Knižní novinky

  • 03. 11. 2022
Knižní novinky

Přinášíme aktuální nabídku nakladatelství Portál.

Perry, Philippa
Příběhy z pohovky
Psychoterapie v komiksu
Překlad: Diestlerová, Petra
Přemýšlíte o tom, že byste chtěli navštívit psychoterapeuta? Nebo by vás lákalo stát se muškou na zdi jeho pracovny, kde byste mohli nerušeně pozorovat, co všechno se během sezení děje? Komiks Philippy Perry vám ukáže, jak to v terapii chodí. Zjistíte, že je běžné, že se vy i váš terapeut během sezení odmlčíte, že pokud si někdy neporozumíte, není to konec světa, a určitě ne terapie. Že je běžné, když se budete chvilku cítit nervózně, úzkostně, nebo naopak bujaře, to když najednou přijdete na to, co možná stojí za vašimi obtížemi.
Terapeutka Pat, v sandálech obutá milovnice koček, začíná pracovat s ambiciózním advokátem Jamesem, kterého do terapie dovedlo neustálé nutkání strčit si v obchodě jen tak něco bez placení do kapsy. Být advokátem a kleptomanem je trochu trapné, že? Pat ale rozhodně nezastává mravokárný přístup, a i když se jejich setkávání neobejde bez trapných chvilek ticha a nejistoty, stane se časem její pracovna místem, kde James najde odpovědi na některé své otázky. Odpoví si na ně sám, tak to v psychoterapii chodí.
váz., 152 str., 319 Kč
Ukázka z knihy

Freud, Sigmund
Krysí muž a Vlčí muž
Slavné klinické případy
Překlad: Kopal, Miloš
Významnou součástí Freudovy práce byly popisy jeho klinických případů – kazuistiky jeho pacientů. Ty představují fascinující možnost podívat se na to, jak probíhala Freudova každodenní sezení. V předkládaném výboru představujeme kazuistiky Krysího muže a Vlčího muže. Krysí muž shrnuje jeden z prvních popisů celé psychoanalytické léčby, klinické detaily i vnitřní svět pacienta. Ilustruje konflikt mezi touhou po lásce otce a zápasem s ním, mezi láskou a nenávistí a přemístění nenávistných pocitů do nutkavých příznaků. Naproti tomu Vlčí muž osvětluje záhadu psychosexuality, obsahující fantazie kastrace, primární scény a svedení. Freud v této kazuistice předkládá myšlenku zpětného přepracování traumatické zkušenosti, dodatečného proměňování vzpomínek a fantazií. Kazuistika Krysího muže je doplněna o rozsáhlé Freudovy poznámky, které si dělal bezprostředně po každém sezení. Ty se našly v jeho pozůstalosti a nebyly dosud česky publikovány. Jsou ale skvělým dokladem toho, jak Freud klinicky pozoroval a přemýšlel.
Při četbě Freudových případových studií se ukazuje nejen to, že Freud byl schopen mistrovsky analyzovat lidské nitro a promluvit o vytěsněných stránkách lidské duše, ale i to, že jeho výpovědi mají vysokou literární úroveň.
brož., 296 str., 449 Kč
Ukázka z knihy

McWilliams, Nancy
Psychoanalytická psychoterapie
Příručka pro praxi
Překlad: Drábková, Hana
motto: Psychologie je možná věda, ale psychoterapie je umění.
Kniha uznávané psychoterapeutky a autorky Psychoanalytické diagnózy se věnuje psychodynamické léčbě a popisuje základní principy praxe vč. efektivního naslouchání a rozhovoru, přenosu a protipřenosu, emočního bezpečí a empatického, naladěného postoje ke klientovi. Kniha popisuje hodnoty, předpoklady a klinické a vědecké poznatky, které vedou psychoanalytický proces, a ukazuje, jak integrovat prvky jiných teoretických přístupů. Probírá fáze léčby a zabývá se opomíjenými tématy, jako je poučení klienta o terapeutickém procesu, řešení komplexních problémů ohledně mezí a péče o sebe samého. Kniha je psána osobním, nekomplikovaným jazykem a přináší hluboký vhled daný dlouholetou praxí. Jde o základní psychoanalytickou práci, kterou ocení každý terapeut.
váz., 344 str., 699 Kč
Ukázka z knihy

Harris, Amy Bjork; Harris, Thomas A.
Zůstaň OK
Transakční analýza v praxi
Překlad: Jamieson. Alžběta
Slavná kniha Já jsem OK, ty jsi OK vyšla jako dílo amerického psychiatra Thomase A. Harrise, ale důležitou roli při jejím vzniku měla i Harrisova žena a spolupracovnice Amy. Šestnáct let poté se již Amy stala hlavní autorkou navazující publikace Zůstaň OK, která mnohá témata první knihy rozpracovává a aplikuje v praxi. Čtenáři se tak za pomoci výkladů, příkladů a diagramů dozvědí další informace o Rodiči, Dospělém a Dítěti, kteří představují různé složky našeho já a které se projevují jak v našem vnitřním životě, tak v kontaktu s druhými lidmi, například v našem vztahu k vlastním dětem. Kniha je vhodná pro každého, kdo chce ve svém životě omezit různé neblahé hry a scénáře typu „ano, ale“ nebo „až se stane to a to, udělám to a to“. S její pomoci se naučíte nastavovat si hranice, být odolní, přijmout zodpovědnost za vlastní život, řešit konflikty a předcházet všem příčinám starostí, strachu, deprese či pocitů neadekvátnosti. Kniha je ceněna pro maximálně přístupnou formu, s jakou představuje základy transakční analýzy.
brož., 288 str., 429 Kč
Ukázka z knihy