Informace o produkci Portálu

  • 01. 03. 2017
Informace o produkci Portálu
Přinášíme informace o nabídce knih z nakladatelství Portál.

 

Blanchard, Ken; Johnson, Spencer
Nový One Minute Manager
Překlad: Bodnárová, Kateřina
Kniha patří mezi největší manažerské klasiky (13 mil. výtisků, překlad 37 jazyků). Na příběhu mladého manažera, který hledá moudrost a poučení a je zklamán standardním manažerským světem, autoři rozvíjejí svůj revoluční koncept minutového vedení a manažerské filozofie, jejichž součástí jsou minutové cíle, minutová pokárání a minutové pochvaly. Kniha vychází podle nové, aktualizované a rozšířené edice, která se ve světě setkala s novou vlnou zájmu o tento přístup.
Kenneth Hartley Blanchard je americký bestsellerový autor a expert na management.
Spencer Johnson je myslitel a spisovatel, autor úspěšných knih o motivaci.
váz., 104 s., 199 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Skrytá historie koučování, Šarmantní násilníci a Koučování zaměřené na řešení.

Kushner, Harold S.
Aby měl život smysl
Překlad: Kolmačka, Pavel
Americký rabín a autor bestselleru Když se zlé věci stávají dobrým lidem se v knize zabývá tím, co je pro většinu lidí klíčové – jak žít život tak, aby měl smysl, aby na něm záleželo, aby byly jeho plody k něčemu. K tomu je třeba lépe poznat lidskou povahu, pochopit mnohé lidské tužby a dilemata. Na řadě příkladů ze života lidí kolem sebe, ale také na velkých příbězích z Bible a světové literatury Kushner ukazuje lidskou touhu být dobrý, stejně jako jeho vnitřní spory týkající se otázek lidské falešnosti a zloby, uvažuje o tématech pomsty, spravedlnosti a odpuštění. Duchovní moudrost je v knize kořeněna židovským pohledem na svět a smyslem pro humor a paradox, psychologická poučení zároveň dávají řadu jasných termínů a orientačních bodů, které velká životní zkušenost stahuje sympaticky na zem.
Harold S. Kushner je americký rabín a uznávaný autor duchovní literatury. V Portále vyšla jeho úspěšná kniha Když se zlé věci stávají dobrým lidem.
brož., 152 s., 229 Kč
Vyjde také jako e-kniha.
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Když se zlé věci stávají dobrým lidem a Utrpení z nesmyslnosti života.

Rubin, Lillian B.
Muž s nádherným hlasem
Překlad: Bartošková, Linda
Známá americká psychoterapeutka a socioložka Lillian B. Rubin vybrala ze své praxe několik terapeutických příběhů, které pro ni byly náročné, stály jí hodně sil. Jdou to příběhy, kdy, jak sama říká, „klient očekává více, než by měl, a my slibujeme více, než můžeme poskytnout“. Otevírá komplikované případy, například příběh muže, který se narodil s těžkým tělesným postižením. Porucha osobnosti, kterou trpěl a která komplikovala život všem kolem něj, byla důsledkem jeho nepřijetí sebe samého. Další výzvou pro ni byla práce s klienty, kteří o svém životě nemluvili pravdu a celou terapeutickou zakázku postavili na lži.
Příběhy představují humanistickou terapii, často neortodoxní, s velkým osobním zaujetím terapeutky, která bolesti svých klientů nese spolu s nimi, jsou to i její trápení. Terapeuti jsou často vedeni k tomu, aby se drželi striktních pravidel, ale Lillian B. Rubin věděla, že pravidla jsou pro lidi, ne lidi pro pravidla, a že někdy nastane chvíle, že musíme pravidla porušit. V příbězích, které nabízí, je patrný „aha moment“, kdy přišla na to, že by měla vystoupit z naučeného scénáře a hledat jinou cestu.
Lillian B. Rubin byla americká psychoterapeutka a socioložka. Napsala řadu knih, které vesměs pojednávaly o tom, jak genderové a třídní normy poškozují lidský potenciál. Všechny její knihy vycházejí z její vlastní zkušenosti z práce s lidmi.
brož., 184 s., 299 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Chlapec, kterého chovali jako psa.

Sternberg, Robert J.
Láska je příběh
Překlad: Kapsová, Lenka
Kognitivní psycholog Robert Sternberg proslul svou trojúhelníkovou teorií lásky, podle níž se každá láska vyznačuje přítomností nebo nepřítomností tří složek: intimity, vášně a závazku. To, jak taková konfigurace složek vzniká, autor popisuje ve své novější teorii, v níž lásku pojímá jako příběh. Naše zkušenosti i naše společnost nám poskytují určité příběhy popisující různé podoby lásky. My některé z nich nevědomě přijímáme jako sobě vlastní a snažíme se je ve vztazích naplnit. Podle toho, jak naše příběhy ladí s příběhy našich partnerů, jsou potom naše vztahy stabilní, nebo nestabilní. I laik může s pomocí této knihy lépe pochopit, jaký je jeho příběh lásky, případně jak ho změnit, aby vyjadřoval to, po čem daný jedinec skutečně touží.
Robert J. Sternberg je světoznámý americký psycholog, tvůrce uznávaných konceptů v rámci kognitivní psychologie (triarchická teorie inteligence, kognitivní styly) i psychologie lásky (trojúhelníková teorie lásky). V současnosti je profesorem na Cornell University. Česky vyšla jeho Úspěšná inteligence (2001) a Kognitivní psychologie (naposledy 2009).
brož., 256 s., 369 Kč
Ukázka z knihy

Nešpor, Karel
Jak být milejší
Emocím by měl věnovat velkou pozornost každý z nás. Podstatným způsobem totiž ovlivňují kvalitu života, zdraví a schopnost správně uvažovat. Půvabnou krajinou zdravých emocí provází Jasoň (chce mít ve všem jasno). Zdravé emoce vznikají snadno za příznivých okolností, např. ve společnosti sympatických lidí, v krásné přírodě nebo při poslechu melodické hudby. Jestliže podobné situace a prostředí vyhledáváte, už to je vlastně způsob, jak si pozitivní emoce navodit. Není to ale jediná možnost. Většinu času nemůžete být v přírodě, poslouchat barokní mistry a být v úžasné společnosti. Přesto je možné, abyste se cítil dobře. Tato kniha vám to usnadní!
MUDr. Karel Nešpor, CSc., vede primariát mužského oddělení závislostí Psychiatrické nemocnice Bohnice a přednáší zdravotníkům i vysokoškolským studentům. Přibližně 30 let se zabývá prevencí a léčbou návykových nemocí. Je autorem řady odborných i populárních prací. V Portále vyšly v poslední době jeho knihy Jak překonat hazard (2011), Návykové chování a závislost (2013), Sebeovládání (2013), Duševní pružnost v každodenním životě (2015) a Kudy do pohody (2016).
brož., 160 s., 199 Kč
Vyjde také jako e-kniha.
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Kudy do pohody, Duševní pružnost v každodenním životě a Sebeovládání.