Knihy, které mají duši

  • 17. 03. 2023
Knihy, které mají duši

Novinky z nakladatelství Portál.

Beattie, Melody
 
Překlad Brázda, Jan
Stal se problém někoho jiného – zejména problém s jeho závislostí na alkoholu, drogách či hazardních hrách – vaším problémem? Stala se péče o takového jedince ústředním bodem vašeho života, takže se zapomínáte starat sami o sebe? Pak jste možná spoluzávislí – tedy stali jste se součástí systému, kde přebíráte zodpovědnost za chování někoho jiného, takže ho paradoxně v jeho chování podporujete. Kniha Konec spoluzávislosti (v češtině vyšla poprvé pod názvem Přestaňte být závislí), jež obsahuje kazuistiky z autorčiny praxe, její vlastní zkušenosti se závislostí, diagnostická vodítka i náměty na seberozvojová cvičení, pomohla proslavit jeden do té doby opomíjený jev, který je přitom klíčový pro pochopení jakéhokoli problémového chování. Dnes již klasické publikace se od doby prvního vydání ve světě prodalo více než pět milionů výtisků.
Melody Beattie je americká autorka svépomocných knih na téma spoluzávislosti. Její práce se mimo jiné staly základem dvanáctistupňového programu pro spoluzávislé blízké závislých jedinců.
449 Kč, 232 str., brož.
Mayer-Rönne, Gundi; Manutscheri, Carina
Veselý, uvolněný a respektující vztah k vnoučatům
Překlad Vodžáková, Judita

Jak se moderní žena dokáže vyrovnat s rolí babičky, dosud spojované s určitými zastaralými stereotypy? A co na to její vnitřní dítě?
Autorky, samy svižné, mladistvé ženy, které zažité představě rozhodně neodpovídají, se zaměřují na tři základní kameny při budování dobrých vztahů na ose rodiče–děti–vnoučata: na humor, uvolněnost a respekt. Pracují s pojmy všeobecná empatie, vyrovnaný vnitřní postoj a rozloučení s nefunkčními vnitřními přesvědčeními. Důraz kladou též na práci s vnitřním dítětem babičky, které se může často „ozývat“ ve chvílích, kdy dcera/snacha přistupuje k výchově vnoučete jinak, než to babička zná. Zabývají se i vymezením hranic – o tom, nakolik role babičky ovlivní ženin život, a o potřebě spontánnosti v nečekaných situacích. Dále se dočteme o specifikách vztahu k vlastnímu dítěti, k vnoučatům a k nevlastním vnoučatům, o roli mužů v této situaci a o potřebě je vtahovat do soužití s vnoučaty a v poslední kapitole o rodinné vztahové krizi, která se může dostavit s příchodem nové generace, a jak se s ní vyrovnat.
Příručka je psaná s hlubokým porozuměním složité dynamice vztahů mezi nejbližšími osobami
Gundi Mayer-Rönne je rakouská psycholožka zaměřená na systemickou rodinnou terapii, hypnoterapii a nenásilnou komunikaci. Důležité je pro ni i posilování role ženy v rodinné dynamice.
Carina Manutscheri je nakladatelská redaktorka a lektorka workshopů tvůrčího psaní žijící v Rakousku.
399 Kč, 224 str., brož.
Marchiano, Lisa
Najděte zdroje mateřské síly
Překlad Klimentová, Eva
Jak se moderní, samostatná, kreativní žena vyrovná s přijetím mateřské role?
Kniha se zabývá často obtížně zvladatelnými stavy souvisejícími s naprostým odevzdáním se potřebám dítěte a je napsána jako průvodce touto iniciační cestou. První část je věnovaná ztrátě – svobody, kontroly i sebe samé. Druhá část se zabývá setkáním s temnotou (stínem) – jeho vyhodnocením a integrací. Třetí část se věnuje požadování transcendence, kreativity a autority. Autorka využívá méně známé varianty lidových pohádek a s jejich pomocí vysvětluje, jak integrovat stinné stránky mateřství a využít je k posílení.
Lisa Marchiano je jungiánská psychoanalytička, sociální pracovnice a terapeutka působící v USA.
399 Kč, 240 str., brož.