DRŽÍME SPOLU – L‘IKERAS PEHA

  • 07. 04. 2021
DRŽÍME SPOLU – L‘IKERAS PEHA

OSLAVY MEZINÁRODNÍHO DNE ROMŮ – PODRUHÉ ONLINE
Ve středu 7. dubna začínají již druhé online oslavy Mezinárodního dne Romů. V režii společnosti Ara Art se v Praze slaví celkově po sedmé. Třídenním programem diváky provede houslista a moderátor Vojta Lavička společně s Claudií Laburdovou.

Již podruhé přivítají organizátoři diváky oslav Mezinárodního dne Romů v pohodlí jejich domovů u monitorů a obrazovek prostřednictvím online vysílání. Zatímco v loňském roce se živé vysílání přepínalo z „obýváku do obýváku“, pro letošek je na každý ze tří dnů oslav přichystán právě jeden hudební host, kterému bude vždy patřit celý prostor programu. Nebude se pouze hrát a zpívat, ale bude se také povídat, dost možná i zpovídat a samozřejmě vyprávět.

Tři koncertní talkshow budou věnovány Tiboru Židovi a jeho gypsy jazzovému uskupení Lače Manuša (středa 7. 4. 20:00), skupině Bachtale Apsa, kterou přijde podpořit herečka Bára Hrzánová (čtvrtek 8. 4. 20:00) a romské zábavové kapele Pefek Band (pátek 9. 4. 20:00).

Ve středu a ve čtvrtek se diváci mohou těšit také na doprovodný program oslav. Ve středu proběhne od 18 hodin debata o romské literatuře, kterou zajišťuje vydavatelství KHER. Diskutovat bude zástupkyně vydavatelství Lenka Jandáková s autorkou Renatou Horváthovou, která zde bude mít i své autorské čtení. Ve čtvrtek pak diváky jistě potěší kuchařská show, v níž bude tradiční romská jídla připravovat populární šéfkuchař Pavel Berky a asistovat mu bude jeho sestra, romistka a básnířka Renata Berkyová.

„Pro letošní ročník oslav jsme zvolili téma Držíme spolu. Máme za sebou více než rok trvající stav pandemie - tedy neustálé nejistoty, existenčních potíží a v mnoha případech i nesmírně bolestných osobních ztrát. Týká se to celé naší společnosti – bez ohledu na původ, národnost, či barvu kůže. Prostřednictvím programu, který jsme připravili, chceme diváky nejen rozptýlit a potěšit, ale také se pokusit předat jim něco z pozitivní energie, na níž byli v našich produkcích vždy zvyklí. Předat alespoň trochu naděje plynoucí z přesvědčení, že dřív nebo později tahle hrozná doba skončí a budeme se zase moct všichni sejít, společně se potěšit, veselit se a třeba se i obejmout,“ říká ředitel společnosti Ara Art a režisér programu David Tišer a dodává „Při organizaci Oslav dbáme v první řadě na bezpečí všech zúčastněných. Proto bude, kromě přísného dodržování pravidla tří R vstup do D21 – dějiště letošních Oslav - povolen pouze s negativním testem, který na naše náklady provede přítomný zdravotnický personál.“ Všechny online přenosy bude možné sledovat na facebookovém profilu Ara Art, čtvrteční kuchařskou show zaštiťuje i vysílá také stránka Romsko-české dobroty, kterou na facebooku sleduje bez mála 70 tisíc lidí.