Knihy, které mají duši

  • 21. 03. 2024
Knihy, které mají duši

Nabídka knih z nakladatelství Portál.

Benda, Jan
Všímavost a Já
Od sebeléčení k sebepřesahování
389 Kč, 200 str., váz.
PROHLÉDNOUT UKÁZKY
Představa, kterou máme sami o sobě, je formována v našem dětství a nezřídka je ovlivněna nejrůznějšími emočními zraněními. Kniha Všímavost a Já popisuje čtyři typy těchto zranění a ukazuje, jak je lze léčit a transformovat prostřednictvím všímavosti a soucitu k sobě. Nabízí postupy, jak odhalovat vlastní skrytá jádrová přesvědčení a jak ošetřovat ty nejbolavější niterné pocity – existenciální strach, stud a osamělost. Věnuje se ale i rozvíjení autentického a transcendentního Já a upozorňuje na nejčastější úskalí, s nimiž se můžeme setkat na duchovní cestě. Kniha čerpá z moderních terapeutických přístupů a integruje poznatky neurověd, psychedelického výzkumu i tradiční buddhistické psychologie. Obsahuje 20 praktických cvičení a představuje postupy a techniky, které lze využít v psychoterapii i v rámci osobního rozvoje.
PhDr. Jan Benda Ph.D. je psycholog a psychoterapeut s dvacetiletou zkušeností s využíváním všímavosti v psychoterapii. Prošel výcvikem satiterapie, Pesso Boyden psychomotorické terapie, terapie zaměřené na emoce a výcvikem pro práci se změněnými stavy vědomí. Opakovaně pobýval v meditačních centrech na Srí Lance. V Portále vyšla jeho velmi úspěšná kniha Všímavost a soucit se sebou.

Behary, Wendy
Odzbrojte narcistu
Komunikace, empatie, strategie
Překlad Müller, Ivo
449 Kč, 240 str., brož.
PROHLÉDNOUT UKÁZKY
Jistě jste se někdy setkali s člověkem, který se chová arogantně, bez pochopení druhých, nebo neustále dává najevo, že je ta nejlepší superhvězda na světě. Tyto projevy se vyskytují u lidí s narcistickou poruchou osobnosti a je velmi složité s nimi vycházet. Přesto se o to musíme pokoušet, třeba když se narcisticky chová naše kolegyně nebo vedoucí. Ačkoli nás takový vztah frustruje, musíme najít způsob, jak s narcistickým člověkem komunikovat a jak vztah s ním přežít.
Tato kniha je praktickým průvodcem, který nás provede zvládáním vztahu s člověkem s narcistickou poruchou osobnosti. Ano, můžeme se snažit dotyčnou osobu ignorovat, ale to nám moc nepomůže. Autorka nabízí techniky efektivní komunikace a ukazuje, jak se nenechat zahnat do pasti. Otevírá také téma soužití s narcistickým partnerem, jež má často v pozadí spoluzávislost a které může mít velmi negativní dopad na děti. Ukazuje, jak člověku s narcistickou poruchou nastavit hranice a dát najevo, jaké chování nebudete akceptovat. Knihu provázejí četné příklady z praxe.
Wendy Terrie Behary založila a řídí Centrum kognitivní terapie New Jersey. Podílí se také na vedení Institutu schematerapie. Ve své terapeutické praxi se specializuje na narcismus a vysoce konfliktní páry.

Beníčková, Tereza; Peruth, Karolína
Psycholožky v županu
10× neformálně o duševním zdraví
389 Kč, 240 str., brož.
PROHLÉDNOUT UKÁZKY
Kniha dvou mladých psycholožek a autorek stejnojmenného podcastu přibližuje širší veřejnosti psychologii a péči o duševní zdraví skrze aktuální problémy a praktická doporučení. Přináší čtenářům jednotlivá odborná témata autenticky a uvolněně, přičemž se vždy opírá o evidence-based výzkumy a doporučení. Pomáhá udělat si jasno v otázkách, které se týkají náš všech, kdo žijeme ve 21. století a ve světě sociálních sítí, nových médií, změn a krizí. Díky zkušenostem z psychologické a psychoterapeutické praxe přibližuje témata skrze často se opakující příběhy či vzorce a poskytuje v každé kapitole i návody, tipy a praktická východiska. Kniha dává čtenářům naději na zlepšení jejich duševního života, je optimisticky laděná a dokonce i zábavná.
Mgr. Tereza Jirotka Beníčková je psycholožka a absolventka psychoterapeutického výcviku. Psychologii vystudovala na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a ještě při studiu nastoupila do pětiletého výcviku v kognitivně-behaviorální terapii. Ve své soukromé praxi Hubnu hlavou se věnuje především psychologickému poradenství při hubnutí a psychoterapii obezity. Je lektorkou kurzů zdravého hubnutí od společnosti STOB, vede semináře o duševním zdraví a tématech spojených s psychologickým pohledem na hubnutí a udržení váhy.
Mgr. Karolína Peruth je psycholožka, krizová interventka a psychoterapeutka. Jednooborovou psychologii absolvovala na Univerzitě Karlově a psychoterapeutické vzdělání v kognitivně-behaviorálním směru získala absolvováním pětiletého psychoterapeutického výcviku. Pracovní zkušenosti získala z různých oblastí práce s dospělými i s dětmi od práce na krizové lince, krizovou pomoc a terapii tváří v tvář po práci psychologa v nemocnici. Aktuálně působí v soukromé praxi (www.jeoknebytok.cz), v níž se specializuje na poskytování psychologického poradenství, psychoterapie a určitý čas věnuje lektorování.

Gottman, John; Gottman, Julie Schwartz; a kol.
Rande na osm způsobů
Jak prohloubit vaše partnerství
Překlad Antonínová, Hana
359 Kč, 224 str., brož.
PROHLÉDNOUT UKÁZKY
Znáte výzkumy amerického psychologa Johna Gottmana, který tvrdí, že poté, co bude 15 minut sledovat rozhovor mezi vámi a vaším partnerem, s více než devadesátiprocentní pravděpodobností odhadne, jestli spolu budete i za deset let?
Gottman s kolegy připravil praktický doplněk ke své slavné knize Sedm principů spokojeného manželství. Ať už jste se svým partnerem pár dní, nebo několik desetiletí, můžete si společně domluvit osm schůzek a popovídat si na témata důvěra, konflikty, sex, peníze, rodina, dobrodružství, růst a spiritualita, životní sny. Cílem je odvážně sdílet pocity a potřeby, projevit si respekt, více porozumět jeden druhému a prohloubit lásku. Autoři na základě více než čtyřicetiletého výzkumu pomáhají čtenářům s přípravou rozhovorů, nabízejí dotazníky, tematické okruhy i seznamy otevřených otázek a radí, jak řešit typické obtíže při jakémkoli z těchto setkání. Knihu využijí partnerské dvojice i odborníci, kteří provozují párovou terapii.
John Gottman je emeritní profesor psychologie na Washingtonské univerzitě, kde se svou ženou, klinickou psycholožkou a spoluautorkou Julií Schwartz Gottman v osmdesátých letech minulého století založil slavnou „laboratoř lásky“. Manželským párem jsou i spisovatel a literární agent Doug Abrams a lékařka Rachel Carlton Abrams.

Gendlin, Eugene T.
Focusing
Tělesné prožívání jako terapeutický zdroj
Překlad Černá, Kristina; Černý, Jan
349 Kč, 192 str., brož.
PROHLÉDNOUT UKÁZKY
Proč jednomu klientovi psychoterapie nepomůže, zatímco jiný z ní má velký prospěch? Právě tak se od roku 1953 ptal Rogersův žák Eugen Gendlin, který na Chicagské univerzitě celých 15 let na tuto otázku hledal odpověď. Podle Gendlina záleží na tom, jestli klient dokáže zastavit tok myšlení a naladit se na své nitro – na jemné procesy na pomezí těla a mysli. Měřítko pro to, co je pro klienta dobré a smysluplné, se nachází v tzv. pociťovaném smyslu: Klient sleduje své tělesné prožitky a ty zachycuje prostřednictvím slov, obrazů či gest. To jej samo o sobě uvolní a zároveň mu to poskytne materiál, který může zakomponovat do kontextu svého života a provést žádoucí změny. Tato jednoduchá metoda je dnes užívána v psychoterapii a arteterapii, ale může ji v rámci vlastního rozvoje provádět kdokoli, kdo chce zlepšit například vlastní kreativitu, schopnost introspekce a rozhodování.
Prakticky zaměřená kniha vás provede procesem focusingu v jeho jednotlivých krocích a připraví vás na typické obtíže, s nimiž se při této metodě můžete setkat.
Eugene T. Gendlin (1926–2017) se narodil ve Vídni do židovské rodiny, která před druhou světovou válkou odešla do USA. Získal doktorát z filozofie na Chicagské univerzitě, kde v letech 1964–1995 vyučoval. Více ale proslul jako žák Carla Rogerse, významný badatel v oblasti prožitkové psychoterapie a tvůrce focusingu, za což byl oceněn například Americkou psychologickou asociací. V češtině kromě jeho zásadní knihy s názvem Focusing vyšel i výbor statí Dialog s prožíváním.