Informace o produkci Portálu

  • 20. 02. 2022
Informace o produkci Portálu

Bázeň a chvění / Nemoc k smrti, Hrdinka v nás, Nenásilná komunikace - Řeč života

Kierkegaard, Soren
Bázeň a chvění / Nemoc k smrti
Překlad: Mikulová-Thulstrupová, Marie
Kniha Bázeň a chvění si bere název z novozákonních epištol. Kierkegaard se snaží pochopit úzkost, jakou musel cítit Abraham, když ho Bůh vyzval, aby obětoval svého syna Izáka. Posledním stadiem před dosažením víry je podle autora stav nekonečné rezignace a odhodlání vzdát se všeho, co by člověk upřednostňoval před Bohem. Nemoc k smrti pojednává o zoufalství, které Kierkegaard z křesťanského pohledu označuje za hřích, i když psychologicky ho chápe. Název odkazuje na příběh vzkříšeného Lazara. Autor rozebírá různé podoby zoufalství, které se vztahují k tomu, jak člověk dokáže přijmout vlastní konečnost (fyzickou složku) či nekonečnost (duchovní složku). Oba spisy vznikly ve čtyřicátých letech 19. století a dodnes zůstávají významné jak v rámci autorova díla, tak v kontextu existencialistické filozofie a psychologie.
brož., 294 str., 475 Kč
Ukázka z knihy

Murdock, Maureen
Hrdinka v nás
Růst ženy na cestě životem
Překlad: Klimentová, Eva
Cyklický proces hledání použitelné, naplňující, moderní ženské identity nás provází po celý život. Slavná, stále znovu vydávaná kniha o této pouti, obohacená mnoha konkrétními příběhy, pracuje s jungovskými archetypy, mýty a sny. Zabývá se redefinováním ženské identity poté, co žena („hrdinka“) prošla identifikací s mužskou stránkou své osobnosti a má potřebu integrovat obě své součásti do autentického celku.
Cesta je rozdělena do několika fází: odmítnutí stereotypního ženství coby závislého, kontrolujícího a plného zuřivosti, ponoření do povědomé „cesty hrdinky“ s pomocí mužských spojenců, jejímž cílem je získat nezávislost, úspěch, peníze, prestiž, moc a úspěch, „období sucha“ následované sestupem do hlubin za hledáním temnější stránky ženství. Z toho vyplývá pochopení potřeby vyléčení nesouladu mezi matkou a dcerou, nové určení a ověření ženských dovedností a jejich integrace s mužskou stránkou z dřívější fáze cesty.
brož., 230 str., 399 Kč
Vyjde také jako e-kniha
Ukázka z knihy

Rosenberg, Marshall B.
Nenásilná komunikace - Řeč života
Překlad: Garcíová, Norma
Řada lidí v naší společnosti byla vychovávána k posuzování, soutěživosti, kladení požadavků a komunikaci s lidmi v termínech, co je „správné“ a co „špatné“. Nenásilná komunikace představuje nejen určitou metodu, ale ucelený pohled na svět. Je založena na naslouchání sobě i partnerovi a ochotě vnímat potřeby a pocity sebe samého i toho druhého. Tak napomáhá k řešení konfliktů a názorových rozdílů a rozvíjí vztahy založené na vzájemné úctě, vcítění a spolupráci.
Knihu, která byla pro nové vydání důkladně revidována, ocení čtenáři se zájmem o témata efektivní komunikace, školitelé v oblasti komunikace, učitelé, vychovatelé a kdokoli, kdo kdy ve svých vztazích narazil na potíže a přeje si je transformovat.
brož., 240 str., 349 Kč
Ukázka z knihy