Festival MUSIC THERAPY I. pomohl Alexovi získat asistenčního psa

  • 23. 01. 2014
Festival MUSIC THERAPY I. pomohl Alexovi získat asistenčního psa
Na benefičním večeru MUSIC THERAPY I, který uspořádala Nadace Naše dítě ve spolupráci s Janem Bártou v pondělí 20. ledna 2014 v Malostranské besedě, se podařilo vybrat 80.251,- Kč. Výtěžek z hudebního minifestu půjde na výcvik asistenčního canisterapeutického psa pro malého Alexe. I my jsme se byli na festivalu podívat a ptali jsme se…

Na benefičním večeru MUSIC THERAPY I, který uspořádala Nadace Naše dítě ve spolupráci s Janem Bártou v pondělí 20. ledna 2014 v  Malostranské besedě, se podařilo vybrat 80.251,- Kč. Výtěžek z hudebního minifestu, na kterém bez nároku na honorář zahráli například Marek Ztracený, bývalá Miss Jitka Válková, kapela Sixin, Jan Bárta a Bůhví nebo Noise Trap a který zpestřily módní přehlídky z dílny návrhářky Petry Brzkové a Ekateriny Saviny, půjde na výcvik asistenčního canisterapeutického psa pro malého Alexe. I my jsme se byli na festivalu podívat a ptali jsme se…

 

… ředitelky Nadace Naše dítě Zuzany Baudyšové:

Jakým konkrétním způsobem v případě Alexe Vaše nadace pomůže?

V případě tohoto statečného chlapce se snažíme a díky umělcům, kteří vystoupí zadarmo a vlastně organizují spolu s nadací tento večer, tak předpokládáme, že se vybere částka, která usnadní Alexovi život, protože to je na asistenčního pejska, na kterého se těší a který mu určitě pomůže při jeho diagnóze, to znamená, že pokud by přišel záchvat, či jakákoliv indispozice, tak pejsek zaštěká a upozorní rodiče, že se něco děje. Celý výtěžek půjde na nákup asistenčního pejska a zároveň druhý rozměr toho koncertu je určitě velká morální podpora a velká solidarita s celou rodinou, protože diagnóza vyžaduje, aby rodiče byli stateční a zároveň aby cítili širokou podporu lidí dobré vůle, takže je to o financích a zároveň je to i o vyjádření velké podpory rodičům a malému Alexovi.

Podle jakého klíče vybíráte ty, kterým pomoc poskytnete?

Pravdou je, že naším hlavním posláním je přerozdělovat peníze od sponzorů potřebným dětem. Těch kritérií je několik – musíme mít potvrzenou diagnózu, abychom věděli, že se to opírá o fakta, dalším předpokladem je, že by to měla být rodina sociálně slabá, to znamená, především podporujeme matky samoživitelky, protože jejich pozice je v současné době a v současné stále krizové ekonomice obrovsky těžká. Například když potřebují koupit vozík, tak dostanou část od zdravotní pojišťovny, ale ten zbytek si musí sehnat. Pro matku, která celodenně pečuje o nemocné dítě je téměř vyloučeno, aby sháněla sponzory, takže se hodně snažíme, aby právě tyto nejnaléhavější žádosti byly vyřízeny. V případě Alexe rodinu vybírala organizace Helppes, se kterou dlouhodobě spolupracujeme, protože rodiče Alexe chtěli asistenčního pejska, tak se obrátili na tuto organizaci a prověření vhodnosti rodiny zajistil Helppes a my s výběrem souhlasíme, protože diagnóza Alexe je velmi těžká a určitě si zaslouží pejska pro radost a odlehčení  jeho těžké diagnózy.

 

… Veroniky Paldusové z o.p.s. Helppes – Centrum výcviku psů pro postižené:

Jakého psa Alex potřebuje?

Pro malého Alexe bude cvičen asistenční canisterapeutický pejsek, který mu bude jednak kamarádem, jednak díky němu si zlepší hrubou i jemnou motoriku, o kterou bohužel postupně přichází. Alex je nyní šestiletý chlapec, do 3 let to bylo naprosto zdravé dítě, ve 3 letech se objevil první vážnější epileptický záchvat a postupně se jeho onemocnění zhoršovalo. Jedná se o genetické metabolické degenerativní onemocnění mozku, při kterém mozek postupně odumírá. Na tuto nemoc bohužel neexistuje léčba. Alex začíná postupně ztrácet veškeré schopnosti, které do 3 let věku získal, takže přestává mluvit, ztrácí jemnou a hrubou motoriku, přestal chodit a asistenční pejsek mu má pomoct v tom, aby se mohl alespoň částečně rozvíjet a udržovat si ty schopnosti, které ještě má.

Kolik stojí výcvik asistenčního psa?

Výcvik asistenčního pejska stojí v průměru kolem dvouset tisíc a je to proto, že doba výcviku trvá zhruba půl roku až 8 měsíců a za těch 8 měsíců pejsek samozřejmě někde bydlí, něco sní, něco stojí veterina a samozřejmě ten výcvik je nákladný, co se týče trenérů a technických pomůcek.

Jsou pejskům určeny předem jména nebo si je mohou majitelé pojmenovat?

Bereme do výcviku starší zvíře, nebereme úplná štěňátka a jelikož starší zvíře je od deseti měsíců a víc, tak jméno už nějaké má. Ale pokud je jméno potřeba maličko pozměnit, třeba protože se budoucímu páníčkovi špatně vyslovuje, tak ta možnost je.

Už je konkrétně vybrán pejsek pro Alexe?

Pejsek pro Alexe je momentálně ve výběrovém a testovacím řízení.

 

… Jana Bárty, spoluorganizátora festivalu:

Co bylo pro Vás podnětem pro uspořádání této akce?

V první řadě někomu pomoct. Když žijete relativně šťastný život bez problémů a vidíte všechno kolem sebe, tak nečekat na to, až budete mít nějaký impuls, že ve vaší blízkosti se něco stane, ale už tomu předejít a začít lidem pomáhat, pokud ty možnosti máte, dřív.

Jak jste se dozvěděl o potřebě pomoci Alexovi?

Protože se znám s Markétou Sodomkovou z Nadace Naše dítě a věděl jsem, že mají problémy sehnat peníze, protože žádostí je samozřejmě víc než dárců, tak jsme se dali parta dohromady a domluvili jsme se, že pomůžeme.

Oslovení interpreti reagovali hned nebo jste je musel přesvědčovat?

Reagovali ihned a dokonce ještě týden před akcí nám volala Jitka Válková, že nám nabízí, že by vystoupila taky a potom jsme dostali ještě další nabídky. Já jsem z toho byl strašně zaskočený, že se lidi takhle semkli a pomohli.

 

… zpěváka Marka Ztraceného, kterého se příběh Alexe tak dotkl, že jen velice těžko hledal slova:

Co bylo podnětem pro vás, abyste se účastnil tohoto minifestivalu?

Já se musím přiznat, abych tady nehrál žádné divadlo a Mirka Dušína. Já jsem sem šel hrát, protože mě sem vyslala firma. Moc se mi to nestává, protože já sám hodně podporuji benefiční akce jakéhokoliv druhu a dneska jsem sem šel tak trochu nepřipravený, nevěděl jsem konkrétní věci. Teď jsem viděl video o Alexovi a jsem naprosto dojatý a z toho smutný. A už jenom kvůli tomu, že ti rodiče jsou tak silní. Myslím, že by bylo dobré se zamyslet nad tím, jak člověk řeší to, že mu nepřišla pětistovka na účet – já nevím, jak to mám přirovnat, jenom chci říct, že bychom si měli uvědomit, jaké máme štěstí, že život není o penězích, o postavení a že zahrajeme kdykoliv rádi pro něco takového, protože ten chlapeček je hrozně hezký a doufáme, že se stanou zázraky, protože tohleto je prostě smutné.

 

… maminky Alexe, paní Ilony Jiřinové:

S čím vším může pejsek Alexovi pomoct?

Jak jsem se dozvěděla, tak pejsek by mohl být signální, to znamená, že by nám dokázal pomoci při jeho záchvatech, dokázal by přijít, když by na Alíska záchvat přicházel, dále by mohl nám pomáhat asistenčně a hlavně pro Alíska by byl polohovacím pejskem, takže by ho zahříval, protahoval svaly a snad bude i jeho kamarádem, že si spolu dokáží vytvořit vztah, který právě Alískovi pomůže a bude mít další spřízněnou duši..

Co byste vzkázala všem, kteří přispějí dnes večer Alexovi na pejska?

Myslím, že je vůbec úžasné, že se takováhle věc koná, protože když si představím, že všichni tihle lidé přišli kvůli tomu, aby podpořili náš projekt, tak se nedá nic říct, jenom že jsem dojatá. A slova díků určitě nestačí, protože to se prostě slovy vyjádřit nedá. V každém případě jsou úžasní, že všichni přišli, našli si ten čas a přišli nás podpořit.

 

Na reportáž se můžete podívat zde.

Fotoreportáž Ivana Navrátilíka najdete zde.

 

Více o Alexovi a minifestivalu se dozvíte zde: www.nasedite.cz/cs/home