Firmy podpořily neziskovky z orlickoústecka

  • 03. 10. 2014
Firmy podpořily neziskovky z orlickoústecka
Letošní Burza filantropie se proměnila v plejádu dobročinných skutků. Podporu od donátorů z řad firemního i veřejného sektoru se podařilo získat celkem 16 neziskovým organizacím. Neziskovky tak budou moci zrealizovat mnoho projektů ve prospěch obyvatel Orlickoústecka.

Tisková zpráva

KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, o. s.

Kontakt: Bc. Jana Machová, ředitelka KONEP, 774 412 876, machova@konep.cz

 
 
Firmy podpořily neziskovky z orlickoústecka

Ústí nad Orlicí – 2. 10. 2014

 

Letošní Burza filantropie se proměnila v plejádu dobročinných skutků. Podporu od donátorů z řad firemního i veřejného sektoru se podařilo získat celkem 16 neziskovým organizacím. Neziskovky tak budou moci zrealizovat mnoho projektů ve prospěch obyvatel Orlickoústecka.

 

Burzu filantropie pořádá již čtvrtým rokem Koalice nevládek Pardubicka, za podpory Pardubického kraje a Krajské hospodářské komory. Jejím smyslem je prezentace projektů neziskových organizací, které se ucházejí o přízeň přítomných donátorů, kteří v případě zaujetí mohou na realizaci projektu přispět finančně, materiálně nebo jakoukoliv jinou formou pomoci. „Je mi potěšením sdělit, že se na letošní Burze filantropie pro okres Ústí nad Orlicí podařilo neziskovkám získat dary v celkové hodnotě 358 000 korun,“ oplývá nadšením Jana Machová, ředitelka pořádající Koalice nevládek Pardubicka. „Burza v Ústí nad Orlicí má vždy osobitou atmosféru, je zde úžasné prostředí i lidé. Děkuji všem neziskovkám za kvalitní prezentace, jejichž úroveň se neustále zlepšuje. Veliké poděkování patří i kolegům donátorům, tedy firmám Iveco, Konzum a městu Ústí nad Orlicí, patří mezi stálice burzy a její významné partnery,“ dodává Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální věci a neziskový sektor a taktéž pravidelný donátor burzy.

 

Díky Burze filantropie, jejím organizátorům a štědrým donátorům bude moci například Občanské sdružení CEMA Žamberk revitalizovat svou zahradu a její herní prvky pro děti. Podobně vybuduje Oblastní spolek Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí hřiště pro seniory, vybavené cvičícími stroji, vítány zde budou i mladší generace. Fond ohrožených dětí bude moci nově nabízet své stálé služby i v České Třebové. Orlickoústecké pracoviště obecně prospěšné společnosti Rytmus Chrudim nyní může zrealizovat svůj projekt Kafebar – jde o mobilní vozík na prodej kávy, kterým potěší cestující na místním vlakovém nádraží, obsluhovat jej budou klienti organizace, kteří si tak splní svůj pracovní sen. Dále se také v mateřském centru Medvídek, sídlícím v Ústí nad Orlicí, uskuteční série kursů pro veřejnost, které se zaměří na zdravé stravování, životní styl a pohybové aktivity. Všechny tyto projekty se na burze přímo prezentovaly a získaly zasloužené ocenění.

 

Unikátností orlickoústecké burzy však byla podpora i pro zbývající přihlášené projekty, které se zde přímo nepředstavily. Za ni vděčíme především obchodnímu družstvu Konzum Ústí nad Orlicí a jeho regionálním dodavatelům z projektu Jsme tu doma, kteří mezi neziskovky rozdělili 168 000 Kč. „Jsem vždy velmi rád, že mohu strávit alespoň jeden den v neziskovém sektoru, vnímat a naslouchat potřebám tolika prospěšných organizací. Mohu slíbit, že příští rok za vámi na Burzu filantropie opět zavítáme,“ přiznává Miloslav Hlavsa, ředitel obchodního družstva Konzum Ústí nad Orlicí.

 

Burze filantropie a dobročinným aktivitám však pro tento rok zdaleka není konec. Již 15. října proběhne poslední letošní kolo burzy, tentokrát v Litomyšli, kde se budou prezentovat projekty neziskových organizací ze svitavského okresu.