Do elektrárny Dukovany dnes poprvé přijeli prodávat snídaně klienti a pracovníci z Barevného světa v Třebíči

  • 01. 11. 2019
Do elektrárny Dukovany dnes poprvé přijeli prodávat snídaně klienti a pracovníci z Barevného světa v Třebíči

Tisková zpráva ze dne 31. 10. 2019: Denní centrum Barevný svět z Třebíče, které zaměstnává hendikepované, přivezlo dnešní mrazivé ráno teplou kávu a spoustu slaných i sladkých ručně vytvořených produktů. Tržba za 3 hodiny prodeje přesáhla 13 tisíc korun.

Dukovanští zaměstnanci už třetím rokem pravidelně každý poslední čtvrtek v měsíci snídají s dobrým pocitem, že tím pomáhají ostatním. Od jara 2017 se v elektrárně pravidelně střídají dvě regionální terapeutické kavárny, které jsou schopny pokrýt poptávku firemních zákazníků. Nově k nim dnešního dne přibylo Denní centrum Barevný svět z Třebíče a jejich usměvaví a ochotní pracovníci i klienti.

„S elektrárnou Dukovany spolupracujeme dlouhodobě, naše organizace je podporována v mnoha projektech. Zdejší prostředí už také trošku známe z velikonočních a vánočních trhů. Dnes jsme chtěli nabídnout dukovanských energetikům něco nového a to produkty z našich terapeutických provozoven a kaváren v nedalekých Jaroměřicích a Hrotovicích,“ říká Petra Tučková, ředitelka Denního centra Barevný svět.
„Jsme moc rádi, že jsme dnešní prodej zvládli, ač jsme byli lehce nervózní, protože se jednalo o první z větších příležitostí, kdy můžeme nabídnout produkty mimo prostory kavárny ve větší firmě. Je skvělé, že můžeme prohloubit naši spolupráci a navíc nabídnout našim klientům možnost navázat nové kontakty a procvičit své sociální dovednosti,“ dodává Petra Tučková.

„Ráno jsem si musel přivstat, ale i tak se mi v elektrárně líbilo. Lidé byli hodní, káva jim chutnala,“ říká s úsměvem pan Richard z Barevného světa, pro kterého je obsluha lidí v kavárně v Hrotovicích už běžnou praxí.

Obecně prospěšná společnost Denní centrum Barevný svět, o.p.s. zajišťuje pomoc a podporu osobám se zdravotním postižením, zejména pak lidem s mentálním a kombinovaným postižením, a také pomoc a podporu jejich rodinám. Na poli sociálních služeb organizace působí od roku 2005 a v současné době zajišťuje tři registrované sociální služby. Denní centrum Barevný svět, o.p.s. začalo od roku 2012 nabízet svým klientům službu sociální rehabilitace, která je zaměřena na získávání sociálních a pracovních dovedností a návyků v rámci několika postupně vznikajících tréninkových pracovišť – Textilní dílny a obchůdku Krasohled, pěstování bylin na zámecké zahradě v Jaroměřicích, v kavárně Splněný sen na nádvoří jaroměřického zámku a v kavárně Barevný svět na zámku v Hrotovicích.

Zatím poslední službou, kterou Barevný svět svým klientům poskytuje, je od roku 2014 chráněné bydlení v Hrotovicích pro šest klientů. Nabízí jim možnost samostatného bydlení, kde se s podporou asistentek starají o sebe i o svoji domácnost stejně jako jejich vrstevníci bez handicapu. Od roku 2019 je služba chráněné bydlení rozšířena i do Třebíče, kde je nabízena 12 klientům.

Denní centrum Barevný svět, o.p.s. také umožňuje svým klientům pracovní uplatnění v rámci chráněných pracovních míst.
https://www.barevny-svet.eu/historie/

Petra Tučková, ředitelka Denního centra Barevný svět, o.p.s.