DOTEK DOBRA PODESÁTÉ

  • 11. 09. 2017
DOTEK DOBRA PODESÁTÉ
Obecně prospěšná společnost Kola pro Afriku naloží ve čtvrtek 14.září 2017 dalších 350 kol. Kola poputují tentokrát v jednom kontejneru po souši i vodě dětem do africké Gambie.

                        Do Gambie odvezeme dalších 350 kol pro tamní školáky

 

(tisková zpráva)

(Ostrava 5. září 2017) Obecně prospěšná společnost Kola pro Afriku naloží ve čtvrtek 14.září 2017 dalších 350 kol. Kola poputují tentokrát v jednom kontejneru po souši i vodě dětem do africké Gambie. Nakládat se začne v Centrálním skladu společnosti v Ostravě – Koblově (areálu Nové Šance z.s.) v 8:00 hodin ráno. Naložení trvá přibližně 3 hodiny a podílet se na něm budou, kromě zaměstnanců společnosti Kol pro Afriku o.p.s., opět i zaměstnanci společnosti Moment o.p.s. - dobročinného second handu, dále zástupci některých sběrných míst a dobrovolníci. Touto již desátou nakládkou vyvrcholí další půlrok společné snahy všech lidí a subjektů, zapojených do tohoto projektu.

Podzimní misi předcházel na české straně především sběr kol v jednotlivých sběrných místech, kterých máme po celé ČR již cca. 60. Následoval svoz těchto kol do Centrálního skladu v Ostravě – Koblově, za vydatné pomoci Hasičského záchranného sboru ČR a logistických partnerů TOPTRANS EU, a.s., DB Schenker a OZO. Zásadní částí projektu je třídění a oprava kol, která se děje na dvou místech:

1) v Centrálním skladu KPA Ostrava Koblov, kde jsou za podpory Úřadu práce zaměstnáváni lidé těžce uplatnitelní na trhu práce.

2) ve Věznici Heřmanice, kde nám darovaná kola opravují odsouzení. V rámci propojení projektu KPA s Věznicí Heřmanice a skvělé pětileté spolupráci, došlo v uplynulých dnech k rozšíření provozní doby vězeňské dílny a zdvojnásobení počtu mechaniků na dílně z řad odsouzených.

V Gambii, díky koordinátorovi projektu Kola pro Afriku a partnerské organizaci Czech bikes for Gambian schools (CBGS), probíhá kontinuální monitoring projetku v partnerských školách, kterých je dosud 66 ve všech místních regionech, mimo pobřeží Gambie, kde je pro cyklisty a zvláště školáky nebezpečně hustá doprava. Nadále spolupracujeme s místním Ministerstvem školství Gambie (MoBSE) a jejich monitorovacím systémem jednotlivých škol prostřednictvím tamních krajských školských úřadů. Tyto zmíněné články jsou velmi důležité pro udržitelnost projektu, konkrétně pro co nejdelší životnost darovaných jízdních kol a tedy trvající pomoc jednotlivým dětem, které svou cestu do školy mají ze svých domovů nejdelší.

 

Kolik kol povezeme?

Tentokrát v podzimní nakládce vypravíme na cestu jeden kontejner – v pořadí osmnáctý. Do Gambie tak dopluje přibližně 23.října 350 kol pro dalších 350 gambijských školáků.

 

Co ještě do Gambie doručíme?

Do Gambie budeme posílat v kontejneru i cyklonářadí a náhradní díly financované v rámci rozvojové pomoci Ministerstva zahraničí ČR, prostřednictvím grantu na podporu malých lokálních projektů, dále pak 600 ks plášťů, darovaných společností Mitas, a.s. a nově také reflexní vesty zakoupené jednotlivými dárci především na benefiční půjčovně kol při festivalu Colours of Ostrava.

 

Proč nově sbíráme také reflexní vesty?

Darovaná kola neputují přímo do rodin, ale do škol, které je rozdělují následně dětem. Hlavní kritérium pro obdržení kola je vzdálenost domova od školy – více jak 5km. Tato cesta bývá pro školáky strastiplná, především s ohledem na místní pravidla silničního provozu. Protože stále rozvíjíme naši spolupráci v Gambii, a to zejména s ohledem na děti, rozhodli jsme se jejich bezpečnost v provozu zvýšit alespoň viditelným označením.

 

Náplň následné mise:

 

Za darovanými koly se na konci října vypraví tým Kol pro Afriku, jehož úkolem bude:

 

       vyzvednutí kontejneru s koly z přístavu v Banjulu a rozdělení veškerého materiálu do škol

       zaučení a monitoring s tzv. Cluster monitors (jedná se o motospojky reginálních školních ředitelů, kteří revidují školy a podporují kvalitu vzdělávání v Gambii a budou nově spolupracovat i v projektu Kola pro Afriku)

       vedení odborných workshopů pro původní mechaniky i pro nově vybrané (školení školských partnerů a zástupců komunit původních škol)

       komunikace o následných krocích s Ministerstvem školství v Gambii

       setkání se zástupci Velvyslanectví ČR z Ghany

        

Kolik nás taková mise stojí:

Přibližně 200.000 Kč

 

Díky komu se může uskutečnit?

Chtěli bychom vyjádřit vděčnost všem, díky nimž se mise může uskutečnit:

Nadaci ČEZ. Nemálo významný byl tentokrát i výtěžek Benefiční půjčovny kol na Colours of Ostrava a soutěže Sněhuláci pro Afriku. K zaplacení mise velmi přispívají i individuální dárci (formou veřejných sbírek do mobilních mincovníků či převodem na náš sbírkový účet).

Celá mise by nemohla proběhnout bez samotných dárců kol, dárců cyklopotřeb a náhradních dílů, dále bez téměř 60-ti sběrných míst a jejich dobrovolných provozovatelů po celé ČR a bez logistických partnerů projektu KPA:

       Hasičský záchranný sbor ČR

       TOPTRANS EU, a.s.

       DB Schenker

       OZO

Do Gambie létáme na křídlech společnosti Brussels Airlines. Díky jejich nadaci B.foundation je pro nás cesta do Gambie méně nákladná a můžeme tak více úsilí i prostředků vynaložit právě v cíli projektu, a tím jsou školáci v Gambii.