Galerie Vinohradská 12 hostí umělce s roztroušenou sklerózou

  • 06. 11. 2015
Galerie Vinohradská 12 hostí umělce s roztroušenou sklerózou
Čekání na signál aneb jak vidí svět lidé s roztroušenou sklerózou. Tak by mohl znít podtitul podzimní výstavy pod názvem Cesta za duhou. Již potřinácté ukazuje svět optikou nevyléčitelně nemocných. Poprvé však v bezbariérovém prostoru Galerie Vinohradská 12 v budově Českého rozhlasu.

V Praze dne 5. listopadu 2015

Tisková zpráva

 

Čekání na signál aneb jak vidí svět lidé s roztroušenou sklerózou. Tak by mohl znít podtitul podzimní výstavy pod názvem Cesta za duhou. Již potřinácté ukazuje svět optikou nevyléčitelně nemocných. Poprvé však v bezbariérovém prostoru Galerie Vinohradská 12 v budově Českého rozhlasu.

Ve čtvrtek 5. listopadu se v 17. hodin slavnostně otevřely dveře historické budovy Českého rozhlasu na pražských Vinohradech pacientům s roztroušenou sklerózou (RS) a všem, kteří zavítají prohlédnout si jejich díla. Celý listopad bude hostit tamní Galerie Vinohradská 12 třináctý ročník výstavy děl od tří desítek umělců, kteří mají jedno společné – diagnózu RS.

Do pestré skladby fotografií, kreseb, malby, básní, povídek, korálkových či textilních děl již tradičních autorů, letos přibyla díla čtyř autorů nových. K těm patří i pan Milan Šlégr, který do pražské galerie přivezl unikátní kolekci velkoformátových podmořských fotografií.

Další vystavující je paní Dana Kominková. Roztroušenou sklerózou trpí 24 let. K fotografování ji přivedla chuť podělit se vizuálně o krásy, které má na svých cestách. Zároveň se tak snaží ukázat nejen pacientům s RS, ale i ostatním lidem, že RS není nic, co by mělo  a mohlo člověka zastavit od jeho touhy poznávat svět. A jak sama říká: „S roztroušenou sklerózou nebojuji. Přijala jsem ji a uzavřely jsme spolu dohodu. Doprovází mě, ale neomezuje. Nelze trávit život bojem. Na to, je život příliš krátký a nádherný. RS je společnice, která mě velmi posunula na cestě osobního růstu a bez ní bych nebyla tím, kým dnes jsem.“

Kurátorkám Veronice Bratrychové a Kláře  Zápotocké se podařilo i tento rok nenásilně propojit tvorbu umělců – profesionálů i amatérů. Pojítkem se stalo místo konání letošní výstavy. Většina autorů se totiž nechala shodně inspirovat rozhlasem, vlnami, přenosem signálu. A není se čemu divit. Právě zpomalení či přerušení signálů mezi nervovými buňkami je totiž průvodním jevem choroby, na jejímž konci může být trvalé ochrnutí. Není to ale pohled utopený v slzách či depresi. Naopak jde o niterné vyjádření jedinců, kteří museli čelit výzvě v podobě nevyléčitelné nemoci, a přesto v ní dokázali najít naplnění a radost.

„Dnešní léčba umí u nemoci zmírnit řadu příznaků, ale doporučují se i další  formy terapie, terapeutický účinek umělecké činnosti napomáhá přijetí nemoci jako takové a pozitivně ovlivňuje psychický i emoční stav pacienta,“ vysvětluje prof. Eva Havrdová, vedoucí lékařka RS centra Všeobecné fakultní nemocnice Praha. Jako každoroční garant výstavy přidává i svoji osobní zkušenost: „Z letité praxe mohu říci, že řada pacientů nachází v umění velký životní náboj, a právě proto je každý ročník Cesty za duhou plný pozitivní energie.“

Výstavu Cesta za duhou lze zhlédnout od 5. do 31. listopadu na adrese Vinohradská 12 v budově Českého rozhlasu v Praze. Galerie je pro veřejnost otevřena vždy ve čtvrtek od 10 do 18 hodin, v ostatních dnech je možné navštívit expozice v rámci skupinové rezervace.

Výstava se koná za podpory CEROS, o. p. s., Nadačního fondu IMPULS, UNIE ROSKA, Sdružení mladých sklerotiků a společnosti Merck.

Podrobné informace najdete na www.cestazaduhou.cz a www.aktivnizivot.cz

O projektu Cesta za duhou
Pravidelné pořádání výstav děl nemocných s roztroušenou sklerózou Cesta za duhou začalo v roce 2001 ve starokatolickém sociálně pastoračním středisku Communio. Jako výstavní prostory jsou záměrně volena veřejně přístupná místa, kudy denně proudí kolemjdoucí. Cílem výstavy je, aby se o nemoci a pracích pacientů s roztroušenou sklerózou dozvěděli i lidé, kteří by běžně do galerie na podobnou výstavu nepřišli.
Více informací o projektu poskytne: Hana Potměšilová, telefon 724 07 30 27, email potmesilova/zavinac/nfozp.cz