Knižní novinky

  • 09. 04. 2020
Knižní novinky

Informace o novinkách z nakladatelství Portál.

MacKenzie, Jackson
Psychopat ve vaší posteli
Manipulace a psychický teror ve vztahu
Překlad: Müller, Ivo
Psychopat vás uvádí do chaosu, kdy už nevěříte sami sobě. Lichotí vám, tváří se, že jste jeho spřízněnou duší. Izoluje vás od přátel a vy se stáváte figurkou na jeho šachovnici. S hrůzou zjišťujete, že vaši přátelé a blízcí najednou táhnou proti vám. Autor uvádí řadu příkladů, kdy se podařilo odejít z nezdravého vztahu, a povzbuzuje všechny, kdo v něm uvízli.
Jackson MacKenzie je spoluzakladatelem PsychopathFree.com, online komunity, která čítá miliony uživatelů, kteří se potýkají s manipulujícím partnerem a jimž se povedlo z tohoto vztahu vystoupit. Autor vychází ze své osobní zkušenosti a snaží se povzbudit všechny, kdo mají podobnou zkušenost.
brož., 224 str., 399 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Posedlost láskou , Psychopat v mém mozku , Moudrost psychopatů

Forney, Ellen
Zbláznění
Mánie, deprese, Michelangelo a já
Překlad: Bartošková, Linda
U Ellen Forney krátce před třicítkou propukla bipolární porucha. S nadhledem a s humorem dává nahlédnout do epizod, kdy se její život „rozjede“ a ona nad ním ztrácí kontrolu, i do chvil, kdy se z jejího života vytratí barvy a smích. Nežije ale jen mánií a depresí, s nadsázkou popisuje, jaký je život s nálepkou „blázna“. Výsledkem je temně vtipná a velmi osobní kniha.
Ellen Forney je ilustrátorka. Její komiks Zbláznění vyšel v mnoha světových jazycích.
váz., 248 str., 369 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Stínka , Psychologie - Komiksový úvod , Introvertka v hlučném světě

Adler, Alfred
Smysl života

Překlad: Vybíral, Zbyněk
Autor na sklonku kariéry revidoval a shrnul pojmy jako komplex méněcennosti, touha po moci nebo pocit sounáležitosti. Titulní pojem lze uchopit subjektivně, kdy se jedná o smysl, který člověk spatřuje ve svém životě, nebo objektivně jako to, co souvisí s reálnou schopností spolužití s druhými lidmi. Člověk, jemuž chybí tento objektivní smysl, je podle Adlera neurotický, psychotický, závislý nebo kriminální.
Alfred Adler (1870–1937) se narodil na vídeňském předměstí do rodiny židovského obchodníka. Stal se lékařem a po počátečním příklonu k psychoanalýze se s Freudem rozešel a založil vlastní školu individuální psychologie. Nejvíce proslul svým pojednáním o souvislosti mezi pocitem méněcennosti a pudem k moci, které bylo částečně ovlivněno tím, že trpěl tělesným postižením. Byl autorem více než 300 knih a statí na téma lidských vztahů, výchovy či psychoterapie. Zemřel ve skotském Aberdeenu. Bývá považován za předchůdce soudobé humanistické psychologie.
brož., 231 str., 339 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Člověk, jaký je , Způsob bytí , Být sám sebou