše hranice byly pružné, neuzavřely nás, ale aby fungovaly na základě respektu (k sobě i druhým) a pomohly nám skutečně se s druhými setkat.
Rolf Sellin je původní profesí architekt, který o sobě zjistil, že je hypersenzitivní. Když se učil pracovat se svou vysokou citlivostí, vyvinul metody, které dnes ve svých seminářích a knihách zprostředkovává nejen hypersenzitivním lidem, ale komukoli, kdo se zajímá o téma nastavování hranic, včetně psychoterapeutů a psychologů. Česky vyšla jeho kniha Hypersenzitivní lidé mezi námi (2016).
brož., 208 str., 335 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Nenechte se vyrušit , Stůjte si za svým , Přecitlivělost není slabost

Amador, Xavier
Nic mi není! Pomoc nepotřebuju!
Jak pomoci duševně nemocnému, který odmítá léčbu
Překlad: Koupilová, Marcela
Autor se ve své práci inspiroval životním příběhem svého bratra, který onemocněl schizofrenií, a na řadě příkladů z jejich společného života a ze své praxe ilustruje, jak složité je přimět člověka s duševní nemocí akceptovat léčbu. Knihu uvítají psychiatři, psychologové, blízcí lidí s duševní nemocí.
Xavier Amador je klinický psycholog, profesor Kolumbijské univerzity a ředitel LEAP institutu. Mezi forenzní případy, na nichž se podílel, patří Unabomber, Lynndie Rana Englandová (obviněná z mučení zajatců), masový vrah Jared Lee Loughner, únosce Elizabeth Smartové (unesena ve 14 letech, denně zneužívána) a terorista Zacarias Moussaoui. Napsal osm knih, má více než pětadvacetiletou zkušenost s prací s dospělými, rodinami a páry. Žije v New Yorku.
brož., 264 str., 379 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Nedostatečný pocit vlastní hodnoty , Nenávidím tě, neopouštěj mě! , Změna k lepšímu

Hutyrová, Miluše a kol.
Děti a problémy v chování
Etopedie v praxi
V publikaci se prolínají pohledy odborníků různých profesí (od etopedů, psychologů, sociálních pracovníků až po psychiatry) na problematiku rozličných příčin, projevů a důsledků rizikového a problémového chování, ADHD i tzv. poruch chování. Kniha je obohacena řadou kazuistik a příkladů z praxe, které napomohou porozumění problémovému chování.
Mgr. Miluše Hutyrová, Ph.D., působí jako odborná asistentka Katedry speciální pedagogiky UPOL Olomouc. Autorsky se podílela na Slovníku speciální pedagogiky a Přehledu speciální pedagogiky.
brož., 240 str., 319 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: ADHD a ADD v dospívání , Agresivní dítě? , Mé dítě má ADHD