Knižní novinky

  • 18. 09. 2020
Knižní novinky

Přinášíme informace o nových knihách z nakladatelství Portál.

Nešpor, Karel
Úsměvy, zkušenosti, výstřednosti
„Kdybych měl plnovous, tak se nebudu ke kuřákům raději ani přibližovat!“ Známý český psychiatr se ve čtyřech oddílech knihy opět pozastavuje nad absurditami každodenního života i nad jeho krásou, které si povšimne jen ten, kdo si na ni udělá čas. Nechybí ani půvabné historky z abstinentského života.
MUDr. Karel Nešpor, CSc., je český psychiatr specializovaný na léčbu návykových nemocí, publicista a pedagog. V Portále vyšla řada jeho úspěšných knih, mj. Kudy do pohody, Jak být milejší, Střízlivě, většinou vesele, Jde to i s úsměvem.
brož., 216 str., 249 Kč
Vyjde také jako e-kniha
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Jde to i s úsměvem , Jak být milejší , Střízlivě, většinou vesele

Sutherland, Amy
Co mě výcvik zvířat naučil o životě, lásce a manželství
Překlad: Kučerová, Kristýna
Když autorka trávila nějaký čas ve škole pro trenéry zvířat, pozorovala studenty, jak cvičí paviány, gepardy a další tvory. Osvojila si přitom techniky, jež se ukázaly jako efektivní i pro vyspělejší zvíře – jejího manžela Scotta. Poté o tom v The New York Times zveřejnila článek, který se stal nejsdílenějším článkem Timesů v daném roce.
Amy Sutherland je známá americká novinářka, která žije v Bostonu a v Portlandu v americkém státě Maine s manželem Scottem a fenkou Penny Jane.
brož., 176 str., 299 Kč
Vyjde také jako e-kniha
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Krátký výlet po lidském vědomí , Jenom já jsem letadlo , Nevěřte tvořivým

Krakauer, Jon
Útěk do divočiny
Překlad: Martínek, Jiří
Ihned poté, co Christopher McCandless dostudoval vysokou školu, věnoval všechny své peníze na dobročinné účely, sbalil si věci a začal se toulat po Americe. Když v dubnu 1992 dorazil na Aljašku, opustil své auto, spálil hotovost, která mu ještě zbývala, a bez mapy a dalších pomůcek se vydal do divočiny – žít po vzoru Londona, Tolského nebo Thoreaua. O čtyři měsíce našli v rozbitém odstaveném autobuse jeho vychrtlé mrtvé tělo.
Jeho příběh hluboce zaujal novináře, spisovatele, horolezce a dobrodruha Jona Krakauera, který mapuje celé McCandlessovo putování, dává slovo lidem, s nimiž se mladík setkal, cituje jeho deník, dopisy či podtrhaná místa v knihách. Hledá mladíkovy motivy i důvody jeho selhání. Útěk do divočiny není pouhou rekonstrukcí možných událostí. Je napínavým příběhem, který dokládá autorovo dokonalé vcítění – rozpravou o lidské touze po riziku, volnosti a čistém životě v souladu s přírodou.
Kniha se také stala předlohou slavného filmu Seana Penna.
brož., 256 str., 375 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Náš velký útěk , Příběh vážky , Neklidná mysl