Dobrotety – Dobré tety

  • 10. 08. 2014
Dobrotety – Dobré tety
Narození miminka bývá radostná událost nejen pro maminku, ale i pro ostatní členy rodiny. Někdy však tato radost bývá zkalená předčasným porodem nebo nepříznivou životní situací maminky. V takových případech potřebuje maminka podporu, radu a někdy i materiální pomoc, potřebuje mít ve své blízkosti člověka, který jí dává pocit, že není na vše sama. Dobré tety dobrotety pomáhají maminkám i jejich dětem překonat nepříznivé období. Více informací o občanském sdružení Dobrotery, dobrotetách a jejich pomoci, mi sdělila předsedkyně tohoto občanského sdružení, Ing. Hana Kalábová.

 

Narození miminka bývá radostná událost nejen pro maminku, ale i pro ostatní členy rodiny. Někdy však tato radost bývá zkalená předčasným porodem nebo nepříznivou životní situací maminky. V takových případech potřebuje maminka podporu, radu a někdy i materiální pomoc, potřebuje mít ve své blízkosti člověka, který jí dává pocit, že není na vše sama. Dobré tety dobrotety pomáhají maminkám i jejich dětem překonat nepříznivé období. Více informací o občanském sdružení Dobrotery, dobrotetách a jejich pomoci, mi sdělila předsedkyně tohoto občanského sdružení, Ing. Hana Kalábová.

1/ Hlavním cílem o.s. Dobrotety je pomáhat dětem a rodinám, které jsou v těžké životní situaci a zajistit jim pomoc. Jakým způsobem jim pomáháte?

Dobrotety pomáhají psychicky, emočně i materiálně. Dítě je spokojené, když se maminka cítí dobře. Proto podporujeme především maminky předčasně narozených dětí, které prochází velmi těžkým obdobím a pomoc v této oblasti opravdu chybí. Nabízíme jim tolik potřebné informace, možnost popovídat si, radovat se z maličkostí a dodáváme pocit, že v tom nejsou samy. Snažíme se také zútulnit nemocniční prostředí, kde miminka tráví v inkubátorech dlouhé týdny a měsíce. Například barevná peřinka a prostěradlo, polohovací pelíšek a jiné pomůcky v pestrých barvách s dětskými motivy, pohodlné křeslo na klokánkování miminek a další drobnosti dokáží vykouzlit i v chladné nemocnici kousek domova.

Dále pomáháme azylovým domům, které se potýkají s nedostatkem materiálního vybavení. Právě sem přivážíme největší objem pomoci. Často se do nich uchylují oběti domácího násilí či jiných trestných činů, pouze s dětmi v náručí, proto potřebují spoustu oblečení, hygienických potřeb, hraček i vybavení do domácnosti.

Nabízíme také pomocnou ruku maminkám v jakékoliv nouzi - nejen finanční, ale i psychické. Dobrotety jsou dobré tety, které rády pomohou. Ať už drží maminku za ruku během operace jejího miminka, vyslechnou si její příběh a obavy o malinkatý uzlíček v inkubátoru, ušijí čepičky pro miminka nebo darují oblečení a hračky po svých dětech.

Vlastně přinášíme radost a povzbuzení nejen obdarovaným, ale i samotným dárcům. Máme mezi sebou dobrotety, které to samy neměly lehké – prožily předčasný porod, ztrátu dítěte či blízkého – a díky pomoci dalším maminkám se s tím vyrovnávají. Naprostou většinu členů tvoří maminky na MD, které chtějí být užitečné. A pomáhají nejen finančně, ale materiálně věcmi po dětech, či svou zručností při výrobě dárečků, pletením, háčkováním nebo organizačně. Díky tomu mají lepší pocit, cítí se naplněné, potřebné a mohou se realizovat.

2/ Občanské sdružení Dobrotety vzniklo z klubu maminek, které chtěly pomoci rodičům nedonošených dětí. Jednou z forem pomoci je také předávání potřebných informací. Pomáháte i tímto způsobem?

Ano. Hlavním problémem předčasných porodů je nedostatek informací. Maminky jsou vyděšené a nevědí, co je čeká - tím si zakládají na pozdější traumata. Téměř v žádné příručce pro těhotné ani na předporodním kurzu se nedozvíte, že byste mohla porodit dříve než za 9 měsíců. Předčasný porod si ale nevybírá a je pořád velkým tabu, i když se ročně v ČR narodí předčasně kolem 9 tisíc miminek. Když se zeptáte googlu na předčasný porod, vyskočí Vám spousta internetových diskuzí, které maminkám spíše starosti přidávají a informace tam nejsou relevantní. Proto jsme začali ve spolupráci s lékaři z perinatologických center, rehabilitačními sestrami, maminkami po předčasném porodu a psychology budovat informační server www.nedousek.cz, kde se maminky i příbuzní předčasně narozených miminek dozvědí potřebné informace.

Najednou Vám v 25. týdnu těhotenství praskne voda. Jedete do porodnice. Hlavou se Vám honí spousta otázek, ani nevíte, jestli je už miminko životaschopné. Napadá Vás spousta útržkovitých informací z televize o půlkilových miminkách. Přežije? Bude postižené? Co nás čeká? S těmito otázkami můžete strávit i několik dní na porodním sále. Lékaři Vás sice informují, ale na prognózy jsou opatrní. Pak se narodí a putuje rovnou za sklo inkubátoru. Můžete se na něj podívat, ale nevypadá jako krásné růžové miminko s faldíky v knížkách. Máte pocit, že jste selhala, že jste nezvládla donosit dítě. Partner vůbec netuší, co má dělat. Snažíte se odsávat mateřské mléko, protože je to to nejlepší, co miminku můžete dát, ale musíte bojovat o každou kapku. Po týdnu konečně poprvé klokánkujete a zažijete první chvíle s Vašim dítětem. Čeká Vás každodenní dojíždění na neonatologie - tři až čtyři měsíce. Děti odcházejí domů přibližně v původní plánovaný termín porodu.

3/ V některých případech pomoci je vítaná spolupráce s odborníky, např. při pomoci maminkám, které žijí v azylových domech nebo maminkám nedonošených dětí, které žijí v psychickém stresu z obav o svá miminka.  S jakými odborníky spolupracujete?

Samozřejmě spolupracujeme především s lékaři a sestrami z neonatologických oddělení. Snažíme se jim alespoň trochu usnadnit těžkou práci - ať už je to nákup nadstandartních pomůcek, chybějícího vybavení či zútulnění nemocničního prostředí. Ve spolupráci s rehabilitačními sestrami šijeme polohovací pomůcky, které jim usnadní polohování miminek. Dále spolupracujeme s psycholožkou, která sama prošla předčasným porodem. A v neposlední řadě máme navázanou také spolupráci s duchovními, kteří jsou seznámeni s problematikou předčasných porodů a mohou tak být věřícím rodinám oporou.

4/ Jakými způsoby je možné podpořit činnost Vašeho občanského sdružení?

Forem pomoci je opravdu mnoho, mezi těmi základními je především finanční pomoc, nákup pomůcek pro předčasně narozená miminka (dudlíčky, deky, oblečení apod.), výroba věcí pro miminka - čepičky, capáčky, prostěradýlka, zavinovačky a mnohé další, výroba dárečků pro děti a rodiče (povzbuzující a veselé drobnosti a přáníčka) a materiální pomoc (darování oblečení, doplňků, hraček, knížek, potřeb pro děti a rodiče dle aktuálních výzev). Samozřejmě také uvítáme aktivní zapojení do naší činnosti nebo dobrovolnickou pomoc od profesionálů (grafik, copywriter). Pomoci nám můžete také šířením informací o naší činnosti!
Více informací na
http://www.dobrotety.cz/jak-mohu-pomoci/

5/ Kdo se může stát dobrovolníkem, jaké podmínky musí splňovat, co bude náplní jeho činnosti?
Dobrovolníky uvítáme s otevřenou náručí - naše aktivity stojí na pomoci dobrovolníků, všechny dobrotety pomáhají dobrovolně a naše sdružení nemá žádné zaměstnance. Nabízíme možnost každému bez rozdílu pohlaví, věku či vzdělání, aby se do pomoci přímo zapojil. Některé dobrotety šijí, pletou, háčkují pro miminka či vyrábějí dárečky pro maminky, jiné se setkávají s maminkami v nemocnicích a povídají si s nimi. Hlavní dobrotety shánějí sponzory a materiální pomoc a tu poté předávají v nemocnicích a ústavech (aktuálně hledáme hlavní dobrotetu pro Most, České Budejovice a Ústí nad Labem). Možností je spousta a každý si brzy najde cestu k seberealizaci.

6/ Chystáte nebližší benefiční akci na 19. srpna v Praze ve Žlutých lázních. Na co se mohou návštěvníci této akce těšit?

Od 17 hodin čeká na rodiny s dětmi zábavné odpoledne s bohatým doprovodným programem pod moderátorskou taktovkou Josefa Melena a Jana Čížka. Pro děti jsme připravili skákací hrady, výtvarnou dílničku, soutěže s krásnými cenami a malování na obličej. Maminky se mohou těšit na strollering – cvičení nejen s kočárky, fotokoutek WITH LOVE - Miloslava Kunta, taneční vystoupení, módní přehlídku, vizážistku a líčení zdarma, minibazárek a mnoho dalších aktivit. Od 19 hodin během večerního koncertu zahraje kapela Megaphone (Cross-funk), ELIS – Eliška Mrázová (osmifinalistka Hlasu ČeskoSlovenska 2014) a kapela QUEENIE – World QUEEN tribute band - živě v původních tóninách a aranžích.

Pro rodiny s dětmi je vstup od 17.hodin do 18.hodin zdarma, po 18.00 se platí vstupné 150,- Kč. Akci pořádáme ve spolupráci s Nadačním fondem With love Lucie Šafránkové a výtěžek použijeme na nákup pomůcek pro předčasně narozená miminka na neontologických odděleních v pražských porodnicích.

7/ Odměnou za Vaší činnost je radost dětí i jejich maminek. Můžete se podělit s návštěvníky www.budupomahat.cz o příběhy, kdy se Vám podařilo vykouzlit na tvářích dětí a jejich maminek úsměv?

Často se nás účastnice dílniček ptají, jestli opravdu takový malý dáreček může někomu pomoci. Ano, může - a velmi! Níže jedno poděkování hovořící za vše.

“Dobrý den, ještě jednou jsem Vám chtěla poděkovat tehdy za tu pozornost. Já tehdy každý dárek obrečela, ale moc to pomohlo. S Jiříčkem jsme už pár týdnů doma, nakonec jsme v nemocnici strávili pět a půl měsíce (já s ním dva a půl měsíce v nemocnici bydlela), a přes všechny ty hrůzy to dopadlo dobře. Jiříček sice je ještě na domácí oxygenoterapii, ale jinak je to normální miminko. Někdy to chce asi nepolevit ve svém přesvědčení, že to moje miminko bude úplně zdravé. My nepolevili, nepřipouštěli jsme si nic z toho, co nám říkali, byli jsme v jeho přítomnosti veselí, žádné slzy, já proseděla u inkubátoru každý den hodiny, aby nebyl sám a milovala ho od samého začátku. Povedlo se. Vy děláte záslužnou práci, opravdu to strašně pomáhá, když maminka ví, že na to není sama. V pátek jsme byli prvně u Apolináře, seběhli se doktoři, sestřičky i primář a bylo to opravdu krásné setkání. Jiříček rozdával úsměvy a já byla šťastná, že jim alespoň tím jeho úsměvem můžeme vrátit jejich převelikou a často i láskyplnou péči. A že jejich péče měla smysl”

Dále pro maminky ve spolupráci s fotografy z projektu Dotek světla organizujeme zdarma profesionální focení miminek. Níže cituji jednu ze zúčastněných maminek.

“Jsem maminka od Davídka, ten co šel domů s nejmenší váhou. Byla jsem moc ráda, že dobroteta Rita měla ten úžasný nápad, který i zrealizovala s profi focením. Pro nás maminky to bylo neuvěřitelné zpestření a hlavně důvod proč přestat propadat depresím a nahodit úsměv, hezky se namalovat a cítit se na chvilku jako hvězda. Měli jsme pak zase na pár dní i téma k hovoru a na chvíli přestali řešit starosti s miminky. Za mě moc děkuji za tento zážitek a taky za to, že nás tam chodíte hezky rozptylovat.”

Příběh maminky Aleny, která kvůli požáru bytu o podlaží níže musela opustit i se třemi dětmi spalinami zmořený byt. Zaslané oblečení, hračky a jídlo ji nejen pomohlo, ale zároveň ji potěšilo a psychicky podpořilo vědomí, že dalším lidem není lhostejná.

“Dobrý den, chtěla bych moc poděkovat neziskové organizaci "Dobrotety", která nám pomohla v těžkých chvílích. Speciálně pak dobrotetě Lucce, která mě kontaktovala, napsala o nás na stránkách dobrotety a poslala nám veliký balík s věcmi pro děti a navíc přidala krásné pletené čepice pro naše kluky a to vlastní výroby. Děkuji moc za to, že jste a pomáháte všem, kteří to potřebují”

Dalším silným příběhem je příběh těhotné dívky, která bydlí v dětském domově. Dlouho váhala, zda si miminko má nechat. Nakonec se rozhodla pro roli mladé maminky a nás oslovili s prosbou o výbavu pro miminko. Podařilo se sehnat vše potřebné - kočárek, vaničku, autosedačku, oblečení i hračky. A v květnu se narodil krásný chlapeček.

 

Dobré tety dobrotety přinášejí radost, pomoc i povzbuzení, dítě je spokojené, když se jeho maminka cítí dobře. Více informací o dobrotetách, občanském sdružení Dobrotety můžete najít na webových stránkách www.dobrotety.cz

Autorka: Evžena Janovská