Jíme proto, abychom mohli sportovat - Prague Beach Team podporuje Centrum Anabell

  • 13. 11. 2014
Jíme proto, abychom mohli sportovat - Prague Beach Team podporuje Centrum Anabell
„Jíme proto, abychom mohli sportovat“ nebo „Sportujeme, abychom mohli jíst“? Jak tenká je hranice mezi těmito dvěma tvrzeními si uvědomují v pražském klubu plážového volejbalu Prague Beach Team, a proto se rozhodli systematicky podporovat Centrum Anabell, které pomáhá osobám s poruchou příjmu potravy.

 

Tisková zpráva

Praha, 13. listopadu 2014

Jíme proto, abychom mohli sportovat. Prague Beach Team podporuje Centrum Anabell

Potrava znamená pro naše tělo nezbytnou dávku energie, palivo, bez něhož nemůžeme správně fungovat. Jídlo je naším hnacím motorem i pro sportovní aktivity. Jenže když se v naší psychice zahnízdí některá z poruch příjmu potravy, tyto zákonitosti jakoby pro dotyčného přestaly platit. A ze zřejmého „Jíme proto, abychom mohli sportovat“, se stává pravý opak, tedy „Sportujeme, abychom mohli jíst“.

Jak tenká je hranice mezi těmito dvěma tvrzeními si uvědomují v pražském klubu plážového volejbalu Prague Beach Team, a proto se rozhodli systematicky podporovat Centrum Anabell, které pomáhá osobám s poruchou příjmu potravy. Na střešovickém písku se pravidelně jednou měsíčně uskuteční benefiční turnaj, zároveň tu bude nepřetržitě viset banner informující o problematice poruch příjmu potravy a činnosti Anabell.

„Jídlo se sportem neodmyslitelně souvisí, tudíž spolupráci s Anabell vnímáme tak trochu jako milou povinnost,“ vysvětluje Jiří Navrátil z Prague Beach Teamu. Druhá věc je, že střešovičtí mají s problematikou poruch příjmu potravy i osobní zkušenost, kdy se jedna členka dlouhodobě potýká s anorexií.

„Toto je jedna z cest, jak můžeme pomoci jednak neziskové organizaci Anabell, ale i třeba někoho motivovat k tomu, aby si svůj problém uvědomil a začal ho řešit. Případně někoho trochu pošťouchnout, aby se zamyslel, jestli se s podobnou nemocí nepotýká někdo v jeho okolí a že existuje pomoc,“ dodává Jiří Navrátil.

Sám Prague Beach Team je neziskovou organizací, takže má k tomuto sektoru blízko, a jeho krédem je dávat možnost sportovat všem lidem bez rozdílu majetku a výkonnosti. Klub se zaměřuje na výchovu mládeže už od šesti let a nefungují tu žádná fyzická ani talentová kritéria.

Úvodní benefiční turnaj se ve střešovickém areálu uskutečnil na konci srpna, další následoval ve sváteční den 28. října, kdy ho ovládl Adam Břicháček s Jitkou Koreckou poté, co ve finálovém utkání zdolali Jiřího Navrátila s Janou Tóthovou. Poslední herní příležitost s charitativním přesahem se zájemcům v letošním roce naskytne 28. prosince. Plejáda benefičních turnajů bude pokračovat ale i po Novém roce s tím, že Anabell nabídne účastníkům možnost výhodněji využít nutričního poradenství.

Turnaje v plážovém volejbale pro Anabell jsou vždy určené smíšeným amatérským dvojicím a jejich výtěžek získává právě Centrum Anabell.

„Velmi si kroku Prague Beach Teamu vážíme. Každý krůček se počítá a v podobě podpory od tohoto beachového klubu jde o skutečně velký krok,“ říká Jana Sladká, ředitelka Centra Anabell, které je jediným poskytovatelem sociálních služeb pro osoby s poruchami příjmu potravy a jejich blízké v ČR, a to i s přesahem k osvětové a vzdělávací činnosti.

Získané finance Centrum Anabell použije na fungování služeb pro své klienty, těmi jsou zejména mladé dívky, které se potýkají s anorexií nebo bulimií. Jsou mezi nimi však také dospělí a muži.

Anabell nabízí například služby psychoterapeuta a nutričního poradce nebo internetové poradenství, anonymní korespondenční kurz či telefonickou krizovou pomoc.

„Naším hlavním posláním je nasměrovat a dovést nemocného k léčbě. To proto, že se nemocní většinou za svůj problém stydí a řešení odkládají. Mohou se na nás obrátit také rodinní příslušníci či blízcí, kterým poradíme, jak se k nemocnému chovat a jak mu mohou pomoci,“ popisuje Jana Sladká.

Centrum Anabell má pobočky v Praze, Brně a Ostravě.