Knihy, které mají duši

  • 08. 02. 2023
Knihy, které mají duši

Nabídka knih z nakladatelství Portál.

Freud, Anna

Já a obranné mechanismy

Překlad Babka, Petr

 279 Kč, 144 str., brož.

PROHLÉDNOUT UKÁZKY

 
Kniha Já a obranné mechanismy patří ke klasickým, základním psychoanalytickým textům. Anna Freud, dcera Sigmunda Freuda, zde zřetelně ukazuje, že psychoanalýza se nezabývá výhradně lidským nevědomím. Dokládá, že ve skutečnosti bylo vždy předmětem zájmu psychoanalýzy Já a jeho poruchy – přičemž zabývání se nevědomím sloužilo obnově Já a jeho funkcí. Autorka se v této knize věnuje specifickému problému – prostředkům, kterými se Já brání nelibým stavům a úzkosti a pokouší se zvládat impulzivní jednání, afekty a pudové nároky.
Anna Freud (1895–1982) byla rakousko-uhersko-britská psychoanalytička židovského původu, dcera zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda. Je zakladatelkou egopsychologie a dětské psychoanalýzy. Jejím nejvýznamnějším konceptem jsou obranné mechanismy Ega a systém paralelních vývojových linií. Věnovala se též problému puberty a adolescence. Patří do stovky nejcitovanějších psychologů 20. století.

 

Lies, Annette

Ne je moje superschopnost

Jak vylepšit svůj život jedním slovíčkem

Překlad Prešlová, Kateřina

 339 Kč, 184 str., brož.

PROHLÉDNOUT UKÁZKY

 
Kdybych matce řekla, že na to nemám čas, tak se mnou už v životě nepromluví!
Podobná prohlášení důvěrně znají mnozí z nás. Potýkají se s kulturně podmíněným vzorcem chování, kvůli němuž jsou přesvědčeni, že musejí za každých okolností všem vycházet vstříc na úkor vlastních potřeb. To vede k pocitům úzkosti, ztráty identity, k potlačovanému vzteku a někdy i k vyhoření.
Kniha odlehčeným, zábavným způsobem pomocí nově vytvořené humorné terminologie uvažuje o příčinách tohoto postoje a nabízí řešení spočívající v různých aspektech respektování vlastních hranic a potřeb. Zabývá se důvody, proč je tak obtížné něco odmítnout, zejména blízkým osobám, tělesnými projevy odmítnutí a spouštěči tohoto rozpoložení. Analyzuje různé druhy „ne“ a jednotlivé oblasti, v nichž je potřeba jednoznačně odmítnout. Jedná se například o vymezení vůči dětem, žadatelům o finanční příspěvek, rodičům, bývalým partnerům, sousedům, přátelům nebo zvířatům. Pojednává také o rizicích a vedlejších účincích odmítnutí a nabízí celou typologii osob, vůči kterým je potřeba si nastavit funkční hranice. Věnuje se též špatnému svědomí po odmítnutí. „Lékárnička odmítání“ v závěrečné části knihy obsahuje: pomoc při rozhodování, vhodné odmítací formulace, jak získat čas, kdy je potřeba zalhat a návod, jak si vést „odmítací deník“ či „vision board“, kde si stanovíme, proti čemu je třeba se vymezit. Každá kapitola je doplněna testy.
Annette Lies je původní profesí ekonomka, která později vystudovala dramaturgii. Je autorkou několika úspěšných románů a mnoha scénářů. Žije v Německu.

 

Bílková, Jana

Rozvoj mentální kondice

365 cvičení na každý den v roce

249 Kč, 144 str., brož.

PROHLÉDNOUT UKÁZKY

 
Další kniha z úspěšné autorčiny řady cvičení na každý den v roce. Soubor krátkých úkolů pro ty, kteří si chtějí procvičovat mentální kondici a denně zaměstnávat mozek, ale nevyhovují jim dlouhé aktivity na celou stránku. Střídají se různé typy cvičení, která částečně pracují se zeměpisnými a přírodovědnými reáliemi. Tento díl je navíc zacílen na rozvoj a produkci v oblasti verbální kreativity.
PhDr. Mgr. Mgr. Mgr. Jana Bílková Ph.D. je psycholožka, překladatelka a tlumočnice. Učí na univerzitách a akademiích třetího věku, vede přednášky v knihovnách a v aktivizačních programech pro seniory. V Portále vydala úspěšné knihy Trénink mentální kondice (2017), Cvičení mentální kondice (2019), Posilování mentální kondice (2020).

 

Brantley, Jeffrey; Millstine, Wendy

Mindfulness pro uspěchané

99 jednoduchých cvičení

Překlad Somogyi, Viola

 259 Kč, 128 str., brož.

PROHLÉDNOUT UKÁZKY

 
Jak dospět ke zklidnění, když stále někam chvátáme, za něčím se honíme a jsme v neustálém napětí? Stačí jen málo, jen pět minut…
99 jednoduchých cvičení všímavosti autoři rozdělili do tří částí. První se týká zklidnění a relaxace, druhá uznání vlastní hodnoty a třetí pak propojení s lidmi a světem kolem nás. Kniha vám pomůže poznat, jací vlastně jste a co potřebujete, poskytne vám inspiraci k jednoduchým dechovým a tělesným cvičením a ukáže vám, že součástí kvalitního života je i kontakt s těmi, kdo nás obklopují.
Knihu uvítají lidé se zájmem o mindfulness a techniky zvládání stresu.
Jeffrey Brantley MD, je emeritní profesor oddělení psychiatrie a lidského chování při Duke University Medical Center. Založil zde program pro snižování stresu pomocí mindfulness.
Wendy Millstine je spisovatelka na volné noze a certifikovaná nutriční terapeutka. Je spoluautorkou řady knih s tematikou všímavosti.

 

Koželuhová, Eva; Koželuh, Ondřej; Šujancová, Michaela

Děti a senioři v mateřské škole

Rozvoj mezigeneračních vztahů

 315 Kč, 136 str., brož.

PROHLÉDNOUT UKÁZKY

 
Publikace se věnuje problematice rozvoje mezigeneračních vztahů u dětí předškolního věku. Přináší poznatky o významu těchto vztahů jak pro dítě, tak pro seniory, a náměty, jak může mateřská škola rozvoj těchto vztahů podpořit. Velká část publikace je pak věnována příkladům tematických celků na téma stáří, které vycházejí z literatury pro děti. Jednoduchou formou přinášejí učitelkám mateřských škol inspiraci, jak toto téma v mateřské škole uchopit.
Eva Koželuhová (hlavní autorka) působí jako odborný asistent na katedře preprimární a primární pedagogiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a na katedře pedagogiky Pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Přes dvacet let působila jako učitelka mateřské školy. Vystudovala magisterský studijní program Pedagogika předškolního věku a doktorský studijní program v oboru Pedagogika, oboje na Univerzitě Karlově. Ve své práci se zaměřuje kromě didaktiky předškolního vzdělávání na rozvoj čtenářské pregramotnosti – vede kurzy pro budoucí učitele na VŠ, spolupracuje jako lektor DVPP pro NPI.