Knižní novinky

  • 16. 04. 2021
Knižní novinky

Autismus, mandaly, psychoterapie - další zajímavé knížky od nakladatelství Portál.

Dutton, Kevin; McNab, Andy
Psychopatův průvodce na cestě k úspěchu
Překlad: Červenková, Renata
Profesor Kevin Dutton se na Oxfordské univerzitě zabývá psychopaty už léta. S příslušníkem speciálních jednotek SAS Andym McNabem, novodobým hrdinou, se setkal při jednom výzkumném projektu. Fakt, že psychologické testy McNaba jednoznačně zařadily mezi psychopaty, ho nepřekvapil – zarazilo ho však, že Andy McNab je psychopatem hodným. Na rozdíl od zlých psychopatů totiž využívá charakteristické psychopatické povahové rysy, jako je bezohlednost, nebojácnost či schopnost přečíst pocity druhých, k tomu, aby v nejrůznějších situacích dostal jak ze sebe, tak z ostatních to nejlepší.
Spojení Duttonových znalostí a McNabových divokých a neuvěřitelných zkušeností vyústilo v poznatek, že hodný psychopat přemýšlí jinak než běžní lidé, a že kdybychom i my jednali více sebevědomě, zachovávali si vždy chladnou hlavu, lépe využívali svůj šarm a soustředěně žili přítomným okamžikem, byli bychom v pracovním i osobním životě bezpochyby mnohem úspěšnější. Tato kniha vás zajímavou a zábavnou formou naučí, jak toho dosáhnout.
brož., 344 str., 425 Kč
Vyjde také jako e-kniha
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Moudrost psychopatů , Psychopat v mém mozku , Psychopat ve vaší posteli

Röhr, Heinz-Peter
Ztráta kontroly
Inteligentní zvládání emocí
Překlad: Babka, Petr
Mít věci pod kontrolou je základní lidskou potřebou. Jedině tak se člověk může cítit v bezpečí. Ztráta kontroly nad pocity nebo chováním je nepříjemná. Některým lidem se to „stává“ častěji než jiným, například když se dostanou do nekonečných smyček myšlenek nebo když jsou sužováni nereálnými obavami. I při hněvu a rozčílení je snadné ztratit kontrolu, což vede například ke stresu ve vztazích.
V této praktické knize Heinz-Peter Röhr ukazuje, že inteligentní zvládání pocitů je pro naše štěstí v životě důležitější než vysoké IQ. Vysvětluje, co je ztráta kontroly, jak k ní dochází a jaké strategie proti ní existují. Jednoduchá cvičení umožňují rozpoznat typické falešné reakce zakotvené v mozku a vyřešit destruktivní vnitřní vzorce chování. Kniha pomůže obnovit rovnováhu a vyrovnanost v životě.
brož., 176 str., 315 Kč
Vyjde také jako e-kniha
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Sebeúcta u dětí , Nedostatečný pocit vlastní hodnoty , Závislé vztahy

Růžičková, Jana
Dívka pod hladinou
Příběhy dospívajících v krizi
Sára a Matyáš, dva z vícera hlavních hrdinů, jejichž příběhy naleznete v této knize – stávají se statečnými bojovníky, kteří se, okolnostem navzdory, staví k životu čelem. Snaží se, byť často s vypětím všech sil a bez ohledu na rány osudu a vnitřní konflikty, znovu vstát a jít vstříc dalšímu dni. Někdy mají blízko sebe přátele a blízké, kteří jim bývají oporou, zatímco jindy se cítí osamělí. Skutečné příběhy hlavních hrdinů jsou hluboce lidské a osobní. Mohou se různým způsobem dotknout každého z nás. Cílem knihy je především přiblížení psychoterapie veřejnosti a umožnění orientace v tom, co může psycholog/terapeut nabídnout nejen dospívajícím v krizi.
brož., 184 str., 269 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Síla nevysloveného , Posedlost láskou , Holka, kterou nechtěli

Jung, Carl Gustav
Mandaly
Obrazy z nevědomí
Překlad: Bosáková, Eva
Sanskrtské slovo „mandala“ znamená kruh. Ten lze ztvárnit v oblasti náboženských rituálů nebo v psychologii. Jako psychologické fenomény se mandaly spontánně vyskytují ve snech, v jistých konfliktních stavech a u schizofrenie. Velmi často obsahují čtvernost nebo násobek čtyř ve formě kříže, hvězdy, čtverce, osmiúhelníku atd. Jedná se o sebeléčebný pokus přírody, která u jedince konsteluje kontakt mezi vědomím a nevědomím a spojuje zdánlivě neslučitelné protiklady. Takové obrazy mají na svého zhotovitele značný terapeutický účinek, ale pouze tehdy, když se objevují spontánně.
Výbor obsahuje tři Jungovy příspěvky na téma mandal: „K empirii individuačního procesu“, „O symbolice mandaly“, „Mandaly“. První z nich představuje analýzu Jungovy pacientky paní X, druhý se zabývá výtvory různých pacientů a třetí je obecným pojednáním o tomto jevu.
brož., 188 str., 349 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Aspekty mužství , Psychologické typy , Vybrané spisy C. G. Junga

Notbohm, Ellen
10 věcí, které by vaše dítě s autismem chtělo,
abyste věděli
Překlad: Diestlerová, Petra
Oceňované knihy, která získala několik prestižních cen a je doporučovaná na mnoha zahraničních odborných i rodičovských webech o autismu, se zatím prodalo přes 250 000 výtisků ve 20 jazycích a stala se v oblasti poruch autistického spektra klasikou. Kniha překypuje pochopením, soucitem i svěžím humorem. Popisuje deset charakteristik, které pomáhají objasnit, ale ne definovat to, jaké jsou děti s autismem. Témata se týkají komunikace, sociální zdatnosti a klíčové úlohy, kterou při výchově dítěte s autismem ke smysluplnému, soběstačnému a produktivnímu životu zastávají dospělí. Autorka také zpracovává téma přechodu dítěte s autismem do dospělosti.
brož., 160 str., 279 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Matěj maluje mapy , ABA pro děti s autismem , 300 her pro děti s autismem