FESTIVAL JEDEN SVĚT BUDE JEN JEDEN. LETOS PROBĚHNE CELÝ V KVĚTNU

  • 04. 02. 2021
FESTIVAL JEDEN SVĚT BUDE JEN JEDEN. LETOS PROBĚHNE CELÝ V KVĚTNU

Praha, 2. února 2021 - Jako pro řadu dalších festivalů a kulturních akcí, i pro festival Jeden svět je rok 2021 a přetrvávající pandemie výzvou. K té se však organizátoři postavili čelem a nyní představují změny a novinky, kterými reagují na nepříznivou situaci. Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech se uskuteční od 10. do 28. května. Netradičně odstartuje nejdříve v regionech a promění se na událost, která se v průběhu necelého měsíce odehraje souběžně na mnoha místech po celé České republice. Pražský festival, který doposud celou dokumentární přehlídku zahajoval, se přesune na závěr a bude probíhat paralelně jako další z regionálních festivalů 23. ročníku Jednoho světa. Diváci se na něj mohou těšit od 20. do 28. května. Jeho součástí bude tradiční udílení lidskoprávní ceny Homo Homini a slavnostní zakončení s vyhlášením vítězů soutěžních kategorií.

“Jeden svět nikdy nebyl událostí, která by se konala zcela pod taktovkou Prahy. Festival se naopak vždy unikátně přizpůsoboval lokálním společenským kontextům napříč celým Českem a individuálním charakterům všech, kteří na něm v různých koutech republiky pracují. Průběh loňského ročníku nám ukázal, že musíme tento výjimečný kooperativní a decentralizovaný charakter Jednoho světa ještě více posílit a opustit jeho po léta zaběhanou strukturu,” říká ředitel festivalu Jeden svět Ondřej Kamenický. Dodává, že v loňském roce se bohužel některé regionální festivaly nemohly uskutečnit, přestože je týmy chystaly rovnou dvakrát – jednou na jaře a podruhé na podzim. „Byli jsme nesmírně rádi, že se velká většina regionálních týmů rozhodla nepřipravit diváky ve svých městech o silné zážitky z dokumentárních filmů a věnovat letošnímu ročníku dvakrát tolik času a úsilí. S ohledem na ohromující množství energie, které v této nestandardní situaci vynaložily, se organizační tým festivalu rozhodl o přesun na květen,“ popisuje důvody přesunu.

Nová doba, nový festival?

I přesto, že současná situace kultuře, festivalům a setkávání se v offline světě nepřeje, organizátoři věří, že festival budou moci uspořádat v co nejvíce tradiční fyzické podobě. Připraveni jsou na dodržení veškerých hygienických a bezpečnostních opatření, která s sebou promítání v kinech mohou nést. Zároveň se připravují i na situaci, kdy setkávání stále nebude možné. „Loňský rok nás naučil, že nic není jisté a je nutné rychle se adaptovat na aktuální situaci. Momentálně proto chystáme více variant festivalu a můžeme diváky ujistit, že festival v květnu opravdu bude,“ slibuje výkonná ředitelka festivalu Jeden svět Lenka Lovicarová.

Festival v online prostředí ovšem není pouhým krizovým řešením a alternativou v případě uzavření kin, ale stává se přirozenou částí festivalu. Ta rozšiřuje možnosti, jak se diváci mohou dostat k programu festivalu, a tím i přístupnost dokumentů pro stávající i nové diváky.

O přesných termínech festivalu v regionech budeme průběžně informovat na www.jedensvet.cz