ERGO Aktiv – naděje na kvalitnější život pro lidi s poškozením mozku

  • 06. 02. 2018
ERGO Aktiv – naděje na kvalitnější život pro lidi s poškozením mozku

Cévní mozková příhoda a další poškození mozku doslova obrátí život lidem, které postihne. Změní se naprosto všechno, z aktivního člověka se stává nemocný, odkázaný na pomoc druhých. Pro návrat k aktivnímu způsobu života potřebují tito lidé podat pomocnou ruku. Dne 23. 11 2017 bylo možné nahlédnout pod pokličku ERGO Aktivu, organizace, která těmto lidem pomáhá vrátit se zpět do běžného života.
 

Jak se vypořádat se stresem

Stres je zákeřný nepřítel našeho zdraví i naší psychiky. Dlouhodobý či nadměrný stres je častou příčinou cévní mozkové příhody a dalších civilizačních nemocí. Stresu se sice nemůžeme vyhnout, můžeme se ho však naučit zvládat. Existuje spousta způsobů, jak se správným způsobem vypořádat se stresem.

Jeden z nich jsem měla možnost zakusit na vlastní kůži. Jednalo se o protistresovou relaxaci. Pod tímto názvem se skrývala sestava rozličných protahovacích a dechových cviků. Cvičení bylo naprosto pohodové, mohl ho cvičit každý, dokonce i ten, kdo byl upoután na invalidní vozík. V jeho případě byla sestava cviků upravená tak, aby vyhovovala. Z tělocvičny jsem vyšla uvolněná, svěží a plná síly. Podobný účinek mají i jiné druhy relaxačních cvičení.  Uvolnit od stresu nám mohou pomoci také známé antistresové míčky.

Velice účinnou a současně jednoduchou metodu, jak zvládat stres a být optimisty, představily Tereza Dubská a Klára Mlýnková z Nadačního fondu Lepší senior. Podle těchto dam máme sklon k negativnímu myšlení. Naštěstí vede z toho cesta ven pomocí orientace na pozitivní maličkosti. K tomu nám mohou pomoci „lístky vděčnosti“, na které si napíšeme jednu až tři věci, které nás potěšily. Díky tomu bude náš mozek zaměstnán pozitivními myšlenkami, což se příznivě odrazí na naší náladě, psychice a následně i zdraví.

Dalším osvědčeným prostředkem proti stresu je zájmová činnost. Své o tom ví David Balihar, jeden z klientů ERGO Aktivu, který se věnuje fotografování pomocí dírkové komory. S nadšením mě i další návštěvníky seznámil s touto svou zájmovou činností. Jak fotografovat pomocí dírkové komory, se můžete dozvědět na https://www.fotoaparat.cz/clanek/144/jak-fotografovat-dirkovou-komorou-3326/

Optimální je naučit se zvládat stres dříve, než se přihlásí cévní mozková příhoda. ERGO Aktiv se věnuje osvětě i v této oblasti. Jedním z jeho projektů je projekt zaměřený na prevenci s názvem „Řekni stres“. Více informací o tomto projektu můžete najít na https://www.reknistres.cz/.

Nejdůležitější je rehabilitace

Jako rehabilitace slouží nejen různé cviky.  Její nedílnou součástí jsou i rozličné pomůcky, jejichž cílem je zlepšení jemné motoriky. Některé z nich navíc procvičí mozek nebo koordinaci pohybu.

Napodobování je známý způsob, kterým se učí malé děti. Napodobování najde uplatnění i jako jedna z metod rehabilitace pro lidi se získaným poškozením mozku.  Jedná se o sledování videa a následné napodobení toho, co dotyčný viděl na videu.

Rehabilitace je klíčová pro lidi s cévní mozkovou příhodou či jinými příčinami, díky nimž došlo k poškození mozku. O způsobu i významu rehabilitace hovořila MUDr. Tereza Gueye, z oddělení lůžek včasné rehabilitace VFN. Podle MUDr. Gueye musí být rehabilitace nejen včasná, nýbrž i pravidelná a dostatečně intenzivní, neměla by však příliš unavit nemocného. „Rehabilitace spočívá nejen ve správnosti úkonů, ale v jejich častém opakování. Nemocní by měli provádět naučené cviky také sami.“, sdělila MUDr. Gueye. Rehabilitace se týká nejen těla, nýbrž i řeči. I ta totiž bývá vlivem onemocnění poškozena.

Podle MUDr. Terezy Gueye je účinná pouze rehabilitace „ušitá na míru“ nemocnému. „Nejprve je třeba stanovit diagnostiku, určit silné a slabé stránky,“ sdělila MUDr. Gueye a dodala: „Jelikož pacienti chtějí „zlepšit vše“, je třeba pracovat na široké škále věcí dohromady. Pro dosažení dobrých výsledků je třeba aktivní zapojení nemocného do terapie. Velice záleží na prostředí, ve kterém se nemocný nachází a na jeho motivaci. Znám dva pacienty s naprosto stejným postiženým, kteří se lišili pouze mírou své spolupráce. Zatímco jeden je nesoběstačný a žije v ústavu, druhý má spoustu aktivit.“

Další přednášející, David Lukeš, ředitel Centra Paraple a p. Martin, pastor českobratrské evangelické církve, hovořili o nutnosti mít někoho, s kým člověk může sdílet své radosti i starosti a kdo mu v případě potřeby pomůže. Rovněž by měl mít možnost dělat to, co ho baví. Přátelé i různé zájmové činnosti lze najít v komunitním centru ERGO Aktivu Remozka - http://www.ergoaktiv.cz/handy-cap/ergo-aktiv-otevrel-nove-komunitni-centrum-remozka/

Marokánská vegetariánská polévka proti mrtvici

Polívková smršť je jeden z projektů ERGO Aktivu, který spojuje nevšední gurmánský zážitek s finanční pomocí klientům ERGO Aktivu, kteří si nemohou zaplatit péči této organizace z vlastních zdrojů. Projekt podporují špičkoví kuchaři, kteří se starají o jedinečný gastronomický zážitek. Jednu z těchto vynikajících polévek, marokánskou polévku, uvařil pro návštěvníky ERGO Aktivu šéfkuchař restaurace Amaryla, Maxim Semenchukov, který se při vaření inspiruje naší i zahraničními kuchyněmi. Na moji žádost mi dal pro návštěvníky webu BuduPomhat.cz recept na tuto vynikající marokánskou vegetariánskou polévku.
Pro její přípravu budeme potřebovat cizrnu, rajčatový protlak, rajčata, olivový olej, cibuli, česnek, brambory, karotku, feferonku, papriku, římský kmín (nelze nahradit běžným kmínem), koriandr, kardamom, citron, sůl, pepř, mletá paprika a vývar z kořenové zeleniny (ne zeleninový bujón).

Nejprve si připravíme vývar z kořenové zeleniny – mrkev, celer a petržel očistíme, nakrájíme na kousky, dáme do vody a vaříme na mírném stupni. Až když je vývar téměř hotový, začneme s přípravou polévky. Karotku očistíme, nakrájíme ji na malé kostičky a orestujeme na olivovém oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a orestujeme dozlatova. K orestované zelenině přidáme rajčatový protlak, zeleninový vývar, oloupané a na kostičky nakrájené brambory, uvařenou cizrnu a čerstvá, na kousky nakrájená rajčata. Vaříme do změknutí brambor. Mezitím přidáme mletou papriku, rozmíchanou v olivovém oleji, římský kmín, kardamom, sůl, černý pepř a koriandr. Hotovou polévku dochutíme šťávou z citronu, feferonkou, případně i solí a pepřem. Podáváme s čerstvou koriandrovou natí, případně i s feferonkou, nakrájenou na malé, úzké nudličky.

Divadelní představení souboru Regiment

Soubor Regiment je parta nadšených klientů Ergo Activu, kteří se navzdory svému zdravotnímu omezení věnují hraní divadla. Představení v jejich podání dává jedinečný, nezapomenutelný zážitek. Jeho děj začíná v hospodě. Hlavním hrdinou je člověk středního věku s dobře placenou prací, avšak mizerným životním stylem. Cigarety alkohol a stres – tak by se ve zkratce dal popsat jeho životní styl. Do hospody za ním přichází jeho kamarádka. Hovoří o rizikách, která mu díky jeho nezdravému životnímu hrozí, varuje ho před cévní mozkovou příhodou. Ta ho skutečně postihne přímo v hospodě. Probírá se z bezvědomí v nemocnici, kde slyší od lékaře svou diagnózu – cévní mozková příhoda. Ze všech sil se snaží o návrat zpět do běžného života. Uvědomuje si své chyby a řídí se doporučeními lékaře.

 V nemocnici ho navštěvují jeho přátelé. Když však zjistí, že už se nikdy nevrátí ani do práce ani ke svému původnímu způsobu života, opustí ho. Dokonce ho opustí i jeho kamarádka, která ho varovala před cévní mozkovou příhodou. V závěru hry stojí hlavní hrdina před výběrem ze dvou možností – buď si najde nové přátele a nové aktivity nebo stráví zbytek života o samotě a v roli pacienta.

Několik slov o ERGO Aktivu

ERGO Aktiv je centrum, které pomáhá nemocným po cévní mozkové příhodě nebo jiném získaném poškození mozku co nejvíce zvýšit jejich soběstačnost a umožnit jim návrat zpět do běžného života. ERGO Aktiv pomáhá těmto lidem doslova po všech stránkách. Více informací o této organizaci a její činnosti můžete najít na webových stránkách http://www.ergoaktiv.cz/.

Autorka: Evžena Janovská