Foto soutěž „Práce zadarmo není nadarmo“ má své vítěze!

  • 15. 12. 2015
Foto soutěž  „Práce zadarmo není nadarmo“ má své vítěze!
Výherci fotosoutěže byli vybráni tajným hlasováním do klobouku na Tamjdem vánočním večírku „Pošli to dál“, který se konal 9.12.2015.

Výherci fotosoutěže byli vybráni tajným hlasováním do klobouku na Tamjdem vánočním večírku „Pošli to dál“, který se konal 9.12.2015.
Zatímco v prvním kole on-line hlasování o nejlepší fotografii ve fotoalbu „Práce zadarmo není nadarmo“ byl vítěz mezi 58 snímky skoro jasný, ve druhém kole byly výsledky téměř vyrovnané. Na výstavě bylo během oslavy vystaveno 15 krásných fotografií od 15 různých dobrovolníků s rozličnými příběhy z celého světa a výběr byl opravdu náročný. Napětí bylo opravdu až do konce!
Na prvním místě se ale nakonec umístila fotografie Marty Wojciechowské s názvem „Together with love“. Fotka vznikla letos na podzim na jedné z tamjdemových Víkendovek, tentokráte na pomoc neziskovce jménem Corazon u Olomouce, která se zaměřuje zejména na výchovu a osvětu ve vztahu k přírodě a k propagaci nových přístupů ke zvířatům.
Marta o své zkušenosti píše: „Je to krásné místo s úžasnými lidmi, koňmi, prasátky i kozami a se spoustou pozitivní energie. Vedle dalších úkolů jsme přestěhovali několik těžkých objektů, které by bez pomoci nás, 12 tamjdemových dobrovolníků, zůstaly na svém původním místě asi navěky.“

Na druhém místě je snímek od Martina Habčáka se jménem „Podobnosť čisto náhodná“. Martin fotografii pořídil v listopadu v roce 2014, a to v daleké Bolivii, konkrétně v Samaipatě, kde se nachází útulek pro zraněná a pašovaná zvířata. „Ako dobrovoľníci sme kŕmili zvieratá a čistili ich klietky, sprevádzali návštevníkov a všelijako inak vypomáhali, napríklad aj pri socializovaní tohto vrešťana, ktorý sa snažil nájsť blchy v mojom kožuchu. Či našiel, radšej ostane v tajnosti...“

V pořadí třetí výherní fotografie je „Journey is the destination“ od Šárky Martínkové, která fotila během svého dobrovolnického projektu Workaway ve Švýcarsku, v Guggisbergu, v listopadu 2015
„Osudová atrakce místa a duší. Workaway, které mi pomohlo přeladit se z myšlení a jednání čiště rozumem, hnaním se za výsledky, na poslouchání srdce a důvěru v cestu. Pomoc s přeměnou magického místa uprostředka Švýcarských hor do oázy. Rekonstrukce podkrovního bydlení, příprava dříví na zimu, a především, péče o sebe navzájem, o náš osobní rozvoj, otevírání mysli a bourání konceptů o tom, jak by co mělo být. Creating the freedom, flow, love and connection, moment to moment.“

Během večera jsme se také dozvěděli více o realitě na chorvatských hranicích, kam na pomoc uprchlíkům, ve druhé polovině listopadu 2015, vyjela pomáhat Tamjdem dobrovolnická skupina. Překvapením večera byl ale tak zvaný speed dating, při kterém jsme se dozvěděli opravdu zajímavé zkušenosti  přítomných s dobrovolnickými projekty z Čech i ze světa. Nečekaně jsme ještě vydražili pracovní rukvice, přičemž výtěžek této aukce půjde na další cestu tamjdemových dobrovolníků na pomoc migrantům.
Našli jsme si 2 nové parťáky do Tamjdem týmu radiového vysílání Zkoušky sirén a věříme, že jsme všechny přítomné inspirovali k dalším dobrovolnickým expedicím.
Děkujeme všem za účast, za svědomité hlasování a za radostný večer a Aničce Nizou za muziku!
Těšíme se na další setkávání nejenom na Tamjdem workcampech a Víkendovkách v roce 2016.

Za Tamjdem, o.p.s.
Markéta Votavová

Jsme nezisková organizace Tamjdem, o.p.s. V rámci našich dobrovolnických projektů pomáháme českým neziskovým organizacím v růstu a naplňování jejich vizí. Nabízíme vám příležitost poznat zajímavé neziskovky v ČR a ve světě a na chvíli se vlastní fyzickou prací zapojit do jejich práce. Dobrovolnictví je pro nás mimo jiné i cesta k osobnímu rozvoji, k získání cenných životních zkušeností i nových přátel. V České republice organizujeme tzv. Víkendovky - víkendové výjezdy na pomoc neziskovým organizacím a jiným veřejně prospěšným projektům; a workcampy - až dvoutýdenní projekty pro mezinárodní skupinu dobrovolníků. Do zahraničí na workcampy vysíláme ty, kterým je doma těsno.