Dny duševního zdraví ve Vsetíně

  • 16. 10. 2013
Dny duševního zdraví ve Vsetíně
Ve Vsetíně proběhl na začátku října již 4.ročník Dnů duševního zdraví Vsetín 2013 v rámci každoroční celorepublikové akce na podporu lidí s duševním onemocněním.

Ve Vsetíně proběhl na začátku října již 4.ročník Dnů duševního zdraví Vsetín 2013 v rámci každoroční celorepublikové akce na podporu lidí s duševním onemocněním. Akci pořádala Charita Vsetín - služba sociální rehabilitace CAMINO. V rámci těchto dnů se uskutečnil Den otevřených dveří v Caminu, kde měli návštěvníci možnost nahlédnout „pod pokličku“ fungování sociální služby a vyzkoušet si program tvořivé dílny. Svou návštěvou nás potěšila také paní místostarostka K. Othová. Dále v kavárně Pohoda proběhla vernisáž s vyhlášením výsledků výtvarné soutěže pro mládež. Odborná porota ocenila 1. místem obraz „Anorexie“ od Elišky Janatové, na 2. místě se umístila Eva Čechová s obrazem „Schizofrenie“ a 3. místo získal Pavel Vrána. Cenou klientů byla oceněna Žaneta Obrová za svůj obraz „Psychóza“. K příjemné atmosféře na vernisáži přispěla svojí hudbou vsetínská kapela NOcA. Všechna výtvarná díla je možno shlédnout v kavárně Pohoda do konce listopadu 2013.

Dále se v kině Vatra uskutečnila pro studenty středních škol i pro širokou veřejnost oblíbená přednáška MUDr. PhDr. M. Orla, tentokrát na téma sexuality.  Studenti se zapojovali do debaty, pokládali různé dotazy a nechyběl ani humor, který dodal akci příjemný šmrnc. Pro všechny byly k dispozici také informační materiály o problematice duševního onemocnění.

Během tří dnů se v Caminu promítalo také 6 filmů z festivalu Jeden svět s tématy převážně z oblasti lidských práv a ochrany životního prostředí. Největší zájem byl o film Z POPELNICE DO LEDNICE, který pojednával o tom, kolik jídla se zbytečně vyhodí, než dorazí do supermarketů nebo se neprodá.

Proběhla také tradiční tvořivá dílna v městské knihovně, letos účastníci vytvářeli pískové mandaly. Panovala příjemná atmosféra, všichni odcházeli spokojeni.

Poděkování za podporu při pořádání akce patří firmě Kristián služebník s. r. o., která poskytla sponzorské dary pro výherce výtvarné soutěže a Masarykově veřejné knihovně.

Všechny srdečně zveme na příští ročník Dnů duševního zdraví Vsetín 2014.

 


 
Autorka: Dana Mičolová