Knižní novinky

  • 05. 10. 2018
Knižní novinky

Přinášíme přehled novinek z nakladatelství Portál.

Cariello, Carrie
Jakou barvu má pondělí?
Jak autismus změnil jednu rodinu k lepšímu
Překlad: Kittová, Monika
„Jednoho dne se mě Jack zeptal: ‚Jakou barvu má pondělí?‘ ‚Cože?‘ odpověděla jsem udiveně. ‚Ty vidíš dny barevně?‘ ptala jsem se.“ Když jedno z pěti vašich dětí dostane diagnózu porucha autistického spektra, život začne být chaotičtější, emotivnější, plný fascinujících momentů s dítětem, jehož způsob myšlení je jiný. Carrie Cariello to zažila na vlastní kůži.
Carrie Cariello je matka pěti dětí, z nichž druhé má poruchu autistického spektra.
brož., 168 str., 289 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: 101 tipů pro rodiče dětí s autismem , 300 her pro děti s autismem

Cobain, Bev
Když už na ničem nezáleží
Rádce pro dospívající s depresí a poruchami nálad
Překlad: Diestlerová, Petra
Každý je někdy smutný, sklíčený, bez nálady, podrážděný. Když ale tyhle nálady přetrvávají po delší čas a začínají ti bránit v činnostech, které tě dřív bavily a dělaly ti radost, můžeš sáhnout po této knize.
Bev Cobain je psychiatrická sestra s dlouhodobou zkušeností s prací s dospívajícími. Je sestřenicí amerického zpěváka a kytaristy Kurta Cobaina, který trpěl depresí a závislostí na drogách a ve svých 27 letech spáchal sebevraždu.
brož., 144 str., 259 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Jak přežít šikanování , Neviditelná dívka

Röhr, Heinz-Peter
Sebeúcta u dětí
Jak ji pěstovat a chránit
Překlad: Babka, Petr
Nová kniha známého psychoterapeuta Heinze-Petera Röhra ukazuje, že pouze když mají děti silné sebevědomí, mohou se dobře rozvíjet. Poruchy vývoje sebevědomí často vedou k psychologickým problémům v dospělosti a k problémům chování. Je proto třeba, aby rodiče podporovali rozvoj svých dětí. To je však možné pouze tehdy, pokud mají sami dostatečný pocit vlastní hodnoty. Jen tak pochopí, co podkopává sebeúctu jejich dětí, a dokážou jim pomoci stát se sebevědomým jedincem.
Heinz-Peter Röhr je známý německý psychoterapeut se specializací na terapii závislostí. Původně vystudoval sociální práci a pedagogiku. Je autorem mnoha úspěšných knih, které vyšly v Portále: Narcismus – vnitřní žalář, Hraniční porucha osobnosti, Hysterie – strach z odmítnutí, Závislé vztahy aj.
brož., 160 str., 299 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Nedostatečný pocit vlastní hodnoty , Narcismus - vnitřní žalář , Cesty z úzkosti a deprese

Ferrero, Bruno
Balzám pro duši
Překlad: Matiášková, Veronika
Nový soubor krátkých duchovních příběhů a zamyšlení známého salesiánského autora dává opět podněty pro osobní rozjímání, společnou četbu nebo jen pro chvíle, kdy potřebujeme potěšit a povzbudit. Moudrost a laskavost každého z povídání ocení všichni, kteří hledají dotek vlídného duchovního poučení a posily.
Salesián Bruno Ferrero vydal v Portále řadu knih pro potěchu duše, naposledy např. Hvězdy pro duši, Rosa pro duši, Svítání pro duši nebo Hostina pro duši.
brož., 88 str., 149 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Umění milující laskavosti , Rodina , Hostina pro duši

Jamison, Kay Redfield
Neklidná mysl
Můj příběh bipolární poruchy
Překlad: Kopicová, Miroslava
Bestseller, který spojuje velkou upřímnost a moudrý vhled do zápasu s touto nemocí. Autorka, která je současně psychiatrička, odkrývá děsivou stránku i krutou přitažlivost odmítnutí medikace, pro něž se během své nemoci několikrát rozhodla. Popisuje závratné výšky i tíživé deprese, včetně záchvatovitého utrácení, epizod násilí a pokusů o sebevraždu.
Kay Redfield Jamison je uznávaná psychiatrička, odbornice na bipolární poruchu, autorka odborných publikací.
brož., 184 str., 335 Kč
Vyjde také jako e-kniha
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Chlapec, kterého chovali jako psa , Zítra je bohužel taky den , Viditelná temnota

Rath, Hans; Rai, Edgar
88 věcí, které byste měli stihnout se svým dítětem, než vyletí z hnízda
Uvolněným tónem dostanete 88 osobních tipů a impulzů od dvou zkušených otců, jak (a kde) takové nezapomenutelné zážitky dětem zprostředkovat.
Hans Rath vystudoval psychologii, filozofii a germanistiku. Je úspěšným autorem a scénáristou. Žije v Berlíně.
Edgar Rai vystudoval hudební vědu a anglistiku. Pracoval mimo jiné jako scénárista, trenér basketbalu, sbormistr, řemeslník a on-line redaktor. Od roku 2001 je spisovatelem na volné noze. Žije také v Berlíně.
brož., 152 str., 279 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Mediální mámy a digitální tátové , Připoutej se, nebo umře jednorožec! , Ale já chci tohle, mami