Dobrotety pomáhají klokánkovat‏

  • 17. 06. 2016
Dobrotety pomáhají klokánkovat‏
[Praha 16. června 2016] – Polohovací pomůcky, odsávačku mateřského mléka, zavinovačky, miniaturní oblečení, čepičky nebo například pletené ponožtičky. To vše včetně speciálního křesla vhodného pro kojení, klokánkování a bonding nedonošených dětí darovala nezisková organizace Dobrotety společně s Českou Miss World 2013 Lucií Kovandovou na oddělení neonatologie Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze „U Apolináře“.


[Praha 16. června 2016] – Polohovací pomůcky, odsávačku mateřského mléka, zavinovačky, miniaturní oblečení, čepičky nebo například pletené ponožtičky. To vše včetně speciálního křesla vhodného pro kojení, klokánkování a bonding nedonošených dětí darovala nezisková organizace Dobrotety společně s Českou Miss World 2013 Lucií Kovandovou na oddělení neonatologie Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze „U Apolináře“.
Dnes se konalo předávání materiálních darů na oddělení neonatologie v porodnici U Apolináře. Nezisková organizace Dobrotety zakoupila speciální polohovací křeslo v hodnotě 17 tis. Kč, určené ke klokánkování předčasně narozených miminek, odsávačku mateřského mléka a další pomůcky. Ty pomohou miminkům, která přispěchala na svět příliš brzy. Zástupkyně organizace také obdarovaly maminky ručně vyrobenými dárečky a blahopřáními k narození miminka.

Na vlastní kůži, to je bonding miminek
Každé desáté miminko se narodí předčasně a potřebuje speciální péči. Česká republika patří ke světové špičce v péči o nezralé novorozence. Moderní medicína dokáže doslova zázraky a miminka, která často neváží ani půl kilogramu, si rodiče odnášejí domů bez vážnějších následků. Extrémně nezralá miminka tráví na těchto odděleních několik měsíců. Odloučení je stresují pro miminko i rodiče. Dobrotety se snaží zpříjemnit jejich společné chvíle a maminky psychicky podporovat. Dobrotety spolupracují s porodnicí U Apolináře už čtvrtým rokem a pravidelně předávají dary.

„V letošním roce se Dobrotety zaměřují na nákup křesel, která umožňují přímý kontakt matky s dítětem. Tato metoda se nazývá klokánkování. Kontakt kůže na kůži přispívá ke zdárnému vývoji každého předčasně narozeného dítěte. Děti díky klokánkování lépe přibývají na váze a lépe zdravotně prospívají. Vzájemný kontakt pomáhá léčit emoční i fyzická zranění vzniklá v důsledku porodu,“ vysvětluje Hana Kalábová, předsedkyně neziskové organizace Dobrotety.

„Křeslo na klokánkování je pro maminky s předčasně narozenými dětmi velmi důležité, jelikož nedonošené děti velmi potřebují cítit lásku maminky a poslouchat tep jejího srdce,“ dodává z vlastní zkušenosti dobroteta Majka Stuchlíková, která U Apolináře klokánkovala s dcerkou narozenou 3 měsíce před plánovaným termínem.

„Stabilní pohodlné křeslo s možností nastavení do lehu je velmi důležité, protože umožňuje zajistit ideální polohu miminka při kontaktu s maminkou. Tato poloha je pohodlná nejen pro miminko, kterému se v této poloze lépe dýchá, ale také pro maminku. A takto přituleni mohou spolu trávit celé hodiny,“ vysvětluje MUDr. Blanka Zlatohlávková, Ph. D., vedoucí lékařka oddělení intermediální péče, kam bylo nové klokánkovací křeslo umístěno.

Předčasný příchod děťátka na svět je pro každého rodiče těžká životní situace. Maminky se o své miminko samozřejmě moc bojí, nechtějí se od něj odloučit a jsou i vyčerpané. Malý dárek či přáníčko, které Dobrotety vyrobí, jim alespoň na chvíli vykouzlí úsměv na rtech, dodá sílu a pocit, že v tom nejsou samy. „Pro malinká miminka háčkujeme, pleteme či šijeme čepičky. Dále se snažíme zpříjemnit i nemocniční prostředí. Šijeme barevné přehozy na inkubátory a prostěradla z veselých látek,“ doplnila Hana Kalábová. Dobrotety působí ve všech regionech České republiky a shánějí finační prostředky na koupi speciálního vybavení pro předčasně narozená miminka. 
„Jsem moc ráda, že můžu být součástí Dobrotet. Je to pro mě něco nového a všichni mají můj obdiv. Je to jedna velká zkušenost se spoustou nových informací,“ uvádí po první návštěvě na oddělení neonatologie miss Lucie Kovandová

Bližší informace o činnosti neziskové organizace Dobrotety  jsou uvedené v přiložených materiálech a na webových stránkách www.dobrotety.cz. Níže jsou též další informace o problematice předčasně narozených dětí a aktivitách spolku.