Jak transparentně darovat?

  • 27. 01. 2014
Jak transparentně darovat?
Chceme darovat něco originálního, hodnotného, užitečného a hlavně krásného. Přemýšleli jste už někdy o tom stát se opravdovými dárci? Nebo dárcem udělat někoho blízkého, kdo svým jménem vytvoří radost někomu, kdo to opravdu potřebuje?

 TISKOVÁ ZPRÁVA

       V Trutnově 20. 1. 2014

_________________________________________________________________________

Jak transparentně darovat?

Chceme darovat něco originálního, hodnotného, užitečného a hlavně krásného. Přemýšleli jste už někdy o tom stát se opravdovými dárci? Nebo dárcem udělat někoho blízkého, kdo svým jménem vytvoří radost někomu, kdo to opravdu potřebuje?

TIP: Vybrali jsme pro vás příklad jedné organizace, která nabízí více způsobů, jak podporovat transparentně a leckdy i velice originálně. Základní formy dárcovství jako Darování věcného daru a další naleznete na jejich stránkách také, ale pojďme se zaměřit na ty, jež bývají v oblasti neziskových organizací ojedinělé.

4 způsoby, jak transparentně darovat alias jak 5x podpořit Barevné domky Hajnice

Barevné domky Hajnice jsou oficiálně řečeno organizací, jež poskytuje pobytové a sociální služby pro mentálně postižené. Barevné domky však po modelu moderních západních organizací usilovaly po revoluci o co největší povědomí sponzorů a dárců, a to právě v otázce transparentnosti. Proto svým klientům budovaly takové prostředí, ve kterém se mohou nejen realizovat, ale ve kterém mohou i svou prací přispívat sami na sebe, na zařízení svého domova a tak svou životní úroveň zvyšovat.

Darovat, či podporovat nemusíte vždy jen hotovými penězi, podobné organizace jako Barevné domky prosazují, že nákupem výrobku nebo návštěvou v jejich kavárně či hospůdce bude mít váš dar několik účinků – pomůže dobré věci tím, že podpoří zaměstnávání lidí s postižením a uděláte radost i sobě, či ostatním. Například výrobek z keramické dílny hajnických můžete darovat i svým obchodním partnerům a tak rovněž přinesete do organizace peníze.

1.      Přijďte na kávu a dort

Oranžová kavárna je asi jedním z nejstěžejnějších projektů, který vznikl z popudu managementu Barevných domků Hajnice, vybudovat kavárnu pro veřejnost, ve které budou obsluhovat obyvatelé Hajnice a vytvoří se tak prostor pro setkávání lidí s handicapem a lidí bez handicapu. Obsluhují zde lidé s mentálním postižením, myjí nádobí, pečou i domácí pečivo, zákusky a vánoční cukroví, to vše za podpory a pomoci svých asistentů. Atmosféra je jedinečná, ke kávě dostanete zadarmo noviny MF Dnes a na velké zahrádce si můžete přečíst i knihu z tamní knihovničky, o kterou se stará další sponzor - nakladatelství GRADA. Pod kavárnou se nachází Dílna barevných příležitostí, kde „Hajničtí“ vyrábí keramiku na zakázku, jež si od nich také můžete koupit. Více na http://oranzovakavarna.cz/.

 

2.      Do roubenky na kyselo

Další projekt, který Barevné domky rozjely, je Barevná dřevěnka. Nejde o obyčejnou hospodu, ale opět, po vzoru Oranžové kavárny se Hajnice snaží zaměstnávat své obyvatele. Hajničtí tady pomáhají s úklidem a mytím nádobím a berou svoji práci jako běžnou součást života. Tradiční podkrkonošská kuchyně je naservírována opět v barevné keramice, která patří do jedné z aktivit obyvatel Barevných domků, viz výše. Více na www.barevnadrevenka.cz.

3.      Ostříhat trávník, nebo naštípat dříví

Jak už bylo řečeno, zaměstnávat své klienty je hlavním mottem této organizace. V nabídce jak podpořit domky naleznou eventuální sponzoři i velmi zajímavou formu podpory. V tomto případě se Hajnice soustřeďují jen na dárce ze svého okolí a okolí města Trutnov, které je pár kilometrů. Přijdou vám posekat zahradu, nebo vám prodají i naštípané dřevo, které si budete přát. Více na http://barevnedomky.cz/pages/pro-sponzory.

4.      Firemní dobrovolnictví

Poslední možností jak pomáhat je pomoc ve formě dobrovolnictví, kterou většina organizací tak jako Domky, vítá s otevřenou náručí. Taková podpora se pak promítá nejen do života organizace, ale také do života samotného dárce. Pomoct tzv. na vlastní kůži a vidět, jak rozdílné poměry, či vztahy mezi sebou máme, je důležité i pro náš osobní rozvoj. Samozřejmě není to pomoc pro každého, ať z osobních důvodů, nebo nedostatku času, ale i zde je dobré nejprve dopředu u organizace zjistit, co dobrovolnictví obnáší, aby pak zbytečně nedošlo k nedorozuměním.

Více na http://barevnedomky.cz/pages/dobrovolnici.

 

Zdroje: www.mvcr.cz, www.sancedetem.cz/, www.snadnedarcovstvi.cz/, http://www.darujme.cz

Kontakt pro komunikaci s médii

Xantipa Agency, s.r.o.                            
Hanka Topolovová

Žižkova 277, Trutnov/ Kateřinská 26, Praha
tel: 499 941 941, 734 636 116
e- mail:
hanka@xantipa.eu