Knižní novinky

  • 15. 09. 2021
Knižní novinky

Informace o nových knihách z nakladatelství Portál.

Zimbardo, Philip G.
Nesmělost
Překlad: Müller, Ivo
Znáte odpověď, ale neodpovíte, tančíte rádi, ale nejdete si zatančit… Ať už je za tím strach z výsměchu nebo hlubší pochyby o sobě, nesmělost či stydlivost je jako krunýř, který člověku brání ve svobodném pohybu. A je mnohem častější, než by se na první pohled mohlo zdát. V návaznosti na vězeňskou studii Philip Zimbardo zkoumal do hloubky téma nesmělosti a sám říká, že je to pro něj „nejdůležitější věc, jakou kdy udělal.“ Díky autorovým poznatkům z výzkumu i jeho praktickým doporučením se může čtenář naučit vlastní nesmělost poznat, pochopit a překonat.
Philip G. Zimbardo je americký sociální psycholog, autor známého „vězeňského experimentu“. V Portále vyšel rozhovor s ním Philip Zimbardo: Paměti psychologa.
brož., 200 str., 399 Kč
Vyjde také jako e-kniha
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Jak navazovat kontakty , Když ty nejsi ty , Philip Zimbardo - Paměti psychologa

Nadrchal, David
Různost je bezva!
16 typů osobností
Právě v rukou držíte text, který se hemží čtyřpísmennými zkratkami jako ENFJ, INTP či ISTJ. Každá z nich představuje jeden z 16 typů osobností rozlišovaných typologií MBTI.
I přes nepopiratelnou jedinečnost každého tvora mají nositelé jednotlivých typů velmi podobný přístup k práci, způsob komunikace, životní hodnoty i proces dozrávání.
Kniha Různost je bezva provádí čtenáře jednotlivými oblastmi lidského života, ve kterých jsou mezi nositeli různých typů zvlášť velké rozdíly – mezilidskými vztahy, komunikací, prací a vývojem osobnosti v průběhu života. Průvodci na této cestě za lepším porozuměním sobě i svým bližním je jak pečlivě probíraná teorie zahrnující dynamiku osobnostního typu a problematiku temperamentů, tak četné příklady projevů osobnostního typu z praxe. A ač dílo nabízí možnost hlubšího pochopení celé typologie, je psáno tak, aby ho mohl číst i člověk, který se s MBTI dosud nikdy nesetkal.
David Jan Nadrchal, student Gymnázia Jana Keplera v Praze, vedoucí skautů a mládeže ČCE. Má pět mladších sourozenců. Svou knihu o MBTI začal psát v 15 letech.
brož., 208 str., 329 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Nevěřte tvořivým , Jenom já jsem letadlo , Rozhodování a intuice

Festinger, Leon; Riecken, Henry; Schachter, Stanley
Když se proroctví nesplní
Studie skupiny, která předpověděla konec světa
Překlad: Antonínová, Hana
V knize z roku 1956 byla poprvé formulována slavná teorie kognitivní disonance (stav mysli vzniklý rozporem mezi dvěma poznáními či postoji). Vědci se infiltrovali do skupiny, která věřila v nadcházející apokalypsu a svou záchranu prostřednictvím UFO. Když ke konci světa nedošlo, skupina si to vysvětlila tím, že právě díky jejímu působení se bůh země rozhodl naši planetu zachránit. Festinger dochází k závěru, že aby člověk začal ještě silněji věřit nějaké teorii i poté, co se nesplnilo jeho očekávání, musí být splněno několik podmínek – například v minulosti musel své víře hodně obětovat a musí mít silnou sociální podporu. Tím dochází k odstranění kognitivní disonance (vnitřního rozporu), takže jakýkoli důkaz svědčící proti zastávané teorii je vysvětlen tak, aby teorii nevadil, nebo ji dokonce podpořil.
Kromě své vědecké hodnoty je kniha, kterou lze číst jako román, zajímavým příběhem malé skupiny lidí, jež spojovalo bizarní, ale fascinující přesvědčení.
brož., 296 str., 499 Kč
Vyjde také jako e-kniha
Ukázka z knihy