Dobročinná akce Luftování skříní

  • 18. 12. 2013
Dobročinná akce Luftování skříní
Luftování skříní je název dobročinné akce, která se koná každým rokem v prosinci a také název skupiny nadšenců, která tuto akci organizuje. Letošní čtvrtý ročník dobročinného Luftování skříní se konal 7. a 8. prosince v pražské Literární kavárně ve Vyšehradské ulici.

Luftování skříní je název dobročinné akce, která se koná každým rokem v prosinci a také název skupiny nadšenců, která tuto akci organizuje. Letošní čtvrtý ročník dobročinného Luftování skříní se konal 7. a 8. prosince v pražské Literární kavárně ve Vyšehradské ulici. Na dobročinné Luftování skříní bylo možné přinést vše - oblečení, boty, bižuterii a módní doplňky, domácí potřeby, knihy, elektroniku, dekorativní předměty, sportovní potřeby, hračky, aj.Více informací mi o této akci sdělila jedna z nadšenkyň Luftování skříní Zuzana Martásková.

Luftování skříní je originální projekt. Můžete mi něco říci o jeho vzniku?

Luftování skříní je originální projekt v naší republice, v zahraničí jsou podobné akce běžné. Jsme skupina nadšenců a také skupina spolužáků, příbuzných a známých. Chtěli jsme vytvořit smysluplný projekt, který by pomáhal druhým. Zakladatelkami tohoto projektu jsou spolužačky z gymnázia Zuzana Stiborová, Šárka Ducháčková, Olga Machová a Alžběta Dlouhá. Začátky nebyly lehké, měly jsme však podporu rodin a přátel, kteří sdílejí naše nadšení. Bez toho to nejde. A také jsme měly štěstí, hned na začátku, tj. když se konal první ročník této akce, nám nadace Intentio věnovala 22.000,- Kč. A také máme zdarma na tuto akci zapůjčeny prostory této Literární kavárny, jeden z našich bývalých spolužáků je nejen synem majitele této kavárny, ale také je nadšencem tohoto projektu.

Vytvoření projektu se vám podařilo. Děláte kromě tohoto projektu i jinou dobročinnou akci?

Ne, jenom tuto. I když se to nezdá, zabere to dost času.

To chápu. I ověření organizace, na jejíž činnost chcete věnovat výtěžek z akce, zabere čas.

To máte pravdu, chceme podporovat pouze smysluplné projekty. Každým rokem vybíráme jinou organizaci, letos je to Centrum Elpida, které provozuje linku seniorů. Výběru organizace věnujeme 3 až 4 měsíce, od března do června. Vodítkem nám jsou nejen webové stránky organizace, její historie, organizace musí mít nějakou adresu, kancelář, kde sídlí. Co se týká nových, málo známých společností, jedním z kritérií výběru je historie, životopisy jejích zakladatelů. Pomáhá nám také doporučení od známých. Vybranou organizaci kontaktujeme a osobně jednáme s jejími představiteli.

Jak se o vás lidé dozvědí, aby mohli přinést věci k prodeji na tuto dobročinnou akci?

Od kupujících sbíráme e-mailové adresy, pomáhají nám také naši příbuzní a přátelé, to však samozřejmě nestačí. Od září probíhá kampaň, se kterou nám pomáhá i vybraná organizace, na jejíž činnost je věnován výtěžek z dobročinné akce Luftování skříní. Kampaň také probíhá na Facebooku, v novinách Metro, v novinách Listy Prahy 2. Kampaň byla zdarma nebo formou sponzorského daru. Věci k prodeji do akce Luftování skříní lze nosit již od září.

 

Ne vše se na akci prodá. Co děláte s věcmi, které vám z této akce zbydou?

Některé schováváme na příští ročník této akce. Oblečení, hračky dáváme do azylových domů nebo do kontejnerů Diakonie a České katolické Charity, knihy dáváme antikvariátům. Využíváme také služby BAZAROBOT, zavoláme společnosti BAZAROBOT, její zaměstnanci si přijedou pro elektroniku, sportovní potřeby, které nám zbydou z akce a dají nám peníze, které jsou součástí výtěžku z akce.

Můžete říci něco bližšího o nadaci Divoké husy? Co musíte udělat pro to, aby vám tato nadace zdvojnásobila váš výtěžek?

Divoké husy jsou nestátní nezisková organizace, která podporuje smysluplné projekty, tím, že zdvojnásobuje výtěžky z jejích dobročinných akcí až do výše 60.000,- Kč. Podmínkou je zažádat u této nadace o grant. To my ale nemůžeme udělat, protože nejsme organizace, jsme jen skupina nadšenců, dobrovolníků. O grant však může zažádat námi vybraná společnost, na jejíž činnost putuje výtěžek z této akce.

Děkuji za rozhovor.

Chcete se více dozvědět o Luftování skříní, podpořit tento smysluplný projekt skupiny nadšených dobrovolníků? Více informací včetně kontaktů můžete nalézt na webových stránkách www.luftovani.cz.

Stručné představení Centra Elpida, provozovatele linky seniorů

Centrum Elpida je společenské a vzdělávací centrum. Centrum Elpida je místem setkávání seniorů, pomáhá jim stát se sebevědomou a respektovanou součástí naší společnosti. Senioři mohou využívat poradny, cvičení, navštěvovat tematické workshopy, počítačové kurzy a využívat další služby Centra Elpida. Centrum Elipda vydává časopis Vital plus a také provozuje linku seniorů. Na číslo linky seniorů 800 200 007 lze volat každý všední den a během vánočních svátků do 8:00 do 20:00. Více informací o Centru Elpida a jeho činnosti lze nalézt na webových stránkách www.elpida.cz.

Na reportáž se můžete podívat zde: youtu.be/5opCYoy2h88
Autorka: Evžena Janovská