Dobré skutky Davida Novotného

  • 06. 02. 2017
Dobré skutky Davida Novotného
Na konci srpna se v Náchodě odehraje již 20. ročník akce Den dobrých skutků, jehož pořadatelem je David Novotný. N jeho kontě je již na 170 dobročinných projektů, které vynesly přes 7,5 mil. Kč určených zejména postiženým a opuštěným dětem. Za svou charitativní činnost získal čtvrté místo v anketě Zlaté srdce roku 2006, kde se umístil hned za Vendulou Svobodovou, Terezou Maxovou a Dagmar Havlovou.

Na konci srpna se v Náchodě odehraje již 20. ročník akce Den dobrých skutků, jehož pořadatelem je David Novotný. N jeho kontě je již na 170 dobročinných projektů, které vynesly přes 7,5 mil. Kč určených zejména postiženým a opuštěným dětem. Za svou charitativní činnost získal čtvrté místo v anketě Zlaté srdce roku 2006, kde se umístil hned za Vendulou Svobodovou, Terezou Maxovou a Dagmar Havlovou.

Co je Den dobrých skutků?

Je to akce, kam jsou pozvány dětské domovy, stacionáře, ústavy z celého Královéhradeckého kraje. Je to akce, která má pomáhat k integraci zdravotně znevýhodněných dětí a lidí mezi zdravé. Je to příjemná akce, kde vystupuje řada osobností. Děti si odnášejí nejen zážitek, ale také výtěžek z tohoto večera, kde jsou podpořeny vždy dětské domovy a ústavy.

Jak Vás napadlo pořádat charitativní akce?

Svoji první akci jsem uspořádal, když mi bylo necelých šestnáct let, a celé to začalo dětským bingem pro spolužáky. Učitelé nám losovali čísla a ten, kdo měl zaškrtaný tiket, vyhrál. O Vánocích jsem viděl pořad, kde bylo řečeno, že ty děti jsou zavřené v ústavech, a že se moc nepodívají do "normální" společnosti, a to jsem chtěl tedy změnit. V lednu jsem šel na Podnikatelské škole v Náchodě, kde jsem studoval, za paní ředitelkou Annou Ptáčkovou. Ta mi řekla, že mohu udělat akci, ale když se něco nepovede, tak si to také odnesu. Začal jsem shánět sponzory, vůbec jsem nevěděl, jak se to dělá, bylo to pro mě v patnácti letech něco nového. První akce se uskutečnila v květnu, a povedla se. Byl to pro mě skvělý pocit, a do teď je z toho tradice - právě Den dobrých skutků, ale i další kulturní akce.

Jaká byla Vaše první benefiční akce, komu byla určena a jak na ni vzpomínáte?

První akce se jmenovala Den nezávislosti a byla určena pro Ústav sociální péče a Staciosta Cesta v Náchodě. Na první akci, bylo to dětské bingo, zavítali Pavel Zedníček, Eva Jurinová, Honza Musil a další osobnosti, a celá ta organizace byla pro mě jako studenta velmi náročná. Pomáhala mi celá třída. Pak jsem to přejmenoval na Den dobrých skutků.

Jaké další charitativní počiny máte za sebou?

Každý rok pořádám v divadle v Jaroměři Večer pro dobrou věc, letos je to 17. března a vystoupí tam Petra Janů, Ilona Csáková, Martin Chodúr a další osobnosti, je to pro Základní školu speciální v Jaroměři. Pět let jsem moderoval pro Základní školu speciální Josefa Zemana divadelní festival zdravotně handicapovaných dětí, také dělám různé vánoční koncerty či vyhlášení Batist Nej sestřička, což je akce pro zdravotní sestry za jejich náročnou a obětavou práci. Velmi mě to baví a naplňuje. Mám rád dlouhodobé projekty, když je vidět tradice a lidem se líbí.

Jaké neziskové organizace jste podpořil?

Jsou to domovy důchodců, dětské domovy, stacionáře, hospice, farní charity, je toho opravdu hodně a za těch dvacet let to jsou miliony korun, které jsem jim věnoval.

Máte přehled o tom, jak byly finanční prostředky použity?

Určitě vím, že Stacionář Cesta, Stacionář Nona, Ústav sociální péče v České Skalici a další  zařízení  mě informují o tom, kam finanční prostředky či věcné plnění putuje. Vždy je to na potřebnou věc.

 Setkal jste se s nějakou výjimečnou neziskovkou / zajímavými lidmi v neziskovce?

Velmi obdivuji paní ředitelku Zuzanu Baudyšovou v Nadaci Naše dítě, je to velmi moudrá a chytrá žena, která obětovala téměř celý život ve prospěch znevýhodněných dětí. Ale všechny pracovnice či ředitelky jsou obdivuhodné. Svoji práci vnímají jako poslání, ne jako práci.

Co Vám v neziskovém sektoru připadá dobré a co špatné?

Je fajn, že ve většině neziskovek pracují lidé, kteří jsou velmi příjemní a skvělí a tu práci berou jako poslání. Vadí mi, že existují i takové, kde to lidi myslí spíše ve svůj prospěch, než že by chtěli pomáhat druhým, kteří neměli tolik štěstí v životě.

Proč je podle Vás potřeba podporovat neziskové organizace?

Nikdo z nás neví, kdy bude potřebovat pomoc od druhých, a myslím, že je důležité, abychom pomáhali a uvědomili si všichni, že ne všichni se mají dobře. Přitom stačí málo, nejen peníze, ale třeba i s těmi dětmi či lidmi komunikovat. Před patnácti lety jsem si začal psát s holčinou po mozkové obrně a píšeme a setkáváme se dodnes, dokonce jsme se poprvé setkali v Poště pro tebe, což byl pro mě opravdu tak krásný zážitek. Já jsem ji uspořádal pak narozeninovou oslavu, kam dorazila Marcela Březinová, Světlana Nálepková, protože je má velmi ráda. Byl to pro ni opravdu krásný a nezapomenutelný den.

Jaký bude letošní Den dobrých skutků a komu je určen výtěžek?

Letos výtěžek putuje Martinu Zachovi, Muži roku, který se zranil den po vítězství, dále do Stacionáře Cesta a Stacionáře Nona v Novém Městě nad Metují.

Proč jste mezi neziskovkami vybral Stacionář Nona?

Znám tam paní ředitelku Markétu Hanušovou, začínal jsem s nimi, a rád je podporuji. Děti jezdí i na různé muzikály, dostávají výtěžek z různých akcí a také se jich účastní. Jsou tam moc prima lidi.

Co nám prozradíte o sobě?

Mám rád rizoto a rýžovou kaši, rád cestuji. Za nejlepší destinaci považuji Istanbul, kde se mísí evropská a arabská kultura. Také rád dávám dárky. Když jsem byl malý, chtěl jsem mít obchodní dům. Neumím moc relaxovat a rád zajdu do kina a divadla.

Díky za rozhovor, Hanka

Chcete-li se přidat k podporovatelům akce, pište na davidnovot@seznam.cz.