Již brzy odstartuje jarní výzva Pohybem pro Paraple. Dodá motivaci k pohybu a pomůže vozíčkářům

  • 26. 04. 2023
Již brzy odstartuje jarní výzva Pohybem pro Paraple. Dodá motivaci k pohybu a pomůže vozíčkářům

Třetí ročník celorepublikové akce Pohybem pro Paraple proběhne od 1. 5. do 25. 5. 2023. Lidé budou moci během, chůzí, či jízdou na kole nebo bruslích podpořit činnost Centra Paraple. Výtěžek ze startovného organizace použije na zajištění služeb lidem, kteří se po nemoci či úrazu ocitli na vozíku. Registrace pro širokou veřejnost je již spuštěna. K výzvě se připojí i známé tváře.

Motivace k pohybu na čerstvém vzduchu, dobrý pocit z překonání sama sebe a současně velmi jednoduchá cesta, jak podpořit lidi, kteří i na vozíku usilují o naplněný a aktivní život. To je akce Pohybem pro Paraple, která loni oslovila více než 1 300 účastníků.

Také letos mohou lidé pro dobrou věc běhat, chodit, jezdit na kole nebo bruslích, jít se projít se psem či s kočárkem. Akce je otevřená jednotlivcům i týmům všech věkových kategorií bez ohledu na místo či kondici. Fungování akce je bezpečné a jednoduché. V rámci online registrace si zájemci určí svou osobní výzvu a zvolí aktivitu, do které se zapojí. Každý pohyb zaznamenají svou oblíbenou aplikací nebo sportovními hodinkami a výsledek nahrají do systému akce. Přestože nejde o soutěž, účastníci s nejvyšším počtem nasbíraných kilometrů se mohou těšit na atraktivní ceny od partnerů Centra Paraple. Cena startovného je 199 Kč. Výtěžek pomůže financovat pobytovou sociální rehabilitaci – hlavní službu Centra Paraple, která každý rok zvýší kvalitu života na vozíku zhruba 200 klientům.

Akci lze podpořit také sdílením fotografií na sociálních sítích pod hashtagy #pohybemproparaple #behamproparaple #pomahamenajitcestudal.

„Při akci Pohybem pro Paraple můžete závodit s časem, kamarády nebo jen se svou leností. Přidejte se a pomáhejte spolu s námi,“ vyzval všechny Zdeněk Svěrák, jeden ze zakladatelů Centra Paraple. A připojily se k němu i další známé osobnosti, například Jitka Boho, Radek Banga, Václav Neužil, Zdeněk Stromšík nebo Dominik Vodička. „Nejlepší na tom všem je, že při téhle akci je vítěz úplně každý. Protože není lepší pocit, než udělat dobrý skutek pro někoho, kdo to opravdu potřebuje,“ uvedl hudebník Radek Banga.

Vyhlášení výsledků jednotlivých kategorií se uskuteční v rámci tradiční sportovně-společenské akce Běh pro Paraple, která se bude konat 27. 5. 2023 v Malešickém parku v Praze 10.

Více informací o akcích Pohybem pro Paraple i Běh pro Paraple najdete na webových stránkách www.behproparaple.cz.

Video pozvánka na akci od prezidenta Centra Paraple Zdeňka Svěráka: https://www.youtube.com/watch?v=iMeLA1VXRFo

O Centru Paraple

Centrum Paraple je obecně prospěšná společnost založená Zdeňkem Svěrákem a občanským sdružením Svaz paraplegiků. Od roku 1994 pomáhá lidem s poškozením míchy, kteří ochrnuli následkem nemoci či úrazu. Hlavní službou Centra Paraple je pobytová sociální rehabilitace, kterou zajišťuje multidisciplinární tým odborníků. Z hlediska nabízených služeb je Centrum Paraple jediné zařízení svého druhu u nás. Více informací na www.paraple.cz.