JEDEN SVĚT 2023 ZNÁ VÍTĚZE: HLAVNÍ CENU V MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽI ZÍSKAL FILM APOLONIA, APOLONIA. CENU ZA REŽII ZÍSKALA ALISA KOVALENKO ZA FILM NEVYHASNEME. V ČESKÉ SOUTĚŽI BODOVALA VERONIKA LIŠKOVÁ A FILM NÁVŠTĚVNÍCI. U DIVÁKU VYHRÁL SNÍMEK KUCIAK: VRAŽDA

  • 31. 03. 2023
JEDEN SVĚT 2023 ZNÁ VÍTĚZE: HLAVNÍ CENU V MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽI ZÍSKAL  FILM APOLONIA, APOLONIA. CENU ZA REŽII ZÍSKALA ALISA KOVALENKO ZA FILM  NEVYHASNEME. V ČESKÉ SOUTĚŽI BODOVALA VERONIKA LIŠKOVÁ A FILM  NÁVŠTĚVNÍCI. U DIVÁKU VYHRÁL SNÍMEK KUCIAK: VRAŽDA

Praha, 30. března 2023
Divačky a diváci v uplynulém týdnu v rámci festivalu Jeden svět obsadili nejen kinosály v Praze, ale i v dalších 27 městech po celém Česku. O nejlepších filmech jubilejního 25. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět nerozhodovali pouze porotkyně a porotci, ale v samostatných kategoriích i publikum. Vyhlášením oceněných filmů, které proběhlo večer 30. března v kině Lucerna, festival završil svou pražskou část. Ve vybraných regionech festival potrvá až do 2. dubna. Vybrané dokumenty z letošního ročníku budou od 2. do 16. dubna ke zhlédnutí na platformě Jeden svět online.
 

Letošní téma Cena bezpečí v různých podobách reflektovaly filmy všech soutěžních i nesoutěžních kategorií. Festival v Praze promítl 75 celovečerních dokumentů, 10 snímků ve virtuální realitě i filmy pro děti. Jeden svět do Prahy přivezl více než sto hostů a hostek, a to nejen z Evropy, ale třeba i z Tchaj-wanu, Thajska, Spojených států amerických nebo Západní Sahary. Industry programu v rámci East Doc Platform se účastnilo na 400 filmových profesionálů a profesionálek.
Pražskou část festivalu navštívilo přes 21 tisíc návštěvníků a návštěvnic.
POROTA MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽE
Porota Mezinárodní soutěže udělila dvě ceny v kategorii Mezinárodní soutěž: Cenu poroty Mezinárodní soutěže za režii a Cenu poroty Mezinárodní soutěže za nejlepší film. V porotě zasedli významní filmoví experti a expertky – dánský režisér Simon Lereng Wilmont, kurátorka filmových festivalů a bývalá programová vedoucí festivalu Sundance Caroline Libresco a režisér, producent a jeden ze zakladatelů sítě B2B Doc Alex Širjajev. Cenu poroty Mezinárodní soutěže za režii získal snímek Nevyhasneme režisérky Alisy Kovalenko. Představuje v něm příběh pětice teenagerů, kteří stojí před životní volbou výběru dalšího vzdělání. Sní o odchodu z válečné zóny a poznávání světa, jemuž nevládnou svištící střely. „Z polí a chatrčí na Donbasu až po ohromující krásu a poklid Himalájí osciluje mezi krutostí každodenního života a světem představivosti a snů a sleduje cestu teenagerů uvězněných v pasti životních okolností, kteří poprvé zakoušejí netušené možnosti, aby vzápětí nevyhnutelně upadli zpět do válečné reality,“ okomentovala porota své rozhodnutí.
Cenu poroty Mezinárodní soutěže za nejlepší film získal snímek Apolonia, Apolonia režisérky Ley Glob Monies. Představuje v něm příběh francouzské malířky Apolonie Sokol, kterou sledovala po dobu třinácti let. „Hořkosladká, půvabná cesta, natočená syrovou, intimní kamerou v průběhu třinácti let, odhaluje nemožnost úplného poznání jiného člověka a hlubokou pravdu, že identita není neměnná; všichni se neustále vyvíjíme a utváříme svou osobnost,“ zdůvodnila porota.
POROTA VÁCLAVA HAVLA
V kategorii Máte právo vědět udělila porota Cenu Poroty Václava Havla za nejlepší film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv. Zasedli v ní významní obránci a obránkyně lidských práv a světoví představitelé a představitelky nevládního sektoru či institucí. V letošní porotě rozhodovali egyptská akademička Rim Naguib, investigativní novinář a protikorupční aktivista Nikolaj Stajkov a ukrajinská nobelistka Olexandra Romantsova.
Cenu Poroty Václava Havla za nejlepší film získal snímek Neznalí míru režisérské dvojice Noaha DeBonise a Laury Angel Rengifo. Představuje tři bývalé bojovnice a bojovníky kolumbijské guerillové armády FARC čelící úzkosti a strachu, zatímco se pokoušejí integrovat zpět do společnosti, která je vnímá jako teroristy. Porota na snímku ocenila, že „má velký význam pro společnosti rozdělené ozbrojeným konfliktem.“ Film podle ní „dává hlas skutečným obětem, čímž otevírá nezbytnou diskusi o možných řešeních a o potřebě smíření založeném na respektu k lidským právům a důstojnosti, která je důležitá nejen pro budoucnost Kolumbie, ale také všech ostatních společností rozvrácených válečnými boji.“
POROTA ČESKÉ SOUTĚŽE
K tradičním soutěžním kategoriím patří Česká soutěž. O nejlepším českém nebo koprodukčním dokumentu uplynulého a aktuálního roku rozhoduje porota složená ze zástupců mezinárodních festivalů. Jejími členy byli ředitel norského filmového festivalu BIFF v Bergenu Tor Fosse, ředitelka filmového festivalu Qara Uljana Toporovskaja a filmař a programový poradce festivalu IDFA v Amsterdamu Wood Lin. Cenu poroty České soutěže za nejlepší český či koprodukční film z uplynulého a aktuálního roku získal snímek Návštěvníci režisérky Veroniky Liškové. Porota České soutěže zdůraznila, že „rozmanitost a kvalita snímků v České soutěži na nás udělala velký dojem. Přestože bychom se rádi zmínili hned o několika filmech, musíme vyzdvihnout ten, který ostatní předčil filmovým řemeslem, zejména úchvatným obrazem, zvukovým designem a tvůrčím přístupem režisérky.“
POROTA JEDNOHO SVĚTA INTERAKTIVNĚ
Cenu Jednoho světa interaktivně porota udělila projektu virtuální reality s nejvýraznějším společenským dopadem v kategorii Jeden svět interaktivně. Hodnotilo se využití moderní technologie a digitální narace pro šíření povědomí o lidských právech a jejich porušování. V letošní porotě zasedli česká herní novinářka Šárka Tmějová, scenáristka Angelina Urbanczyk a akademička Katarína Bojnanská. O vítězném projektu Ráno před koncem světa porota řekla: „Až zažijete tento projekt na vlastní kůži, uvědomíte si, že ráj je pouhá iluze. VR technologie překonává své vlastní hranice a vytváří vyváženou simulaci okamžiku, kdy Havaj v roce 2018 paralyzovala zpráva o blížícím se jaderném raketovém útoku. Ve jménu celosvětového míru je každý vyzván, aby se zamyslel a pokusil se kolektivně ovlivnit, jak bude vypadat zítřek. Ráno před koncem světa je napínavé až do poslední chvíle a vzbudí ve vás víru v sílu naděje a úsilí jednotlivce.”
REGIONÁLNÍ POROTA
Regionální porota je nominovaná organizátory a organizátorkami festivalu Jeden svět v regionech. Nominovanými mohou být příznivci a podporovatelé Jednoho světa v daném městě. Porota je poté doplněna ještě o držitele titulu Zlatý promítač, který je udělován platformou Promítej i ty!. Tam je pak v průběhu roku vítězný film zařazen. Letošní porota ve složení Dagmar Kučerová z Loun, Bob Prchal z Vimperku a Alžběta Blahová z Uherského Hradiště ocenila snímek Farmář a hipster. Zdůraznila, že „vybraný film ale může nejlépe fungovat jako odrazový můstek pro panelovou diskusi. Řeší témata jako vztah venkova s velkoměstem, udržitelnost, potravinová soběstačnost, humánní přístup k živočišné produkci, a současně otevírá legislativní otázky státní i evropské úrovně. Citlivě a s nadhledem vypráví vysoce aktuální dramatický příběh o problémech menších podnikatelů, kteří se snaží o alternativu k velkovýrobě.”
STUDENTSKÁ POROTA
Každý rok festival vybere několik aktivních středoškoláků a středoškolaček, kteří jsou zapojeni do programu Jednoho světa na školách. Ti pak hodnotí během festivalu nejlepší film z kategorie Jeden svět pro studentky a studenty. V letošní studentské porotě zasedli Jentl Hadašová, Jiří Kozma a Agáta Krobová. Cenu studentské poroty obdržel snímek Dívčí gang, který režírovala Susanne Regina Meures. „Poselství je zřetelné a příběh protagonistek a protagonistů poutavý a alarmující. Zvláště musíme vyzdvihnout iniciativu představit publiku všechny úhly pohledu a poskytnout mu tak objektivní vhled a rozporuplný dojem,” okomentovala své rozhodnutí porota.
DIVÁCKÁ CENA ZA NEJLEPŠÍ FILM
I letos mohli diváci a divačky rozhodnout o ceně publika a hlasovat o nejlepší snímek festivalu. Publikum letos vybíralo z 75 celovečerních dokumentárních filmů. Diváckou cenu získal film Kuciak: Vražda novináře režiséra Matta Sarneckiho. Tento detektivní thriller dotváří úhly pohledu některých jindy zdráhavých a předtím nezpovídaných postav v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové.
DIVÁCKÁ CENA NADAČNÍHO FONDU ABAKUS ZA MIMOŘÁDNOU DEBATU
Novinkou tohoto ročníku bylo divácké hlasování o mimořádnou pofilmovou debatu. Diváci a divačky vybírali debatu, která je nejvíce obohatila a mimořádně dobře doplnila promítaný film. Ze 120 debat vyhrála debata k filmu Sloní matka s protagonistkou filmu Lek Chailert. Debatu vedla Tereza Hronová z organizace Člověk v tísni.