Knihy, které mají duši

  • 20. 09. 2023
Knihy, které mají duši

Přinášíme informace o novinkách nakladatelství Portál.

Titl, Slavoj
Nevědomé fantazie ve vztazích
Psychoanalytický pohled na partnerství
399 Kč, 288 str., brož.
Naše hluboké, nevědomé fantazie ovlivňují naše prožívání i naše činy. Někdy nám brání, abychom dosáhli toho, pro co jsme se vědomě rozhodli, jindy nás vedou do situací, které naše rozumná část odmítá. Určují, do koho se zamilujeme a komu se vyhneme, kdo a za jakých podmínek pro nás bude sexuálně vzrušující, a kdo naopak spadne do koše „zoufale nudný/á!“ Nevědomí vztahu je pak vždy tvořeno interakcí obou partnerů. Chce-li terapeut páru nebo rodině účinně pomoci, musí rozumět právě tomuto vztahovému nevědomí a fantaziím, jež daný vztah řídí. Během terapie hledá nevědomé fantazie, které propojují partnery nebo rodinu. Z těchto společných nevědomých fantazií vychází tzv. „nevědomé vztahové přesvědčení“, které určuje, jak bude fungovat celý vztahový systém – pár, rodina, ale i jiné skupiny.
Na základě své více než třicetileté praxe představuje autor kořeny fantazií ve vývoji člověka, fantazijní životy lidí, jejich sny a touhy a představy o partnerských vztazích v kontextu moderní párové a rodinné psychoanalýzy.
PhDr. Slavoj Titl je psychoanalytik a psychoterapeut, člen České psychoanalytické společnosti, České společnosti pro psychoanalytickou psychoterapii a jeden za zakladatelů Institutu pro psychoanalytickou párovou a rodinou terapii. V Portálu vyšla jeho kniha Psychoanalytická párová terapie (2014).

PROHLÉDNOUT UKÁZKY

Minden, Joel
Techniky pro zvládání úzkosti
Tříkrokový program
Překlad Müller, Ivo
415 Kč, 216 str., brož.
Ničí vám úzkost život? Máte pocit, že vám diktuje, kdo jste, co máte dělat a s kým máte trávit život? Máte někdy pocit, že jste lapeni v bublině strachu a paniky? Úzkost může přijít kdykoli a kdekoli, proto potřebujete jednoduchého a přístupného průvodce, který vás provede nepříjemnými situacemi. Přestanete se vyhýbat lidem, místům a věcem, které ve vás vyvolávají úzkost, a začnete opět žít plným životem.
V knize najdete praktický a návodný tříkrokový program založený na kognitivně-behaviorální terapii. Naučíte se v něm, jak reagovat na úzkostné myšlenky, reagovat na životní výzvy a snášet nejistotu, kterou přináší život. A až budete připraveni, dokážete vystoupit ze stínu, ve kterém jste se vinou své úzkosti ocitli.
Knihu uvítají lidé, kteří se potýkají s úzkostí nebo long covidem, který mívá u některých lidí za následek i úzkostné prožívání. Bude užitečná i pro terapeuty.
Joel Minden Ph.D. je klinický psycholog specializující se na kognitivně-behaviorální terapii. Je autorem blogu CBT and Me, který najdete na www.psychologytoday.com.

PROHLÉDNOUT UKÁZKY

Bang Nes, Ragnhild
Měsíc radosti
31 krůčků ke štěstí
Překlad Mrázová, Daniela
335 Kč, 200 str., brož.
Je prokázáno, že i drobné pravidelné pozitivní zkušenosti vedou ke zlepšení zdravotního stavu, prohloubení přátelských vztahů a prodloužení života. Radost funguje jako protiváha stresové zátěže a zmírňuje úzkosti a obavy.
V 31 kapitolách knihy najdeme postoje a činnosti směřující k vyrovnání, uklidnění, vděčnosti a vůbec pozitivnějšímu přístupu k životu. Kde všude lze štěstí hledat a najít: Dá se mu vůbec naučit? Jak přerámovat každodenní zkušenosti, aby se z nich staly zdroje štěstí? Text nabízí množství aktivit vedoucích ke štěstí, jako je navazování méně hlubokých vztahů v běžném životě, mindfulness, neustálá zvídavost, dávání a přispívání, vděčnost, přijetí, docílení stavu flow a samozřejmě pobyt v přírodě, vytváření „mentálního alba šťastných vzpomínek“, obměňování, hravost a pokorný přístup k životu.
Ragnhild Bang Nes vyučuje psychologii na univerzitě v Oslu. Působí také v norském Ústavu pro výzkum veřejného zdraví, kde se již téměř 20 let věnuje výzkumu štěstí.

PROHLÉDNOUT UKÁZKY

O´Donohue, John
Kniha keltské moudrosti
Překlad Polasková, Marie
369 Kč, 256 str., brož.
V novém vydání vychází dnes již kultovní kniha inspirovaná starou keltskou moudrostí, poezií a spiritualitou. Výjimečný znalec keltské kultury, básník a duchovní John O’Donohue, v ní zve čtenáře, aby vstoupil do posvátného světa keltské tradice, kde není rozdílu mezi lidskou duší a tím, co je věčné, mezi viditelným a neviditelným, lidským a sakrálním. V knize inspirované starými příběhy, poetickou modrostí i aktuálními úvahami dotýkajícími se obecně lidských témat hovoří o přátelství, sounáležitosti, samotě, kreativitě, lásce i smrti. Spojuje jedinečné postřehy keltské spirituality s moderní dobou a jejími potřebami a naléhavě vyzývá k poznání duše každého člověka.
John O’Donohue byl původem Ir, získal doktorát z filozofie náboženství v Tübingen, zabýval se Mistrem Eckhartem. Jako filozof, básník a duchovní otevíral široké veřejnosti zdroje keltské moudrosti a tradice, jimiž se celý život zabýval. Je autorem řady knih.
PROHLÉDNOUT UKÁZKY

Siegel, Daniel J.; Payne Bryson, Tina
Rozvíjejte naplno mozek svého dítěte
Překlad Kadlecová, Eva
379 Kč, 208 str., brož.
Slavný neuropsychiatr a odbornice na výchovu předkládají knihu o tom, jak mohou moderní poznatky o fungování mozku pomoci při výchově dětí. Autoři vycházejí z konceptu mozkové integrace – integrace logické a emoční hemisféry, „přízemního“ a „patrového“ mozku, vzpomínek, různých části sebe samého, sebepojetí s vnímáním druhých lidí. Každá kapitola se nejprve věnuje vědeckým poznatkům v dané oblasti a pak příkladům a praktickým návrhům, co s tím dělat ve výchově dětí. Na konci kapitoly se nachází část psaná přímo pro děti a také část, v níž mohou nabyté poznatky ve svém životě využít i dospělí vychovatelé. Kniha končí přehledem nejdůležitější myšlenek a tabulkami popisujícími přehledně dětský vývoj. Usnadnění výchovných postupů přinášejí ukázkové dialogy konkrétních situací v komiksových obrázcích. Rozvíjejte naplno mozek svého dítěte vašim dětem pomůže zvládat jejich emoce, navazovat vztahy s druhými a stávat se komplexnějšími bytostmi. Kniha byla přeložena do 12 jazyků.
Daniel J. Siegel je slavný americký neuropsychiatr se zaměřením na děti i dospělé, autor řady bestsellerů, jako Vnitřní nazírání, Klidná výchova k disciplíně, Rozbouřený mozek, Všímavý terapeut, Rozvíjejte u dětí odvahu, zvídavost a odolnost.
Tina Payne Bryson je zakladatelka klinického centra Center for Connection a odbornice na rodičovství.
PROHLÉDNOUT UKÁZKY