Jsou potřeba čistící, hygienické a dezinfekční prostředky, pracovní nářadí a pomůcky, dobrovolníci.

  • 03. 06. 2013
Jsou potřeba čistící, hygienické a dezinfekční prostředky, pracovní nářadí a pomůcky, dobrovolníci.
Pokud chcete pomoci při povodních, zde naleznete alespoň základní informace, kam se obrátit. Potřeba jsou dobrovolníci i materiální a finanční pomoc.

Pomoci při povodních můžete finančně, materiálně nebo dobrovolnicky prostřednictvím následujících organizací:
ADRA - www.adra.cz/
ČLOVĚK V TÍSNI - www.clovekvtisni.cz/cs
DIAKONIE ČCE - http://www.diakonie.cz/
ČESKÝ ČERVENÝ KŘÍŽ - www.cervenykriz.eu/cz/cz_root.aspx
CHARITA ČESKÁ REPUBLIKA - www.charita.cz/
ARMÁDA SPÁSY - www.armadaspasy.cz/
Podrobné informace naleznete zde:  www.darujspravne.cz/povodne nebo na webových stránkách výše uvedených organizací. 

 
 
Dobrovolníci se mohou registrovat i zde: www.dobrovolnik.cz/informace/praha-zada-o-pomoc-dobrovolniky/
 
Další možnosti, kde se zapojit:
www.povodnovapomoc.cz/
Pomoc při povodních můžete nabídnout na mailové adrese povodně2013@asociacekraju.cz. Tato adresa platí pro nabídky pomoci pro všechny oblasti republiky - nabídky jsou pak rozesílány na jednotlivé krajské krizové štáby.
 
Materiální pomoc lze už v tuto chvíli odevzdávat například v Praze:
Humanitární sběrné místo a Krizové povodňové centrum otevírá v Praze 2 na adrese Londýnská 44 Arcidiecézní charita Praha. Centrum bude zajišťovat koordinaci pomoci s pracovníky v terénu včetně dobrovolníků a shromažďování darů a jejich distribuci podle požadavků z terénu.
Veřejnost se může do pomoci zapojit darováním materiální pomoci. Potřeba budou zejména čistící, hygienické a dezinfekční prostředky, pracovní nářadí a pomůcky (lopaty, košťata, gumové a pracovní rukavice, gumáky apod.).
Dary přijímá Humanitární sběrné místo od pondělí 3. června 2012 od 12.00 do odvolání. Vedoucí Humanitárního sběrného místa: Mgr. David Flak (mobil 774 855 361), pevná linka 224 246 519, 224 246 573.
 
Sbírku ve Zlínském kraji vyhlásila i Korunka Luhačovice společně s Hasičským záchranným sborem Zlínského kraje, Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska, Radiem Zlín a radiem RockMax:
Lidé mohou materiální pomoc přinášet od středy 5. června do pátku 7. června na všechny stanice profesionálních i dobrovolných hasičů ve Zlínském kraji. V pátek v noci nebo během soboty pak věci svezou hasiči na stanici profesionálních hasičů do Zlína, kde se pomoc naloží do kamionu a ten poté vyjede směrem do Čech. Přesné místo uveřejníme ve čtvrtek.
"Nejvíc lidem pomůžeme tím, když jim shromáždíme především čistící a úklidové prostředky, nejrůznější dezinfekce, saponáty, holínky, pracovní a gumové rukavice, lopaty, stavební kolečka, hrábě, kýble, pevné pytle na odpad, hadry, apod.,“ popsala Veronika Záhorská.
Lidé jistě přivítají i nové věci do domácnosti. Z minulých záplav mají organizátoři zkušenosti, že postižení občané přivítali i věci do domácnosti, jako nádobí, sklenice, hrnce, talíře a příbory, ložní povlečení či prádlo, ručníky, deky, osušky, utěrky nebo peřiny. Vítaná je rovněž balená voda, různé vitamíny či energetické nápoje. Důležité jsou také hygienické potřeby, jako mýdla či toaletní papír.
„Všechny dárce ale žádáme, aby nosili jen zcela nové zboží, nikoliv se zbavovali nepotřebných věcí ze svých domácností,“ upozornila Veronika Záhorská.
 
Plzeň: Vyhlášena materiální sbírka, adresa CUKROVARSKÁ 16 (naproti depu PMDP) denně do 18h. Úklidové prostředky a nástroje atd. Nábor dobrovolníků: krize@dchp.cz nebo tel.: 731 433 011. http://bit.ly/16G9p62
 
Nadace Vodafone okamžitě reaguje na povodňovou situaci v České republice a v rámci programu Blesková pomoc podpoří každou DMS poslanou na aktuální povodňová konta českých humanitárních organizací stejnou částkou. 
 
Důležité telefony, informace, weby a konta:
 
Dobrovolníci mají neplacené volno od zaměstnavatele, viz vyjádření MPSV ze dne 3. června:
„Při povodních se může také stát, že zaměstnanec pomáhá někomu jinému (člověku či organizaci) a tato činnost mu zasahuje do pracovní doby. V takovém případě má zaměstnavatel povinnost poskytnout zaměstnanci pracovní volno na dobu nezbytně nutnou. Je však bez náhrady mzdy nebo platu, nedohodne-li se zaměstnavatel a zaměstnanec jinak nebo pokud to jinak nestanovuje vnitřní předpis."