Informace o produkci Portálu‏

  • 18. 09. 2016
Informace o produkci Portálu‏
Další zajímavé novinky z produkce nakladatelství Portál.

Kirschenbaum, Howard; Land Henderson, Valerie
Rozhovory s Carlem R. Rogersem
Známý psychoterapeut Carl R. Rogers absolvoval během svého života řadu rozhovorů s významnými osobnostmi nejen psychologie, ale i dalších oborů. Tyto rozhovory jsou vždy setkáním dvou hlubokých myslitelů, pro něž je dialog cestou, jak znovu promýšlet vlastní postoje a názory. Rogers v této knize rozmlouvá s chasidským filozofem M. Buberem, protestantským teologem P. Tillichem, behavioristickým psychologem B. F. Skinnerem, vědci a filozofy M. Polayim a G. Batesonem. Jsme v ní mimo jiné svědky živých polemik, hájení odlišných pozic, nesouhlasu, které dávají nahlédnout do bohatého myšlenkového a duchovního světa všech zúčastněných. Kniha je nesmírně inspirující četbou pro všechny, které zajímá nejen osobnost Carla R. Rogerse, ale i intelektuální atmosféra doby, v níž žil a s řadou dalších lidí působil.
Carl R. Rogers byl jedním z nejvlivnějších psychologů a psychoterapeutů 20. století, zakladatel humanistické psychologie. V Portále vyšly jeho knihy Způsob bytí a Být sám sebou.
brož., 232 s., 385 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Rozhovory s C. G. Jungem, Hollý Martin - O duši a sexu a Pánek Šimon - Aby dobro neškodilo.

 

Kuklová, Marie
Kognitivně-behaviorální terapie v léčbě závislostí
Kniha je průvodcem pro každého, koho se profesně, případně osobně týká problematika látkových i nelátkových závislostí. Podává stručnou charakteristiku jednotlivých typů závislosti. Dotýká se etiologie, umožňuje diagnostiku syndromu závislosti a následně provádí celým postupem psychoterapeutické léčby. Hlavním cílem publikace je představit syndrom závislosti v kontextu jeho vzniku jako náhradního maladaptivního řešení jiných hlubších problémů, se kterými si člověk nedovedl jiným způsobem poradit. Popis psychoterapie vychází z kognitivně-behaviorálního směru a jeho principů práce. V počátcích tedy hledáme základní problémové oblasti související se závislostí u daného jedince. Po jejich stanovení s nimi systematicky pracujeme, čímž zlepšujeme zvládací schopnosti pacienta a snižujeme současně pravděpodobnost, že k překonání obtíží bude i nadále využívat návykové prostředky. Práce s klienty je názorně popsána na příkladech z praxe včetně text oživujících pacientských minipříběhů.
MUDr. Marie Kuklová je psychiatrička, adiktoložka a KBT psychoterapeutka. Pracuje v Psychiatrické léčebně Červený Dvůr. V oboru závislostí působí od roku 2003.
brož., 152 s., 299 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Základy arteterapie, Autogenní trénink a autogenní terapie a Krátká dynamická psychoterapie.

 

Perry, Bruce D.; Szalavitz, Maia
Chlapec, kterého chovali jako psa
Překlad: Bartošková, Linda
Dětský psychiatr Bruce Perry měl v terapii děti, které zažily nepředstavitelné hrůzy: přežily genocidu, byly svědky násilných činů, dospělí je zavírali do skříní či klecí, byly oběťmi násilí v rodině. Perry vypráví jejich příběhy a mluví o traumatech, která utrpěly, i o tom, jak se z nich dokázaly zotavit. V knize najdeme příběh dětí ze sekty Davidiánů nebo příběh satanské paniky, která zachvátila Spojené státy v 80. letech minulého století a která se řadí k moderním pověstem, do stejné skupiny fenoménů, kam patří například falešné vzpomínky na sexuální zneužívání.
Bruce D. Perry je americký psychiatr, specializuje se na dětské duševní zdraví a neurovědu. Maia Szalavitz je americká reportérka, autorka specializující se na oblast vědy, politiky a léčby závislostí.
brož., 256 s., 399 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Viditelná temnota, Týraná a Tančím tak rychle, jak dokážu.

 

Leman, Kevin
Sourozenecké konstelace
Překlad: Le Roch, Pavla
Aktualizovaná a rozšířená verze bestselleru o výchově sourozenců v rodině. Autor s vhledem a humorem nabízí čtenářům fascinující a často úsměvný pohled na to, jak pořadí ve skupině sourozenců ovlivňuje osobnost, manželství a vztahy, výchovný styl, kariéru a děti. Pořadí mezi sourozenci výrazně formuje způsob interakce s ostatními, ať už doma, nebo na pracovišti. Autor naznačuje, jak lze tyto hluboce zakořeněné tendence překonat.
Kromě dalších výrazných změn textu a jeho struktury přináší aktualizovaná verze knihy například výsledky posledních výzkumů, podrobněji se zabývá „superprvorozeným“, tedy jedináčkem, přináší dotazníky a kontrolní otázky pro každou skupinu, uvádí nové kazuistiky, výčty a shrnutí.
Kevin Leman je americký psycholog a publicista, autor mnoha úspěšných populárně naučných knih, je otcem pěti dětí a dvou vnoučat a žije se svou rodinou v Tusconu v Arizoně.
brož., 320 s., 359 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Prvorozené dítě, Pozitivní výchova sourozenců v rodině a Další dítě v rodině.

 

Vybíral, Zbyněk
Jak se stát dobrým psychoterapeutem
Tato odborná příručka je užitečná pro všechny, kdo podstupují psychoterapeutický výcvik, psychoterapií se živí, uvažují o této profesi nebo v ní začínají, i pro zájemce o psychoterapii. Kniha slouží jako průvodce, který usnadní vstup do této pomáhající profese i orientaci v ní. Dobrý psychoterapeut má umět odložit stranou své předpojatosti, když se setká s novým klientem. Má mít vyzkoušeny terapeutické postupy, ale také být schopen přijmout jedinečnost každého terapeutického vztahu. Úkolem psychoterapeuta je dobře spolupracovat s klienty, umět vést rozhovor, uvědomovat si vlastní protipřenosy, které vůči nim má, trpělivě naslouchat, dodržovat etiku a nebát se improvizovat. Kniha je mimo jiné opřena o výpovědi řady zkušených psychoterapeutů, kteří si postupně vytvořili vlastní styl terapie. Přestože se jedná o text, jenž vychází z výsledků řady výzkumů, důraz je kladen na srozumitelnost a čtivost textu.
Prof. PhDr. Zbyněk Vybíral, Ph.D., působí na Katedře psychologie FSS MU. Byl editorem a spoluautorem knihy Současná psychoterapie (2010). V minulosti pracoval jako psychoterapeut i jako lektor psychoterapeutického výcviku. Zastává pozici senior editora v časopisu Psychoterapie. Je členem mezinárodní Společnosti pro výzkum psychoterapie a autorem řady publikací (např. Psychologie komunikace, Lži, polopravdy a pravda v lidské komunikaci, Psychologie jinak, Úskalí internetového poradenství).
brož., 192 s., 285 Kč
Vyjde také jako e-kniha.
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Obejměte svého vnitřního kritika, Vina a Pouta lásky.