Knižní novinky

  • 09. 11. 2023
Knižní novinky

Témata: Terapie systémů vnitřní rodiny, jak zvládnout život s poruchou pozornosti, pro děti a dospívající s psychickými obtížemi.

Schwartz, Richard
Tohle všechno jsem já
Terapie systémů vnitřní rodiny
Překlad Volavková, Lenka
399 Kč, 224 str., brož.
Kniha je úvodem do tzv. systémů vnitřní rodiny (Internal Family Systems, IFS), který dnes patří mezi uznávané psychoterapeutické přístupy. IFS zpochybňuje představu jednotné identity a zdůrazňuje existenci různých části v jednom člověku (např. vnitřní dítě, vnitřní kritik, vnitřní sabotér). Tyto části jsou na sobě do jisté míry nezávislé a záleží na koherenci našeho já, jestli z nich dovede utvořit dostatečně vyvážený a zvládnutý celek.
Jednou ze základních autorových myšlenek je, že tyto části nejsou samy o sobě nikdy patologické, i když mohou přispívat k jedincovu narušení. Mnoho z nich se vyvinulo v průběhu jedincova dětství na jeho obranu, a když je zbavíme jejich zátěže, mohou se opět stát tím, čím v zásadě jsou – našimi pomocníky.
IFS je vhodným přístupem např. pro práci s traumaty, závislostmi, depresí či úzkostí. Kniha z pera samotného zakladatele tohoto směru uvádí základní postupy při práci s IFS, ukázky z terapeutických rozhovorů i řadu cvičení.
Richard Schwartz je původně systemický rodinný terapeut, který v osmdesátých letech 20. století v reakci na příběhy svých klientů vytvořil model Internal Family Systems (IFS). Je autorem řady knih a článků a zakladatelem IFS institutu.
PROHLÉDNOUT UKÁZKY


Kolberg, Judith; Nadeau, Kathleen
Příručka pro dospělé chaotiky
Jak zvládnout život s poruchou pozornosti

399 Kč, 192 str., brož.
Příručka vzniklá z netradiční spolupráce specialistky na poruchy pozornosti a odbornice na úklid, uspořádávání a třídění je určena pro dospělé, kteří mají obtíže se soustředit, nejsou schopni dokončit práci a myšlenky jim neustále zalétají jinam. Najdeme v ní vyzkoušené návody, jak zlepšit soustředění, stanovit si priority, zařídit prostředí, v němž žijeme, tak, aby se v něm dalo nerušeně pracovat, a úspěšně čelit nerealistickým očekáváním okolí.
Kniha je založena na třech pilířích – strategie, podpora a strukturovanost – a na třech úrovních podpory: osobní, rodinné a profesionální. Běžné metody, jak si zorganizovat život, u osob s AD(H)D často nefungují a je třeba využívat takové, které kompenzují zapomnětlivost, roztržitost a obtíže s rozvrhováním času. Nemá smysl proti AD(H)D bojovat, ale spíše ho využívat ve svůj prospěch.
Text se zabývá též třemi stupni podpůrné struktury a emočními obtížemi spojenými s AD(H)D, důležitostí plynulosti a zjednodušování, analýzou každodenních stresorů, obtížemi spojenými s rozhodováním, rozlišováním mezi významností rozhodování a perfekcionismem, kompenzací nudy, sklonem k závislostem, důležitostí stanovení priorit. Poslední část je věnována konkrétní organizaci na různých úrovních – věcí, času, informací, financí a digitálního prostoru.
Judith Kolberg je zakladatelkou Institutu pro řešení neschopnosti udržovat pořádek. Napsala několik knih o netradičních metodách udržování pořádku přeložených do mnoha světových jazyků.
Kathleen C. Nadeau, Ph.D., je klinická psycholožka zaměřující se na ženy a dívky s poruchami pozornosti.
PROHLÉDNOUT UKÁZKY


D'Amico, Dawn
Arteterapeutické aktivity a mindfulness
Pro děti a dospívající s psychickými obtížemi

Překlad Klimentová, Eva
349 Kč, 224 str., brož.
Mnohé děti, které zažily vážné trauma, se uzavřou do sebe a je pro ně složité zapojit se aktivně do terapeutického procesu. Tato kniha nabízí soubor terapeutických aktivit, které dětem a dospívajícím pomohou v prozkoumávání jejich pocitů a v projevování vlastních potřeb. Techniky se zaměřují na sebevyjádření i za použití masek, vycházejí z principů všímavosti a dávají dětem prostor pro relaxaci. Vystačíme si při nich s běžně dostupnými věcmi, speciální pomůcky nejsou potřeba. Aktivity jsou navíc doplněny drobnými případovými studiemi.
Z terapeutických technik budou profitovat děti a dospívající, kteří zažili trauma, fyzické a sexuální zneužívání. Užitečné budou i pro práci s dětmi, které se potýkají s depresí, úzkostmi a obtížemi v chování.
Dawn D’Amico je psychoterapeutka, zabývá se vzděláváním a specializuje se na oblast druhotného traumatu.
PROHLÉDNOUT UKÁZKY