Knihy, které mají duši

  • 24. 05. 2023
Knihy, které mají duši

Nabídka knižních novinek z nakladatelství Portál.

Martin, Sharon
Být perfektní nemusí být perfektní
Zvládejte svůj perfekcionismus

Překlad Diestlerová, Petra
Máte dojem, že byste měli být ve všem perfektní? Vaše touha po perfektním výsledku je mnohdy silnější než vy? Raději do úmoru všechno vylepšujete a zdokonalujete? Pak je možná čas se na chvíli zastavit a zamyslet se nad tím, zda snaha být ve všem perfektní je skutečně tak perfektní, jak si myslíte. Perfekcionismus může náš život postupně vykrást. Nic nám není dost dobré… ani na nás, ani na druhých. Opravdu chceme žít jako křeček, který běhá ve svém kolečku? Nestálo by za to na chvíli opustit své perfekcionistické snahy a podívat se na to, jak žijeme, s odstupem?
Kniha psycholožky Sharon Martin nabízí řadu strategií, které nám mohou pomoci vystoupit z nekonečného běhu za dokonalostí. Najdeme v ní řadu příkladů ze života, podnětů k zamyšlení, škál zjišťujících, jak jsme na tom s perfekcionismem právě my, a hlavně inspirace a podpory pro změnu svého života. Autorka zařadila také cvičení založená na konceptu mindfulness.
Knihu ocení lidé potýkající se s perfekcionismem a terapeuti.
399 Kč, 216 str., brož.
PROHLÉDNOUT UKÁZKY

Gruzewski, Kevin
150 terapeutických her pro dospívající
Sebehodnota, komunikace a zvládání náročných situací

Překlad Klimentová, Eva
Vtipné a inkluzivní terapeutické hry nabízejí cenný zdroj pro individuální i skupinovou práci s dospívajícími. V knize najdeme celou škálu her, od těch, kdy se teenageři učí poznávat a pojmenovávat své emoce, přes kreativní způsoby, jak ventilovat svůj hněv, po techniky, které zahrnují všímavost a sebereflexi. Dospívající si díky nim osvojí techniky, jak zvládat efektivněji různé výzvy.
Žádné hry nevyžadují speciální pomůcky a lze je uskutečnit s tím, co máme běžně k dispozici.
Knihu uvítají pedagogové a školní i poradenští psychologové.
Kevin Gruzewski je terapeut s více než dvacetiletou praxí. Devět let pracoval v psychiatrickém zařízení na oddělení pro dospívající. Vytvořil blog The Real Recreation Therapist.
369 Kč, 176 str., brož.
PROHLÉDNOUT UKÁZKY

Dlabal, Martin
Relaxační hypnóza
Kniha je určena všem pomáhajícím profesionálům, kteří se chtějí dozvědět více o hypnóze, zejména v její relaxační podobě. Čtenář se seznámí s teorií hypnózy a s tím, co hypnotizovaný jedinec během hypnotického stavu prožívá. Dozví se, jakým způsobem vytvářet účinné sugesce. Získá praktický návod, jak spolupracující osobu uvést do relaxační hypnózy a následně ji tímto stavem provázet. Navíc si bude moci vyzkoušet pohroužení do autohypnózy, což mu umožní zažít hypnotickou zkušenost, jako je ideomotorický pohyb, intenzivní vizuální představa či stav, ve kterém bude prožívat a zpracovávat informace novým způsobem.
PhDr. Martin Dlabal Ph.D. je klinický psycholog, psychoterapeut a vysokoškolský pedagog. Kromě toho se věnuje lektorské činnosti v oblasti komunikačních strategií, relaxačních metod a hypnózy. V Portále vyšla jeho kniha Komunikace v pomáhajících profesích (2021).
349 Kč, 128 str., brož.
PROHLÉDNOUT UKÁZKY

Dutton, Kevin; McNab, Andy
Trénink hodného psychopata
Jak zvládat život, místo aby nás život ovládal
Překlad Kopicová, Miroslava
Chcete si vyzkoušet, jak využít svého vnitřního psychopata, abyste lépe řídili vlastní život a získali z něj co nejvíc? Mnoho z nás dosahuje úspěchu, ale platí za to vysokou cenu. Jako bychom běhali v křeččím kolečku vnějších závazků a povinností. Pod tlakem umíme zabrat. Ale co kdybychom onu zbraň, kterou nám život klade na spánek, vzali do rukou a obrátili ve svůj prospěch? Nemusíme se přitom stát někým patologickým, ale prostě jen využijeme strategie psychopatů tak, aby z toho mělo prospěch nejen naše okolí, nýbrž i my sami.
Psycholog Dutton a elitní voják McNab se ve své příručce pojednávající o tom, jak se stát hodným psychopatem, zaobírají se rozmanitými oblastmi života (práce, odpočinek, zdraví, vztahy, čas, životní úkoly) a nabízejí konkrétní, praktické a přehledné kroky na cestě k spokojenějšímu životu.
Kevin Dutton je experimentální psycholog a spisovatel. Výzkumný pracovník katedry experimentální psychologie na Oxfordské univerzitě je autorem úspěšných knih Moudrost psychopatů (2019) a Psychopatův průvodce na cestě k úspěchu (s Andym McNabem, 2021).
Andy McNab je bývalý britský elitní voják, dnes konzultant a spisovatel. Proslavil se jako velitel hlídky vysazené během první války v Perském zálivu hluboko v nepřátelském území. Svoje drastické zkušenosti popsal v knize Konečná stanice Bagdád (2004). V Portále vyšla i jeho kniha pro děti Dostaňte mě odsud (s Philem Earlem, 2021).
365 Kč, 224 str., brož.
PROHLÉDNOUT UKÁZKY

Vojtová, Hana
Trauma a disociace
Bolest vnitřního rozdělení
Překlad Pilařová, Dagmar
Psychické trauma je zaplavující zkušenost, kterou nedokážeme zpracovat. Když traumatický stres přetíží naši nervovou soustavu, je přirozeným důsledkem disociace. Ta znamená rozdělení – ochrání nás před nesnesitelnou bolestí a plným uvědoměním toho, co se nám stalo. Umožní nám přežít, ale později se může stát sama o sobě utrpením.
Kniha vysvětluje disociaci jako pozadí posttraumatické symptomatiky. Popisuje, jak se zranění z dětství a ve vztazích projevují a co je pro traumatizované lidi zatěžující a co léčivé. Zabývá se také rolí společnosti v zacházení s realitou traumatizace.
Autorka ke čtenářům promlouvá srozumitelným jazykem a opírá se o současné vědecké poznatky z psychotraumatologie a neurobiologie. Komplexně provází tématem a smysluplným využitím teorie v praxi. Přináší soucitné vysvětlení zkušeností traumatizovaných lidí.
Mgr. Hana Vojtová je klinická psycholožka a psychoterapeutka, spoluzakladatelka a lektorka Slovenského institutu pro psychotraumatologii a EMDR. Kromě terapie má zkušenosti se supervizí, přednáší a vede výcviky v EMDR. Je spoluautorkou knihy Posttraumatická stresová porucha (2012).
399 Kč, 208 str., brož.
PROHLÉDNOUT UKÁZKY