Eliška Bučková se stala patronkou Centra Anabell, chce pomáhat s osvětou v oblasti poruch příjmu potravy

  • 26. 06. 2015
Eliška Bučková se stala patronkou Centra Anabell, chce pomáhat s osvětou v oblasti poruch příjmu potravy
Tisková zpráva, Praha, 26. června 2015: „Chtěla jsem být nejhubenější ze všech. Chtěla jsem to všem nandat, když o mně psali, že jsem tlustá. Čím víc lidí mi říkalo, že bych měla přibrat, myslela jsem si, že mi závidí a chtějí být jako já,“ říká Česká Miss 2008 a modelka Eliška Bučková v osvětovém videoklipu Centra Anabell. Sama se s anorexií potýkala dva roky.

Tisková zpráva, Praha, 26. června 2015:

 

Chtěla jsem být nejhubenější ze všech. Chtěla jsem to všem nandat, když o mně psali, že jsem tlustá. Čím víc lidí mi říkalo, že bych měla přibrat, myslela jsem si, že mi závidí a chtějí být jako já,“ říká Česká Miss 2008 a modelka Eliška Bučková v osvětovém videoklipu Centra Anabell. Sama se s anorexií potýkala dva roky.

Díky tomu, že jsem nejedla, tak jsem neměla žádnou energii, byla jsem unavená, podrážděná, neměla jsem žádnou fyzickou kondici, pořád jsem usínala, nikam do společnosti jsem nechodila, protože jsem věděla, že když někam půjdu, všichni tam budou jíst a pít, což já jsem nedělala,“ popisuje s odstupem Eliška Bučková, která se nakonec při svých 180 centimetrech dostala na váhu 49 kilogramů, ani přesto si však neuvědomovala, že je její počínání životu nebezpečné a že má nějaký problém: anorexii.

Dnes již má Eliška Bučková nemoc za sebou, a proto se rozhodla být nápomocná druhým a stala se patronkou Centra Anabell, které již 13 let úspěšné pomáhá osobám s poruchou příjmu potravy a jejich blízkým. Spolupráce odstartovala vytvořením osvětového videoklipu.

Dlouho jsem přemýšlela, jakou nadaci bych chtěla aktivně podporovat. Když pak přišla nabídka ke spolupráci s Anabell, neváhala jsem ani minutu,“ říká Česká Miss z roku 2008 Eliška Bučková. „Není to jenom o tom, že podporuji dobrou věc, protože jsem přesvědčená, že v Anabell dělají svoji práci dobře a je potřebná, ale především jsem si sama poruchou příjmu potravy prošla a vím, jak závažná nemoc to je.“

Na první pohled krásná a úspěšná. Málokoho by napadlo, že může mít psychický problém. Případ Elišky Bučkové nicméně ukazuje, že poruchy příjmu potravy si nevybírají. „Dlouho jsem si kladla otázku, proč jsem si tím musela projít. Já holka z Moravy, která nikdy předtím nedržela diety, neřešila kalorie. Dnes si říkám, že možná právě proto, abych mohla pomoct dalším dívkám a ženám a nynějším nebo budoucím kolegyním, které mají vzor v modelkách a trápí se hlady, aby vypadaly jako ony,“ vysvětluje Eliška Bučková.

V tříminutovém videoklipu, který je doplněn ilustračními záběry ze života s nebezpečnou anorexií, Eliška Bučková vypráví svůj strastiplný příběh, aby varovala nejen mladé dívky, ale i jejich rodiče nebo pedagogy a kamarády.

 

Videoklip Centra Anabell si klade hned několik cílů:

  • Zvýšit informovanost veřejnosti o poruchách příjmu potravy

  • Zvýšit informovanost o aktivitách a nabízené pomoci Centra Anabell, které pomáhá osobám s poruchou příjmu potravy a jejich blízkým

  • Upozornit na to, že anorexie a bulimie si nevybírají a mohou se týkat bez výjimky každého

  • Oslovit nové donátory Centra Anabell

    Osvětový videoklip s Eliškou Bučkovou v hlavní roli je umístěn na profilu YouToube Centra Anabell www.youtube.com/anabellcz a bude publikován na sociálních sítích. Centrum Anabell by ho také rádo umístilo na televizní obrazovky základních a středních škol a nemocnic, kde právě může oslovit skupinu ohroženou poruchami příjmu potravy, bude použit k osvětové činnosti, ale i oslovení nových donátorů.

Velice si spolupráce s Eliškou Bučkovou vážíme a doufáme, že nám pomůže k větší informovanosti o rizicích poruch příjmu potravy a především o podpoře, kterou nemocným a jejich blízkým nabízíme. Anorexie a bulimie jsou stále tabuizovány, jedná se o společensky neatraktivní témata, rádi bychom díky propojení se známou tváří v podobě Elišky Bučkové tyto mýty zbořili,“ říká PhDr. Ing. Jana Sladká, ředitelka a zakladatelka Centra Anabell.

Tvorby videoklipu se bez nároku na honorář ujalo liberecké studio Noma Art. „Centrum Anabell bojuje za ušlechtilý cíl a my jsme rádi, že jsme prostřednictvím tohoto videoklipu mohli stát po jejich boku. Vytvořením videoklipu, kde Eliška Bučková velmi otevřeně hovoří o anorexii, kterou si prošla, Centru Anabell, doufejme, pomůžeme válku s poruchami příjmu potravy a předsudky s nimi spojenými vyhrát,“ vysvětlují Norbert Šerfeze s Markem Turnhöferem z Noma Art. Záběry s Eliškou Bučkovou se natáčely v ateliéru v pražském AP Fotostudiu.

Přestože má za sebou modelka Eliška Bučková nespočet vystupování před kamerou, natáčení pro Centrum Anabell pro ni nebylo vůbec jednoduché. „Jsem zvyklá natáčet reklamy, klipy, upoutávací videa, ke kterým dostanu předem daný scénář, ale mluvit o nejtěžším období mého života, o problému, za který se stydím a který mi toho tolik vzal, nebylo jednoduché,“ přiznává Eliška Bučková. „Ale to, že si člověk přizná problém, to je první velký krok k uzdravení a já jsem se rozhodla, že chci tímto způsobem dodat odvahu ostatním dívkám, ačkoliv jsem věděla, že to budou média rozmazávat a ponese se to se mnou možná už navždy. Nepřeji nikomu na světě, aby se stal obětí anorexie nebo bulimie, neumíte si ani představit, jak strašně se člověk cítí a jak ničí sám sebe, potažmo své blízké.“

Spoluprací s Centrem Anabell a tím, že se stala jeho patronkou, se chce Eliška Bučková přičinit, že se bude o poruchách příjmu potravy více mluvit. „Lidé musí pochopit, o jak vážný problém u dívek jde. Aby každý, když se řekne anorexie, pocítil hrozbu a strach, ne pouze pohrdání a klepání si na čelo s tím, že modelky jsou hloupé,“ říká Eliška Bučková, která pravidelně dostává řadu e-mailů a dopisů od děvčat, které se potýkají s anorexií nebo bulimií, ale i od jejich rodičů a parterů. V nich prosí již vyléčenou modelku o radu, podporu a pomoc.

Já sama si pochopitelně radit netroufám, je to strašně tenký led, kdy cokoliv může vyznít kontraproduktivně. Proto jsem ráda, že mohu kohokoliv s klidným svědomím nasměrovat do Centra Anabell, kde je tým odborníků z oblasti psychologie a výživy,“ uzavírá Česká Miss 2008 Eliška Bučková.

 

Na tvorbě videa se bez nároku na honorář podíleli:

  • Noma Art

  • AP Fotostudio

  • Videokameraman.cz
  • vizážistka Martina Kottová

  • Bohemia Bagel

  • fotograf Jiří Částka