Dobrovolníci pomohli Nadačnímu fondu Klíček

  • 08. 07. 2015
Dobrovolníci pomohli Nadačnímu fondu Klíček
Malejovice, 8. července 2015 - Postavit podsady pro stany, opravit zahradní nábytek nebo napnout plachty indiánských tee-pee. Tyto a další činnosti čekaly ve středu na deset dobrovolníků – zaměstnanců farmaceutické společnosti Pfizer – v areálu bývalé školy v Malejovicích na Kutnohorsku. Ta slouží jako dětský hospic, první svého druhu v ČR - provozuje ho Nadační fond Klíček. Lidé z Pfizeru strávili celý pracovní den přípravou areálu hospice na letní tábor pro děti, a to v rámci dobrovolnického projektu „Jsem dobrovolník“.

Malejovice, 8. července 2015 -  Postavit podsady pro stany, opravit zahradní nábytek nebo napnout plachty indiánských tee-pee. Tyto a další činnosti čekaly ve středu na deset dobrovolníků – zaměstnanců farmaceutické společnosti Pfizer – v areálu bývalé školy v Malejovicích na Kutnohorsku. Ta slouží jako dětský hospic, první svého druhu v ČR - provozuje ho Nadační fond Klíček. Lidé z Pfizeru strávili celý pracovní den přípravou areálu hospice na letní tábor pro děti, a to v rámci dobrovolnického projektu „Jsem dobrovolník“.

 „Tábory Nadačního fondu Klíček jsou určeny dětem, které mají za sebou náročnou léčbu, ale také jejich kamarádům a sourozencům. Dobrovolníci nám pomohli s přípravou tábořiště a navíc Klíčku věnovali dar v hodnotě veškerého materiálu použitého během brigády. Jsme za to velmi vděční,“ uvedla Markéta Královcová, ředitelka Nadačního fondu Klíček, a dodává: „S firemním dobrovolnictvím máme dobré zkušenosti už mnoho let. Zapojení dobrovolníků současně vnímáme i jako příležitost, jak rozšířit povědomí o naší práci.“

Nadační fond Klíček pomáhá nemocným dětem a jejich rodinám téměř 25 let. V prostorách bývalé školy v Malejovicích provozuje od roku 2004 dětský hospicový a respitní dům, který se v současné době zaměřuje především na praktickou pomoc rodinám s vážně nemocnými dětmi.

„Dětský hospic se v mnoha ohledech liší od hospice pro dospělé. Hlavním objemem jeho práce nebývá terminální péče, ale kontinuální podpora celé rodiny – podpora mívá rozmanitou podobu a v závislosti na konkrétní chorobě dítěte a její prognóze může trvat i řadu let. Rodiny, které do Malejovic přijíždějí, tu tráví různě dlouhou dobu – od několika dnů po několik týdnů. Dětem nabízíme bezpečné a povzbuzující prostředí, rodičům zase možnost se u nás zotavit a na chvíli si odpočinout od každodenního náročného ošetřování. Důležitou součástí naší práce jsou také návštěvy přímo v rodinách,“ vysvětluje Markéta Královcová.

Nadačnímu fondu Klíček pomáhali zaměstnanci ze společnosti Pfizer poprvé. „Jsem ráda, že jsme s kolegy mohli vyměnit jeden pracovní den v kanceláři za praktickou pomoc tam, kde je potřeba. Všichni z toho máme skvělý pocit. Určitě se přijedeme na děti podívat i během letního tábora. Klíček dělá velmi záslužnou činnost pro děti, a proto jej rádi podpoříme i v budoucnu,“ řekla Lenka Kaška ze společnosti Pfizer, dobrovolnice a zároveň jedna z koordinátorek projektu.

V letošním roce dobrovolníci z Pfizeru pomáhali také ve Fondu ohrožených dětí Klokánek na pražském Chodově nebo v domově seniorů Sue-Ryder. „Naši zaměstnanci mají o dobrovolnické aktivity velký zájem, hlásí se nám dokonce celé týmy. Také do budoucna chceme v projektech společensky odpovědné firmy pokračovat. Rádi zavítáme do neziskových organizací, kde naše práce prospěje dobré věci,“ doplnila Tamara Stanisavljevičová, hlavní koordinátorka projektu.

Společnost Pfizer v České republice připravuje projekt „Jsem dobrovolník“ už druhým rokem. Každý zaměstnanec má během roku nárok na jeden placený den, který věnuje dobrovolnické činnosti. Celkem se už do projektu zapojilo přes 40 zaměstnanců.

 
O Nadačním fondu Klíček

Nadační fond Klíček vznikl v roce 1991. Od roku 2004 provozuje v Malejovicích na Kutnohorsku dětský respitní a hospicový dům. Každoročně pořádá letní ozdravné pobyty pro děti a jejich blízké. V roce 2007 se stal členem Evropské asociace na podporu dětí v nemocnicích (EACH) a je také autorem české Charty práv dětí v nemocnici. Již řadu let se věnuje vzdělávání nemocničních herních specialistů (ve světě známých jako „play-specialists“ nebo „child-life specialists“). Cílem nadačního fondu je zlepšovat životní podmínky vážně nemocných dětí a jejich rodin, posilovat roli rodiče v péči o nemocné dítě, ale také otevírat diskuzi o otázkách nemoci a smrti a odstraňovat bariéry mezi světem „zdravých“ a „nemocných“. Více na www.klicek.org

O společnosti Pfizer

Společnost Pfizer Inc. je přední světová biofarmaceutická společnost založená na výzkumu a vývoji vlastních léků. Od svého založení v roce 1849 sídlí v New Yorku, USA. Společnost Pfizer byla založena v České republice v roce 1993. Zabývá se výzkumem, vývojem a prodejem humánních léčiv, a to i biologických či vakcín. Provádí také klinická hodnocení nových léků, a to i v České republice. Celosvětově investovala společnost Pfizer v roce 2014 do výzkumu a vývoje nových léků více než 200 miliard Kč (8,3 miliard USD). Celosvětově zaměstnává více než 78 000 zaměstnanců. Více informací o Pfizer, spol. s r.o. zde: www.pfizer.cz

 
Kontakt pro média:

Mgr. Jana Běhalová, jana.behalova@mhw.cz, +420 734 875 400