"Je důležité dát prostor malým neziskovkám," říká Miluška Voborníková

  • 09. 06. 2015
V rámci pořadu Úsměv je lék jako host vystoupila i Monika Jindrová, ředitelka asociace ASNEP a představila nejen ASNEP, ale i časopis Gong a další neziskovku - ORBI PONTES.

Foto: Jan Kvarda

Miluška Voborníková a Jiří Zbořil již řadu let podporují různé neziskové organizace. Nyní se rozhodli, že své aktivity na pomoc druhým ještě rozšíří. V rámci svých turné po České republice nabídnou prostor místním neziskovkám ke své prezentaci. A na první návštěvu pozvali Asociaci organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel - ASNEP.

Úsměv je lék. Tak se jmenuje pořad s Miluškou Voborníkovou, který moderuje Jiří Zbořil. Setkat jste se s nimi mohli v Praze, v Restauraci U vodárny, ve čtvrtek 4. června 2015. A nejen s nimi. V rámci pořadu jako host  vystoupila i Monika Jindrová, ředitelka asociace ASNEP a představila nejen ASNEP, ale i časopis Gong a další neziskovku - ORBI PONTES.

Monika Jindrová:

Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel je zastřešující organizací v oblasti sluchového postižení. Máme 17 členských organizací po celé ČR, věnujeme se legislativě, jsme poskytovateli sociálních služeb (tlumočení do znakového jazyka) a vydáváme časopis Gong.

Gong má dlouhou historii, vychází od roku 1972, nyní jako čtvrtletník. Na nové číslo se můžete těšit v červenci. Časopis se zabývá specifickými problémy sluchového postižení, informuje o společenských, kulturních a sportovních akcích organizací sluchově postižených, o speciálních školách pro sluchově postižené děti, poskytuje řadu cenných kontaktů a rad rodičům sluchově postižených dětí, přináší rozhovory se zajímavými sluchově postiženými lidmi, sleduje vývoj sluchadel a jiných kompenzačních pomůcek pro sluchově postižené a přináší řadu zajímavých informací i ze zahraničí

Organizace ORBI PONTES pravidelně připravuje festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením. Letošní 4. ročník se uskuteční v termínu 19. - 27.9.2015, budeme rádi, když se k nám přidáte. Podrobnosti naleznete na www.orbipontes.cz.

Děkuji za možnost být tady a představit naši činnost...“

Miluška Voborníková:

„Je strašně moc malých neziskových organizací, ale vůbec o nich nevíme, jsou vidět jen ty velké. Myslím si, že je hrozně důležité dát v médiích prostor i těmto malým neziskovkám v každém městě, obci, vesnici a tak jsme se s Jirkou Zbořilem rozhodli, že naše vystoupení budou mít vždycky něco společného s nějakou neziskovou organizací“. 

Partnerem pořadu byl i projekt BuduPomahat.cz

Hanka Kosová:

„S Jirkou Zbořilem jsme dali hlavy dohromady a připadalo nám užitečné dát prostor menším neziskovkám v republice. Jirka i Miluška jsou si vědomi, že se o neziskových organizacích stále málo mluví, ve škole se o nich děti neučí a média se zaměřují spíše na velké organizace, za kterými stojí mediálně známá osobnost. A tak se o jejich existenci lidé dozvídají někdy až ve chvíli, kdy jejich pomoc potřebují. Snažíme se tedy hledat cestu, jak alespoň trochu přispět k tomu, aby se o činnosti neziskovek i jejich problémech více mluvilo. Hodně lidí si stále myslí, že jejich činnost je financována státem. Není tomu tak, nemají žádnou garanci příjmů, na svoji činnost si finanční prostředky musejí shánět různými cestami i přes to, že zákon ukládá poskytování některých služeb zdarma. Myslíme si, že každý člověk, který je na tom relativně dobře – má kde bydlet, co jíst, má práci, si může najít svoji vlastní cestu, jak práci neziskových organizací podpořit. Minimálně tím, že může věnovat věci, které už sám nepotřebuje anebo jako dobrovolník. I kdyby měl věnovat jen hodinu týdně…“

Jiří Zbořil:

„Pořad Úsměv je lék je komponovaný vzpomínkový pořad na divadlo SEMAFOR a na spolupracovníky Milušky Voborníkové z dob jejich začátků. Je to taková novodobá podoba talkshow. V klubových prostorách se do diskuze zapojují i diváci. Ptají se na to, co je zajímá nebo vyprávějí svoje zážitky, vybírají si písničky, tančí. Po skončení pořadu si rádi popovídáme s diváky i z očí do očí, vyfotíme se s nimi. Na mnoha místech jde spíš o přátelská setkání …

Miluška podporuje spoustu organizací věnujících se seniorům.  Já jsem patronem integračních školek SMÍŠEK pro  děti ze sociálně znevýhodněných rodin.

Spojit se s projektem BuduPomahat.cz je pro nás jasná volba, protože se shodujeme na tom, že když člověk může pomoci, tak pomáhat má, protože sám nikdy neví, kdy tu pomoc bude potřebovat taky. A osvěta je v případě neziskových organizací více než důležitá.

Spolupracuji i s dalšími kolegy - Jan Přeučil, Eva Hrušková, Gabriela Vránová, Ivanka Devátá, Hanka Křížková ad. Všichni se snažíme nějak přispět ke zviditelnění neziskových organizací, zúčastňujeme se benefičních akcí. Myslím si, že v rámci našich pořadů určitě rádi přivítají na pódiu zástupce místních neziskových organizací i další kolegové.“

Na krátkou reportáž se můžete podívat zde