Knižní novinky

  • 18. 08. 2021
Knižní novinky

V knize Motivace a osobnost představuje Maslow systematickou teorii a aplikaci motivace a osobnosti, Tajemství ve vaší hlavě nabízí nejrůznější způsoby, jak porozumět svému nevědomí, vliv chutí a vůní na náš život a naše chování představí kniha Tajemství vůní a chutí, Psychická odolnost předškoláků pomůže, aby dítě neupadlo do naučené bezmocnosti.

Maslow, Abraham H.
Motivace a osobnost
Překlad: Le Roch, Pavla
Lidskému životu nikdy plně neporozumíme, pokud nebudeme brát v úvahu nejvyšší aspirace člověka. Růst, sebeaktualizace, usilování o zdraví, hledání identity a autonomie, touha po dokonalosti (a další způsoby, jak vyjádřit směřování „vzhůru“) je třeba brát jako široce rozšířené a snad i univerzální lidské sklony.
V knize Motivace a osobnost představuje Maslow systematickou teorii a aplikaci motivace a osobnosti, kterou vyvodil ze syntézy tří přístupů: holistického, dynamického a kulturního. Nabízí rozšíření našeho chápání lidské osobnosti pohledem do „vyšších“ úrovní lidské podstaty. Jeho teorie je dnes citována nejen v psychologii, ale také ve vzdělávání, managementu, sociologii a mnoha dalších humanitních oborech. Její znalost patří k základům poznání o lidských potřebách a hodnotách, které člověku „umožňují být dostatečně silný a lidský, aby převzal kontrolu nad svým osudem“.
Abraham H. Maslow byl americký psycholog, představitel humanistické psychologie jako třetího proudu v psychologii a holistického přístupu ke studiu osobnosti. V Portále vyšla jeho zásadní kniha O psychologii bytí.
brož., 376 str., 569 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: O psychologii bytí , Teorie terapie a osobnosti , Být sám sebou

Šnajdrová, Lenka
Tajemství ve vaší hlavě
aneb Co nevíte, že víte
Snad každému se občas přihodí, že se cítí špatně a neví proč. Nebo moc nerozumí tomu, co se rozhodl udělat. A třeba se i trápí, protože navzdory svému úsilí nedokáže dosáhnout toho, oč se snaží. Za tím vším může stát nevědomí – část naší mysli, která většinou zůstává skryta, a přesto mocně ovlivňuje naše životy. Promlouvá k nám ve snech, prostřednictvím nemocí, předtuch – a řadou dalších způsobů. Jak jí porozumět a jak se naučit využívat to, co nám občas nabízí?
Kniha přináší řadu možností, které vám mohou pomoci. Nejprve zkoumá ty, jež si většina čtenářů běžně spojuje s psychologií, a potom i způsoby práce s myslí, které bývá zvykem dávat dohromady spíše s „nevědeckým“ přístupem (např. věštění, předtuchy, strašidla), kniha je však umožňuje využívat takovým způsobem, aby bylo možné se nařčení z „nevědeckosti“ vyhnout.
Nabízí tak nejrůznější způsoby, jak porozumět svému nevědomí – a jak toto porozumění využít ke zlepšení vlastního života.
brož., 224 str., 299 Kč
Ukázka z knihy

Hatt, Hanns; Dee, Regine
Tajemství vůní a chutí
Jak působí na naši psychiku
Překlad: Bezděková, Alena
Vliv chutí a vůní na náš život a naše chování bývá často opomíjen, ale přitom je využíváme, když se chceme posílit, dodat si odvahy, vyvolat příjemné vzpomínky, vybrat si partnera nebo si jen zjemnit čich. Proč některé vůně a pachy preferujeme a jiné nás odpuzují? Proč nám ve stavu zamilovanosti chutnají jiné věci než jindy? Jaké chuťové buňky mají znalci vína? Jakou roli sehrávají parfémy a feromony při navazování vztahů? Je možné, že zvířata dokážou čichem odhadnout naše rozpoložení? A jak nás vůně nenápadně manipulují k dalšímu nakupování?
brož., 144 str., 249 Kč
Ukázka z knihy

Rönnau-Böse, Maike; Fröhlich-Gildhoff, Klaus
Psychická odolnost předškoláků
Překlad: Bezděková, Alena
Psychická odolnost patří k důležitým dovednostem pro život. Jak ji posílit? Z čeho vlastně vychází? Jak dosáhnout toho, aby dítě neupadlo do naučené bezmocnosti, ale aby se naopak stavělo k různým obtížím čelem a dokázalo si s nimi tvořivě poradit? Kniha zkušených autorů vysvětluje, co to psychická odolnost je, jak vzniká, co ji může ohrožovat. Klade velký důraz na socializační vliv vrstevníků v různých skupinách. Poskytuje řadu praktických podnětů, z nich mohou pedagogové mateřských škol čerpat. Autoři knihu napsali velmi srozumitelně, text doplnili různými schématy a výčty, jež čtenáři pomohou orientovat se v daném tématu.
brož., 120 str., 259 Kč
Ukázka z knihy