Jak si budou čeští senioři žít po volbách? O tom dnes debatovali zástupci kandidujících stran a koalic. Konkrétní plány a kroky k podpoře seniorů ale nezazněly

  • 05. 10. 2021
Jak si budou čeští senioři žít po volbách? O tom dnes debatovali zástupci kandidujících stran a koalic. Konkrétní plány a kroky k podpoře seniorů ale nezazněly

Praha, 5. října 2021 – Pětice zástupců politických stran přijala pozvání na předvolební diskusi pořádanou organizací ŽIVOT 90. Ta chtěla ještě před volbami veřejně otevřít témata zaměřená na potřeby a kvalitu života českých seniorů, kteří tvoří značnou část volební populace. Mezi tématy dominovala problematika sociálního bydlení a zajištění důstojného stáří. Akci moderoval politický komentátor David Klimeš.

V pražském Divadle U Valšů se dnes u jednoho stolu potkali Olga Richterová (Piráti + STAN), Lenka Kohoutová (SPOLU), Aleš Juchelka (ANO), Hana Aulická-Jírovcová (KSČM) a Vladimír Špidla (ČSSD). Jak by v případě úspěchu ve volbách strany zkvalitnily péči o seniory – to bylo prvním tématem diskuze, kterou moderoval komentátor serveru Aktuálně.cz David Klimeš. Ten se hostů ptal také na to, jak plánují zajistit seniorům a seniorkám dostupnější bydlení či zpřístupnit kvalitnější zdravotní a sociální péči nebo zapojit je lépe do veřejného a ekonomického života.

‚‚Ke kvalitnímu životu patří i vhodné a dostupné bydlení. Starší lidé mívají specifické fyzické i mentální potřeby, napřiklad omezenou hybnost. Bydlení přizpůsobené těmto potřebám je pro seniory a seniorky nezbytností,‘‘ uvádí marketingový manažer Libor Marek pořadatelské organizace ŽIVOT 90. Otázka bydlení je to, co i v průběhu pandemické situace řeší jejich klienti poměrně často. To byl podle Marka také důvod, proč se rozhodli zástupce politických stran, koalic a hnutí sezvat k jednomu stolu a zjistit, s jakými záměry na podporu seniorů a seniorek jdou do nadcházejících voleb. Urgenci tématu bydlení seniorů potvrzuje také zpráva o vyloučení z bydlení iniciativy Za bydlení, podle níž seniorské domácnosti představují až pětinu všech domácností dlouhodobě pobývajících na ubytovnách. Dalším problémem jsou nadměrné náklady na bydlení, kterými je u nás zatíženo 110 až 150 tisíc seniorských domácností, uvádí zpráva. Senioři přitom dávky, na které mají nárok, příliš nečerpají. Může za to stigmatizace sociálních dávek i nízká informovanost. I tom dnes pozvaní politici a političky debatovali.

Moderátor David Klimeš v průběhu debaty hosty opakovaně vyzýval, aby uvedli, jak konkrétně seniory plánují podpořit. Všechny kandidující politické strany, koalice a hnutí totiž tento obecný záměr ve svých volebních programech deklarují. Přesto během předvolební debaty konkrétní odpovědi a plány nezazněly od žádného z řečníků a zůstalo se u obecných frází jako nutnost přijmout zákon o sociálním bydlení a posílit roli obcí. Větší shoda pozvaných politiků a političek v daných otázkách ovšem nepanovala. Debatující se shodli pouze na změně systému financování sociálních služeb.

Olga Richterová v rámci debaty mj. představila Stříbrný program koalice Pirátů a STAN a plán na navýšení prostředků obcí na zřízení institutu zdravotně-sociálního koordinátora. Aleš Juchelka zmínil záměr ANO na zavedení institutu seniorského ombudsmana. Lenka Kohoutová z koalice SPOLU zdůraznila potřebu navrátit sociální práci se seniory na obce. Hana Aulická-Jírovcová zmínila jako prioritu KSČM zákon o sociálním bydlení a rychlejší valorizaci důchodů. Vladimír Špidla, který se podílel na programu ČSSD, zmínil potřebu daňové reformy. Záznam debaty najdete na fb.watch/8rMqBwNr29/.

***

ŽIVOT 90

Naším cílem je především podporovat nezávislost u starších lidí. Chceme, aby ve všedních povinnostech byli co nejsamostatnější, nevzdávali se vlastního úsudku a rozhodování a nepřestávali se podílet na společenském životě. Pomáháme už 30 let. www.zivot90.cz