Knihy, které mají duši

  • 15. 10. 2023
Knihy, které mají duši

Konec normálních časů? Hlubinněpsychologický výklad snů či návod na zvládání emocí. Témata nových knih z nakladatelství Portál.

de Wachter, Dirk
Hraniční doba
Konec normálních časů?
Překlad Nováková, Milena
479 Kč, 304 str., váz.
V každé době existuje nějaká populární diagnóza. Bezesporu to má vztah k tomu, co je ve společnosti důležité. Jaká je podle autora psychiatrická porucha naší doby? Hraniční porucha osobnosti. Dirk de Wachter věnuje u každého diagnostického vodítka této nemoci zamyšlení, nakolik je příznačné nejen pro lidi s touto nemocí, ale vůbec pro typické jedince naší společnosti. Do jaké míry nás charakterizují nestabilní vztahy? Narušená identita? Impulzivita? Ztráta smyslu a prázdnota? Jak s touto diagnózou souvisí dnešní honba za svobodou, slastí a úspěchem? Na konci autor nabízí naději: Může nás zachránit umění, hledání smyslu, pouto s druhými, každodenní drobné laskavosti? Kniha se v Belgii a Nizozemsku stala fenoménem a mnohokrát dotiskovaným bestsellerem
Prof. dr. Dirk de Wachter je belgický psychiatr a psychoterapeut v Univerzitním psychiatrickém centru na Katolické univerzitě (KU) v Lovani. Je odborníkem na systemickou a rodinnou terapii, v tomto oboru působí jako školitel a supervizor. V Portále vyšla jeho kniha Umění být nešťastný.
PROHLÉDNOUT UKÁZKY


Dieckmann, Hans
Sny jako řeč duše
Hlubinněpsychologický výklad snů
Překlad Černí, Jan a Kristina
399 Kč, 208 str., brož.
V obrazové řeči snů získává naše vědomé já přístup k oblasti nevědomí. Sny jsou proto nejen fascinujícím objektem zkoumání hlubinné psychologie, ale mohou zároveň významným způsobem provázet a podporovat terapeutické a sebeterapeutické procesy. Hans Dieckmann, klasik na poli hlubinné psychologie, ve své knize předkládá úvod do hlubinně-psychologického výkladu snů, který je přístupný jak odborníkům, tak i čtenářům usilujícím o vlastní sebepoznání.
Hans Dieckmann byl docentem na Institutu pro psychoterapii v Berlíně. Je autorem řady knih.
PROHLÉDNOUT UKÁZKY


McKay, Matthew; a kol.
Jak zvládat silné emoce
a osedlat svůj hněv
Překlad Müller, Ivo
269 Kč, 128 str., brož.
Reagujete na obtíže hněvem? Možná nejste sami. Hněv může být užitečná emoce, třeba když se něco špatného děje člověku, na kterém nám záleží. Někdy ale může působit destruktivně. A to pak poškodí náš život, vztahy i atmosféru v práci. Tato kniha vám nabízí strategie, s jejichž pomocí dokážete destruktivitu svého hněvu proměnit v pozitivní emoci. Naučíte se svůj hněv ovládat a pochopíte, co je jeho spouštěčem. Naučíte se, jak se osvobodit z pasti hněvu, ve které jste uvízli, i jak si sami zlepšit pocit osobní pohody.
Knihu uvítají lidé, kteří mají obtíže se zvládáním hněvu.
Matthew McKay je zkušený psycholog, zakladatel nakladatelství New Harbinger a autor i spoluautor řady úspěšných knih. Specializuje se na kognitivně-behaviorální terapii a pracuje s lidmi, kteří se potýkají s úzkostmi a depresemi.
PROHLÉDNOUT UKÁZKY